Presa de azi: Politica, de la "succesuri" la "abtibilde"

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 07:25
3622 citiri
Presa de azi: Politica, de la "succesuri" la "abtibilde"
Foto: Romania Libera

Liberalii au anuntat aseara victoria candidatului lor in colegiul 1 din Capitala cu 69% din voturi iar democrat-liberalul si-a recunoscut infrangerea.

Radu Stroe (PNL) l-a batut pe Prigoana Honorius (PDL), anunta Evenimentul Zilei. Radu Stroe (PNL) a castigat competitia cu Honorius Prigoana (PDL) pentru un post de deputat in sectorul 1. Candidatul PNL ar fi obtinut 69,73% din voturi potrivit numarartorii paralele a liberalilor care centralizasera ieri seara rezultatele din 16 sectii de votare din cele 25 din zona colegiului 1.

Honorius Prigoana si-a recunoscut, aseara, infrangerea, evitand orice referire la scorul cu care a pierdut. Prigoana s-a plans ca a trebuit sa se lupte cu coalitie de 3 partide si cu presa care l-a criticat. El a multumit partidului si familiei pentru sprijinul din campanie si a anuntat ca nu va reununta la lupta politica pentru ca ar fi pierdut doar o batalie nu si razboiul.

Dezamagirea fata de oferta partidelor si populatia mica a colegiului (trasat de fostul premier Tariceanu pentru Bogdan Olteanu, plecat intre timp la BNR - n.r.) vor duce la alegerea unui parlamentar pe baza op tiunii unui numar redus de electori. La alegerile de ieri s-au prezentasera doar 10.965 de alegatori din cei 40.513 inscrisi in listele electorale, adica 27,07%.

Nici oferta baiatului lui Silviu Prigoana, nici invocarea de catre Radu Stroe a experientei acumulate inainte si dupa 1989 nu au fost atragatoare pentru alegatorii din zona.

Honorius Prigoana, la doar 23 de ani, a imprumutat de la politicenii mai batrani obsesia de a se agata electoral de Revolutia din decembrie. "Sunt emotionat. Am votat astazi pentru acelasi motiv pentru care tinerii, acum 20 de ani, au iesit in strada", a spus, ieri, la vot, fiul lui Silviu Prigoana.

De cealalta parte a baricadei, Stroe a preferat sa imprumute solganul sefului sau de partid, Crin Antonescu, de la alegerile prezidentiale. "Am votat cu speranta ca va invinge politica bunului- simt aceasta politica nesimtita a guvernului incompetent Boc si a PD",a spus candidatul PNL.

Stroe vs Prigoana jr - test pentru Legea electorala, informeaza Romania Libera. Primele alegeri parlamentare partiale organizate dupa sistemul asa-zisului vot uninominal, desfasurate ieri in Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor, au evidentiat inca o data slabiciunile Legii electorale.

Algoritmul redistribuirii a facut, in noiembrie 2008, ca PNL sa castige Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor, prin Bogdan Olteanu. Pentru a fi respectata asadar proportionalitatea rezultata din calculele din 2008, mandatul de deputat ar fi trebuit sa fie obtinut ieri de un liberal, adica de Radu Stroe.

Cu alte cuvinte, judecand strict dupa principiul proportionalitatii, ar fi trebuit sa avem in Colegiul 1 alegeri mai mult de forma, deoarece castigarea mandatului de catre Honorius Prigoana ar fi insemnat rasturnarea calculelor si a mecanismului redistribuirii. Pe de alta parte insa, alegatorii nu pot fi privati de dreptul constitutional de a alege.

Confruntati cu efectele cel putin ciudate ale Legii electorale, politicienii sustin si ei ca este nevoie de modificarea acesteia.

"Intr-adevar, exista premisele de a nu fi respectat principiul proportionalitatii, principiu de baza in lege. Dar alta solutie nu exista. Asa se intampla in toata lumea in cazul alegerilor partiale", a incercat sa justifice situatia democrat-liberalul Valentin Iliescu, fost vicepresedinte al Comisiei de cod electoral.

"Oricum ai lua-o, este o lege proasta pana la Dumnezeu si-napoi. Nu poti avea un scrutin general unde sa se aplice mecanismul redistribuirii si un scrutin partial unde sa se aplice sistemul majoritar. Nu poti spune ca mandatul trebuie sa mearga automat la un liberal, dar nu e normal nici sa recalculezi. Urgent ar trebui modificata legea", ne-a declarat si deputatul PC Sergiu Andon, secretar al Comisiei pentru drepturile omului.

Potrivit acestuia, deficientele legii ar justifica, in parte, si prezenta redusa la urne inregistrata ieri (23,96% pana la ora 18.00, potrivit Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti). "Cetatenii au impresia ca totul este trucat, nu au incredere in valoarea votului", a mai spus Andon.

