MAI interzice legistilor sa mai refuze eliberarea expertizelor medico-legale neplatite

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 17:36
1948 citiri
MAI interzice legistilor sa mai refuze eliberarea expertizelor medico-legale neplatite

MAI a publicat un proiect de ordonanta prin care interzice institutiilor de medicina legala sa refuze eliberarea actelor medico-legale daca organele judiciare nu platesc in avans, initiativa legislativa fiind facuta dupa scandalul generat de cazul ucigasului Nicolae Vlad.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat in dezbatere publica, marti, un proiect de ordonanta pentru modificarea si completarea legii ce reglementeaza activitatea si functionarea institutiilor de medicina legala.

Potrivit proiectului de act normativ, devine "interzis institutiilor de medicina legala sa refuze eliberarea actului medico-legal conditionat de achitarea valorii prestatiilor medico-legale".

Demersul reprezentantilor MAI vine la cererea expresa a Ministerului Public, dupa scandalul declansat de moartea japonezei Yurika Masuno, ucise de Nicolae Vlad, individ care pana atunci comisese alte doua crime si violase mai multe femei in varsta.

Pe langa lipsa de interes a politistilor si procurorilor, criminalul si violatorul in serie ramasese in libertate si din cauza faptului ca Institutul National de Medicina Legala nu pusese la dispozitia anchetatorilor rezultatul unor expertize, deoarece, din lipsa de fonduri, acestea nu fusesera achitate.

In acest context, anul trecut, la 7 septembrie, procurorul general a solicitat Ministerului de Interne sa faca demersuri pentru modificarea legii in asa fel incat sa elimine conditionarea efectuarii expertizelor de plata acestora.

Tot atunci, Ministerul Public s-a adresat si conducerii Institutului de Medicina Legala, sustinand ca expertizele trebuie efectuate chiar daca nu sunt platite in avans, pentru a putea fi ridicate imediat si fara a se mai pierde timp in anchetarea cazurilor de omor, viol si talharie.

Cine plateste banii datorati institutiilor de medicina legala

Proiectul de ordonanta initiat de Ministerul Afacerilor Interne presupune si faptul ca banii datorati institutiilor de medicina legala sa fie asimilati drept cheltuieli de judecata si sa fie achitati de partea care pierde procesul, adica fie din banii acuzatului, fie pe cheltuiala statului, daca inculpatul este gasit nevinovat.

In cazul in care persoana acuzata pierde si achita contravaloarea expertizelor medico-legale, acesti bani urmeaza sa se intoarca in bugetul institutiei care a platit initial expertiza.

Un alt element de noutate consta in faptul ca expertizele medico-legale vor putea fi achitate si de catre partile implicate in dosar, fie ele victime sau acuzati.

In plus, Ministerul Afacerilor Interne mentioneaza in proiect ca "in costul serviciilor prestate din dispozitia organelor de urmarire penala sau a instantelor judecatoresti sunt incluse doar tarifele pentru activitatile ce constituie operatii de efectuare a constatarilor sau expertizelor, precum si altor lucrari medico-legale solicitate".

Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au explicat ca aceasta prevedere urmareste sa elimine alte costuri percepute de institutiile medico-legale, ca de exemplu "taxa de frigider", in cazul infractiunilor de omor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#MAI expertize medico legale neplatite, #MAI medici legisti expertize, #eliberare expertize medico legale, #japoneza ucisa Otopeni, #Nicolae Vlad ucis japoneza , #ministru de Interne