Concluziile unor alegeri jalnice

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 12:44
6275 citiri
Concluziile unor alegeri jalnice

Alegerile partiale pentru colegiul 1 Bucuresti au pus fata in fata trecutul sinistru al politicii romanesti si viitorul ei deprimant. Radu Stroe, activistul comunist, harsit in rele, protectorul securistilor (daca nu chiar unul sintre ei), a concurat cu Honorius Prigoana, beizadeaua inconsistenta si ridicola, cu "pitiponcul" de Doroboanti. A invins zdrobitor, dar fara glorie, Radu Stroe.

Fara glorie, pentru ca prezenta la vot a fost foarte mica, sub 30 %, adica la urne s-au dus preponderent nucleele dure ale PD-L, PNL si PSD.

Fara glorie, pentru ca scorul sau este intr-o oarecare masura rezultatul unui blat intre PSD si PNL, pus la cale de Marian Vanghelie si Andrei Chiliman, spre nemultumirea multor social democrati.

Fara glorie, pentru ca oamenii au fost convinsi, cati au fost convinsi, sa se duca la vot nu de catre Radu Stroe insusi, prin personalitatea si proiectele sale, ci de Andrei Chiliman. Cei care stau in Colegiul 1 stiu ca primarul a luat la pas cartier cu cartier, a organizat intalniri cu electoratul unde a promis, in schimbul votului pentru Radu Stroe, tot felul de proiecte care tin de puterile primariei. Cu alte cuvinte, Radu Stroe a ajuns deputat cu o campanie de primar. Chiar promisiunile sale, privind metroul si parcurile, sunt mai mult proiecte de consilier local.

Cu sau fara glorie, Radu Stroe este totusi un invingator, ceea ce nu se poate spune despre Honorius Prigoana. PD-L este cel care a incasat lectia ce mai aspra care nu face altceva decat sa confirme semnalele de alarma trase de Cristian Preda.

Diferenta dintre cei doi candidati a fost strivitoare, 40 de procente. E drept, a fost o confruntare in fieful lui Andrei Chiliman, intre candidatul unui partid si cel al unei aliante de partide. Dar candidatul PD-L, nu doar ca a pierdut, ci s-a situat sub scorul partidului si a obtinut cu cateva procente mai putin decat a avut reprezentantul PD-L in acelasi colegiu cu numai un an in urma. Ca sa nu vorbim si despre prabusirea fata de perioada de glorie a dominatiei portocalii in Bucuresti, cand nu punea problema unei infrangeri, indiferent de sector. Adica a reusit PSD, fara candidat propriu, sa moblizeze la vot mai multi alegatori decat a reusit sa aduca PD-L pentru Honorius Prigoana?

Combinatia dintre prezenta foarte slaba la vot si acest regres clar al scorului reprezinta un mesaj clar al bucurestenilor catre PD-L: nu se poate chiar orice, nu inghitim chiar orice.

Este o sanctionare certa a nepotismului, a oligarhizarii si, in ultima instanta, a nerusinarii de a face exact contrariul propriilor sustineri electorale. Experimentul Prigoana le-ar putea fi totusi util democrat-liberalilor.

Le-a aratat, daca vor sa vada, spre ce se indreapta daca nu reusesc sa iasa din derapajul euforic al puterii nelimitate. Ar putea fi o lectie necesara, mai ales acum cand locomotiva PD-L este in ultima cursa iar partidul trebuie sa inceapa sa caute un urmas pentru Traian Basescu.

Dar alegerile de duminica au mai aratat ceva: cat de slaba este legatura dintre electorat si alesul uninominal. Multi dintre bucurestenii din sectorul 1 nu stiau in ce colegiu sunt si daca trebuie sa se duca la vot. Cu alte cuvinte nu stiau daca au fost sau nu reprezentati pana acum de Bogdan Olteanu. Si daca nu cunosc nici macar numele parlamentarului, inseamna ca nu l-au vazut prea des la fata si nici nu au cum sa-i evalueze activitatea.

Este un esec al votului uninominal, dar arata si gradul de educatie civica al multor oameni care, desi traiesc in capitala Romaniei, sunt inca incapabili sa adune cateva informatii minime, incepand cu persoana care ii reprezinta in parlament. Daca vrem sa beneficiem de democratie, trebuie sa o exersam cu tot cu obligatiile ei.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#alegeri colegiu Bucuresti, #Stroe Prigoana alegeri, #vot alegeri jalnice , #Honorius Prigoana
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Speram ca tanarul Prigoana sa faca o campanie adevarata , dat fiind faptul ca a fost prezent la atatea alte campanii . Bani a avut si are inca , daca a invatat din infrangere ar trebui ca acum sa-i stea pe cap lui Chiliman toata ziulica