Politica, de la "succesuri" la "abtibilde", titreaza Gandul. Costul campaniei pentru Prigoana: 20.000 de euro din buzunarul propriu plus ajutorul amicilor plus sfatul consilierului Elenei Udrea.

Gramatica, mai mult decat politica, l-a pus, ieri, la incercare pe candidatul PD-L la deputatie, Honorius Prigoana. Prezent la urna, la ora opt dimineata, tanarul politician a justificat, in fata membrilor comisiei, faptul ca era cat pe ce sa paraseasca sala de vot cu buletinul netimbrat cu inscriptia "votat", spunand ca actul de identitate "e cu multe abtibilde" (n. r. forma corecta: abtibilduri).

Apoi, preluandu-si iubita, care l-a asteptat la intrarea in sala de vot, Prigoana junior a facut cale-ntoarsa inspre limuzina neagra ce ii astepta pe cei doi in fata Scolii numarul 178 din cartierul Pajura.

Nu inainte, insa, de a spune in fata camerelor de luat vederi ca este emotionat: "Am votat astazi pentru acelasi motiv pentru care tinerii, acum 20 de ani, au iesit in strada. Consider ca a venit momentul sa punem punct si sa o luam de la capat". Referitor la mica eroare gramaticala, Honorius Prigoana a declarat pentru Gandul ca nu cunoaste cu exactitate care e forma corecta a pluralului substantivului "abtibild": "Nu stiam ca e corect doar abtibilduri. Credeam ca ambele forme sunt acceptate de Academia Romana."

Spre deosebire insa de candidatul pedelist, electoratul Colegiului 1 din Capitala nu a fost insa la fel de interesat de alegeri. Practic, in prima ora de la deschiderea urnelor, se prezentasera la vot doar sapte din cele 1360 de persoane arondate sectiei la care a votat Honorius Prigoana. Cu toate acestea, candidatul pedelist a batut colegiul la pas intreaga zi, lasandu-se asteptat la sediul de campanie, unde nici nu ai fi spus ca partidul se afla in plin proces electoral.

Candidatul PNL pentru un mandat de deputat in Colegiul 1 al Capitalei, Radu Stroe, a votat, duminica, exprimandu-si speranta ca politica bunului simt va invinge "politica nesimtita" a Guvernului Boc si a PD-L.

"Am votat cu speranta ca va invinge politica bunului simt aceasta politica nesimtita a Guvernului incompetent Boc si a Partidului Democrat. Cand am votat, m-am gandit la toti oamenii din Colegiul 1 al acestui sector si, de ce nu, la pensionarii carora deja au inceput sa li se fure pensiile, la bugetarii care deja se pregatesc sa fie dati afara si, nu in ultimul rand, la oamenii activi care sunt poate cei mai umiliti de actualul Guvern", a declarat Stroe dupa vot.

Duel pentru un post de deputat, scrie Adevarul. Bucurestenii din Colegiul 1 au fost chemati ieri la urne pentru a stabili inlocuitorul in Parlament al lui Bogdan Olteanu (PNL), numit viceguvernator al BNR. Democrat-liberalul Honorius Prigoana (23 de ani) si liberalul Radu Stroe (61 de ani) si-au disputat fotoliul de deputat ramas vacant.

Scrutinul desfasurat in intervalul 7.00 -21.00 nu i-a scos insa din case pe cei mai multidintre cei asteptati la urne. Din cei aproximativ 40.000 de bucuresteni inscrisi pe listele electorale, se prezentasera pana la inchiderea urnelor doar 10.965 alegatori, reprezentand 27,07%, potrivit datelor anuntate de Biroul Electoral Municipal (BEM).

Alegerile parlamentare partiale din Capitala au reprezentat, de fapt, un test pentru colaborarea electorala dintre PNL si PSD, in ochii presedintelui Consiliului National al social-democratilor, Adrian Nastase.

PNL va face echipa cu PSD si la alegerile care vor avea loc in curand si in sectorul 4. Liberalii au anuntat ca vor respecta intelegerea cu social-democratii din Bucuresti si nu vor nominaliza un candidat la alegerile partiale in Colegiul 19, dupa trecerea deputatului PC Daniela Popa la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Bucurestenii din sectorul 4 al Capitalei vor fi chemati la urne, dupa vacantarea postului de deputat in Colegiul 19, detinut de liderul PC, Daniela Popa. Numirea acesteia ca membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu un mandat de cinci ani incepand cu data de 1 februarie, a fost aprobata de plenul Parlamentului la sfarsitul saptamanii trecute.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri colegiul1 Bucuresti, #alegeri Honorius Prigoana, #alegeri Radu Stroe, #rezultate alegeri colegiul 1, #rezultate Stroe Prigoana Colegiul 1 , #Honorius Prigoana