Stroe, despre scandalul Schengen: Germania a ratat ocazia sa taca

Luni, 04 Martie 2013, ora 09:17
7378 citiri
Stroe, despre scandalul Schengen: Germania a ratat ocazia sa taca
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a comentat, luni dimineata, refuzul Germaniei privind aderarea Romaniei la Schengen, apreciind ca "Germania a ratat ocazia sa taca".

"Germania a pierdut ocazia sa taca. Urma sa se exprime in JAI. Pacat", a comentat Stroe, pentru Realitatea Tv.

"La MAI exista o vorba: 'trebuie sa pastrezi limita legitimeii aparari'. Ministrul a depasit limita legitimei aparari. Pacat. Noi am facut ce trebuia pentru a intra in Schengen. Lasam Germania sa gaseasca momentul cand va considera ea sa ne lase in Schengen" a adaugat ministrul.

Si ministrul Apararii, Mircea Dusa, a facut o scurta declaratie despre acest subiect.

"Avem onoare si demnitate, trebuie sa ne aparam calitatea de membru al UE", a spus Dusa.

"Sunt perfect solidar cu pozitia ministrului de Externe. Daca cineva doreste blocarea deciziei, trebuie sa o faca argumentat. Romania are dreptul sa ceara aceste argumente. (...) Cat de prioritara este aderearea Romaniei la Schengen, ramane de discutat. (Aderarea la Schengen - n.red.) Nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei, dar ramane in continuare un obiectiv", a spus, la radul sau, liderul PNL Crin Antonescu.

Reactii din partea opozitiei: Iresponsabilitate, cocosismului pseudo-patriotic

In replica, fostul ministru de Interne, actualul sef al PDL Vasile Blaga a calificat aceste declaratii ca fiind "iresponsabile".

"In loc sa taca sau sa plece din Guvern, si domnul Stroe, si premierul Ponta si ministrul de Externe, ne pun intr-o diputa diplomatica. Sper sa nu se ajunga din nou la expresii precum 'mandrie nationala', ca nu le lipseste mult la oamenii astia", a declarat Blaga.

Si democrat-liberalul Theodor Paleologu a comentat declaratiile ministrului Stroe.

"Apartenenta la spatiul Schengen nu e o chestiune de onoare sau demnitate, ci de interes si utilitate. Iar atingerea acestui scop pragmatic e o chestiune de diplomatie. Lucrurile sint extrem de simple. (...) In chestiunea Schengen nu e vorba de demnitate, ci de un esec diplomatic pe care oficialii romani il ascund prin clasica reteta a cocosismului pseudo-patriotic", a scris Paleologu pe Facebook.

"Vad ca tot guvernul e in razboi cu Europa. Si in special cu Germania. Hai ca poate iese si ministrul apararii sa rezolvam problema. Cat de penibili sunt!", a apreciat si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat duminica, intr-un interviu acordat pentru presa germana, ca tara sa va face uz de dreptul de veto daca Romania si Bulgaria vor insista sa puna pe agenda Consiliului JAI de saptamana viitoare subiectul intrarii in Schengen.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei

Agenda Consiliului JAI nu a fost inca definitivata, ea urmand sa fie stabilita in zilele urmatoare, premergatoare reuniunii care are loc in 7-8 martie. Presedintia irlandeza a UE a anuntat recent ca subiectul ar putea fi pus pe agenda, iar guvernul roman a precizat ca va decide marti mandatul cu care oficialii nostri vor merge la consiliu.

Ministrul german a replicat foarte ferm, duminica, declaratiilor facute sambata de Titus Corlatean si Victor Ponta, spunand ca daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a datei, atunci Germania va face uz de dreptul sau de veto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Stroe Schengen scandal, #Stroe Schengen Germania , #ministru de Interne