Modelul Mazare (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 23:56
15363 citiri
Modelul Mazare (Opinii)

Nu stiu daca Radu Mazare a comis faptele pentru este anchetat de procurorii DNA. Va decide justitia si, din punct de vedere penal, domnia sa beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Dar cred ca dl. Mazare este unul dintre cele mai toxice personaje din politica romaneasca si, chiar mai grav, cred ca a creat un model foarte toxic. Un model pe care il voi defini folosind un termen pe care l-a consacrat chiar dl. Mazare -"bagabonteala" la mare nivel si cu mare succes.

Nu stiu daca exista in toata politica romaneasca un amestec mai tipator de aroganta, suficienta si sfidarea oricarei forme de autoritate, fie ea a institutiilor statului, fie ea una de partid, asa cum am vazut la primarul Constantei.

Un ultim exemplu l-a dat chiar astazi cand, in loc sa se duca, precum orice muritor de rand, de buna voie la DNA la ora la care, potrivit procurorilor, a fost convocat, a asteptat sa fie ridicat cu mascatii de pe o terasa de lux din Bucuresti. Cel mai probabil a dorit sa mai faca ceva spectacol.

Asa cum a facut atunci cand a venit in costum militar la reuniunile PSD. Asa cum a facut atunci cand a invocat scenariul, cam SF in opinia mea, despre atentatul pus la cale impotriva domniei sale de mafia din portul Constanta. Asa cum a facut mereu la Mamaia, in costume si scenografii halucinante, unele implicandu-l si pe fiul sau.

Dl. Mazare a sfidat procurori, judecatori, institutii, fara nicio rezerva, transformand Constanta in ceea ce presa numeste demult "republica Mazare".

Dar dl. Mazare si-a sfidat chiar propriul partid si propriul prim ministru pe care mai ieri ii anunta ca poate nu are chef sa se implice in campania pentru europarlamentare: "Nu stiu (daca ma implic in campania pentru europarlamentare - n.red.) pentru ca am alte preocupari. Nu stiu, s-ar putea sa fac campanie electorala, mai delegam pe cineva. Nu stiu, deocamdata am problema cu portul, dupa aia vine 1 Mai, am multe probleme, o sa vedem si cu campania".

O declaratie, zic eu, cu iz de santaj la adresa lui Victor Ponta: portul sau nu conta pe mine! Ce afaceri uriase se leaga de acest port si care ar putea fi interesul lui Radu Mazare in aceasta afacere au explicat deja specialistii in domeniu.

Sfidarea aceasta este un motiv pentru care ma indoiesc, de aceasta data, de sinceritatea incurajarilor lui Victor Ponta la adresa lui Radu Mazare.

Dl. Mazare a sfidat si bunul simt in tot felul de pictoriale cu iz de coruptie sexuala, in afisarea atractiei catre fete inca minore, in demonstratia cel putin de prost gust cu fetele plimbate la votul de la referendum.

Dl. Mazare si-a sfidat si propriul electorat. Pimarul care impartea pui congelati si paini pentru saraci, social democrat, de altfel, nu are nicio rezerva sa-si afiseze cu ostentatie excentricitatile de la masini, haine, hobby-uri, concedii extrem de scumpe in cele mai exotice destinatii. Pe urmatoarea, in Madagascar, este in pericol sa o rateze. Concedii sub palmieri inclusiv in timp ce Constanta era inecata in viscol si complet blocata.

Pana la urma, dl. Mazare, ca persoana privata, are tot dreptul sa se imbrace cum vrea, sa petreaca asa cum vrea, sa se duca in concedii unde vrea, sa conteste pe cine vrea. Dar dl. Mazare nu e o persoana privata. Este un politician de prim rang, primar, este un model, mai ales pentru tinerii extrem de permeabili la tot ce e socant si rebel.

Catre ei, dl. Mazare a proiectat insistent imaginea de succes a nesupunerii civice, a sfidarii regulilor, a invincibilitatii "bagabontelii".

Oare nu e un model periculos? Imunitatea la lege si intangibilitatea de tip Mazare nu trebuie totusi sa aiba o limita, repet, ca model proiectat in societate?

Victor Ponta ataca justitia in apararea lui Radu Mazare: "Perchezitii vor fi peste tot. Eu am aceeasi pozitie, si anume si in 2012, dupa referendum, s-a pornit acel val de anchete in ideea ca, in decembrie, oamenii nu vor vota cu USL si au votat. Si acum vor vota cu noi. Radu Mazare este un om pe care il apreciez foarte mult, care a fost votat de atatea ori de cetatenii Constantei si rezista ca toti ceilalti".

Da, dl. Mazare a fost votat masiv, dar ma intreb daca nu cumva exact acest vot masiv ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Pana la urma, pastrand proportiile desigur, va reamintesc ca si Hitler, din al carui regim Radu Mazare s-a inspirat vestimentar cu evidenta satisfactie, a fost votat.

Eu nu ii doresc raul d-lui Mazare. Cred insa ca ar fi bine, igienic pentru societate, doar ca domnia sa iasa din filmul cu supereroi antijustitie, antiinstitutii, antiautortiate in care pare a trai si sa nu mai proiecteze acest film opiniei publice. Si daca asta nu se poate decat cu DNA, atunci cu DNA sa fie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Radu Mazare DNA, #Radu Mazare coruptie, #Radu Mazare primar Constanta , #PSD