Miza bataliei dintre pustiul Prigoana si veteranul Stroe

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 23:25
5983 citiri
Miza bataliei dintre pustiul Prigoana si veteranul Stroe

Duminica are loc primul scrutin din 2010, unul minor, pentru un singur post de deputat care nu poate influenta echilibrul de forte politice din Parlament.

Locuitorii din Pajura, Damaroaia si Bucurestii Noi sunt asteptati duminica la urne, pentru a-si alege un nou deputat, dupa ce liberalul Bogdan Olteanu, care castigase un mandat in colegiul 1, a devenit membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale.

Candidatii s-au acuzat vehement de fraudarea alegerilor, ruperea afiselor si alte asemenea, iar presa le-a acordat poate mai multa atentie decat s-ar cuveni protagonistilor unui scrutin in care pot vota cel mult 40.000 de bucuresteni.

De ce? Pentru ca aceste alegeri au mize ascunse, mult mai importante decat ar parea la prima vedere, dincolo de ocuparea unui amarat de fotoliu de deputat.

Sa vedem insa intai cine intra in lupta.

Cine se infrunta

Dupa ce Curtea Constitutionala a respins contestatia lui Remus Cernea, raman, in ordinea de pe buletinul de vot, democrat liberalul Honorius Prigoana, fiul de 23 de ani al regelui gunoaielor, si veteranul Radu Stroe de la PNL.

Honorius este o beizadea de Dorobanti, care se plimba prin talk-show-uri pentru a afirma sus si tare ca nu este un "pitiponc". Asta cu toate ca tabloidele l-au surprins in nenumarate randuri in cluburile preferate ale baietilor de bani gata, alaturi de vedete de doi bani, sau plimbandu-se la volanul masinii sale de 160.000 de euro.

Acest "simbol al tinerei generatii", cum il prezinta seful sau de partid, merge pe cateva mesaje copiate: cel de reforma a statului promovat cu succes de idolul sau, presedintele Traian Basescu, pe care il condimenteaza cu cateva idei nastrusnice cum ar fi legalizarea prostitutiei si mutarea parlamentarilor in sediul Bibliotecii Nationale, ambele preluate de la seniorul de la Rosal.

In schimb, liberalii au aruncat in lupta un rascopt al politicii, fost membru al PCR si activist UTC, care potrivit declaratiei unui fost coleg "statea dupa colt, te scria pe hartie ca nu te duci la cuvantarile lui Ceausescu si te dadea in primire".

Si dupa Revolutie, Stroe a facut politica si bani. Ca membru in Consiliul de Administratie al BRD a devenit actionar la aceasta banca. Apoi, ca orice liberal care se respecta, este actionar si la Rompetrol, fosta firma a lui Patriciu, vanduta intre timp catre producatorul de gaz al Kazahstanului.

Miza nespusa

Desi par lipsite de miza si populate de personaje cel putin controversate, aceste alegeri pot ajuta liderii principalelor partide sa traga niste concluzii, mai ales intr-un an in care se anunta congrese si in PD-L, si in PSD, si in PNL.

Daca va castiga Honorius, nu inseamna doar ca pierde Radu Stroe, ci ca doua mari partide, PNL si PSD, unite in spatele acestuia, au fost invinse de un pusti.

In plus, strategii liberalilor si social-democratilor vor vedea daca tandemul celor doua partide tine la urne. Cu Mircea Geoana nu au avut noroc la testul votului, daca nu le iese nici cu Stroe, atunci e posibil sa piarda si locul de deputat pe care il detine Daniela Popa.

Aceasta a anuntat deja ca va demisiona din Parlament, la fel ca Bogdan Olteanu, pentru a pastra functia din CSA. Deja PNL a anuntat ca nu va avea candidat in acel colegiu si-l va sprijini pe cel al PSD-PC.

Avand bazine electorale diferite, PSD si PNL s-ar vedea puse in fata unui teribil adevar: nu pot invinge PD-L nici impreuna, nici separat.

In schimb, daca va castiga Radu Stroe, nu pierde doar Honorius Prigoana. Intreaga politica a clanurilor practicata in PD-L se dovedeste a nu fi cea mai buna solutie. S-ar putea ca Cristi Preda si micutul nucleu intelectual din partid sa aiba dreptate si nu asta sa fie calea spre inima si stampila alegatorilor.

Cu atat e mai periculoasa infrangerea lui Honorius, pentru ca ar insemna ca portocaliii pierd un colegiu in care in 2008 Gheorghe Grozea (PD-L) castigase la scor absolut, insa Olteanu a ajuns in Parlament gratie legislatiei strambe a uninominalului.

Pentru popor, miza e alta insa. Daca Stroe invinge, inseamna ca fostii nomenclaturisti mai comporta o victorie in fata tinerilor, de orice speta ar fi ei.

Daca invinge Prigoana jr., acesta se va alatura celorlalte beizadele din politica alaturi de Elena Basescu, Victor Ponta, Daciana Sarbu, care reprezinta spectrul sumbru al viitorului populat cu fii, fiice, gineri si nepoti.

Ar insemna ca democratia se indreapta spre o noua etapa, cea a aristocratiei politice, in care functiile publice sunt mostenite, in care exista familii de demnitari miliardari. Grea alegere, domnilor!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Radu Stroe Honorius Prigoana, #alegeri colegiul1 Bucuresti , #Honorius Prigoana