Procesul lui Radu Mazare nu va ajunge la Curtea Constitutionala

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 17:22
1114 citiri
Procesul lui Radu Mazare nu va ajunge la Curtea Constitutionala
Foto: antena 3

Curtea de Apel Bucuresti a respins, miercuri, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de avocatii din dosarul in care primarul Radu Mazare este acuzat, alaturi de alte 36 de persoane, de restituirea si atribuirea ilegala a unor terenuri, astfel ca procesul va continua la instanta.

Instanta a respins sesizarea de trimitere la CCR a dosarului, pe motiv ca exceptiile ridicate sunt inadmisibile. De asemenea, CAB a stabilit ca a fost corect sesizata de DNA cu rechizitoriul din acest dosar.

Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Urmatorul termen al procesului va fi in 31 martie.

CAB a amanat, in 17 martie, cu o saptamana, decizia privind posibila trimitere la CCR a dosarului primarului Mazare.

La ultimul termen, avocatii primarului Radu Mazare si notarului public Jean Andrei au invocat neconstitutionalitatea ordonantei de urgenta 134/2005 prin care s-a modificat competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a unui articol din ordonanta de urgenta 43/2002 ce priveste organizarea DNA si au cerut trimiterea dosarului la CCR.

Aceeasi exceptie a fost invocata si in dosarul "Matusa Tamara", care va ajunge la CCR prin decizia instantei supreme din 2 martie.

Primarul Radu Mazare si Cristian Borcea, presedintele executiv al Dinamo, nu s-au prezentat la termenul de miercuri al procesului.

Dosarul a ajuns in instanta in noiembrie 2008, de atunci avand loc mai multe infatisari, procesul amanandu-se de fiecare data din motive de procedura, pentru a se depune anumite acte sau din cauza conditiilor meteorologice.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 37 de inculpati in legatura cu restituirea si atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu in valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane euro prejudiciu in dauna municipiului Constanta)", potrivit unui comunicat al DNA remis in octombrie 2008.

In calitate de cesionari cumparatori de drepturi succesorale, au fost trimiti in judecata Viorel Pana, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firma sa "Habitat si Ambient" SA, Cristian Borcea si Camboianu Mihai, Bogdan Gabriel Sandu , prin SC "Holland Development Group" SA, si Daniel Ene, Marius Puscasi, Carmen Puscasi si Mihai Sergiu Ceacireanu, ca persoana fizica si prin firma sa "New Home Construct" SA, pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.

Interpusii cumparatori de terenuri au fost de asemenea defetiti justitiei, acestia fiind Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Serban si Basarab Popa, prin firma sa "Pomacost" SA si "Aqualand" SA, la care era actionar, pentru complicitate la infractiuni asimilate si in legatura directa cu infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, in rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta, au solutionat in mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, in scopul obtinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat in dobandirea de catre ei sau de catre persoane din anturajul lor a proprietatii asupra unor mari suprafete de teren la care nu aveau dreptul.

Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafete de teren intravilan in valoare de 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezinta prejudiciul in dauna statului si de 36,16 milioane euro prejudiciul in dauna municipiului Constanta.

Procurorii arata ca majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, in echivalent valoric, au fost subevaluate, unele la preturi de 10 ori mai mici decat preturile reale.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#proces Mazare CAB, #Radu Mazare proces, #proces primar Constanta , #primar Constanta