Raed Arafat: Inca n-am murit. Distrugem ce avem

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 14:38
13005 citiri
Raed Arafat: Inca n-am murit. Distrugem ce avem
Foto: Antena3

Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a sustinut o conferinta de presa, marti, in care si-a explicat decizia de a demisiona si a explicat care sunt problemele din noul proiect de Lege a Sanatatii.

Arafat a acuzat faptul ca acest act normativ va distruge ce s-a reusit in domeniul medicinei de urgenta, din cauza faptului ca deschiderea sistemului la competitie va aduce o scadere a calitatii si va dauna intereselor pacientilor. In opinia sa, asta inseamna ca va disparea orice control asupra sistemului.

Basescu il mustra pe Arafat

"Dintr-un sistem integrat (...) ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial, interesul comercial. O sa devina sistemul vulnerabil. Cand ai interese comerciale si firme concurente, nu mai poti vorbi de un sistem integrat, e un sistem dezintegrat care se va dezvolta in 2-3-4 ani", a afirmat acesta.

El a laudat actuala lege aflata in functiune si spune ca ea a fost laudata inclusiv de Banca Mondiala sau de specialisti din strainatate.

Raed Arafat a precizat ca pleaca din functie pentru a putea sa vorbeasca, adaugand ca ar putea lua 2-3 luni concediu fara plata pentru a combate proiectul de Lege a Sanatatii.

Raed Arafat, inlocuit cu Tudor Ciuhodaru

"Vreau sa spun la sfarsit "n-am plecat ca parasesc, plec ca sa pot sa vorbesc". O sa continui sa colaborez. Am vazut ce coleg o sa fie consilier - dupa ce s-a distrus SMURD in Iasi, acum o sa vad ce o sa fie", a anuntat doctorul.

Raed Arafat a demisionat

Raed Arafat a demisionat - vezi reactii

Ziare.com ti-a prezentat declaratiile lui Raed Arafat in format LIVE TEXT:

- Inca n-am murit

- Nu vreau sa intru pe niciun aspect politic, nu ma intereseaza, ma intereseaza ce se intampla pe linia decizie mele si ce s-a intamplat.

- Bunul simt a fost confundat de unii colegi din mass media cu teama.

- Nu pot sa intru in controverse nici cu domnul presedinte pe aspecte tehnice in doar cateva interventii telefonice.

- Nu sunt de acord cu punctul de vedere al ministerului in ce priveste sistemul de urgenta, va avea un impact negativ asupra lui cand orice control va disparea.

- Le multumesc celor care m-au sunat sa nu-mi dau demisia - iesind in afara sistemului voi putea sa apar sistemul de urgenta.

- Avem in functiune o lege foarte moderna (...) legislatia e unica parte tradusa de Banca Mondiala si copiata in alte tari.

- Daca iese propunerea comisiei Vladescu, aceasta lege va disparea. Legislatia secundara va disparea, dispare baza legala. Dispare capitolul integral despre corelarea SMURD cu Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne.

- Nu poti sa reglementezi relatia intre doua ministere doar la nivel de hotarare de Guvern, iti trebuie o lege.

- Aceste propuneri s-au discutat la nivelul ministerului. Noi punem intrebarea cum va fi conceptul viitorului medicinei de urgenta. Una e sa scrii pe hartie chestiuni generale, alta e sa stai ca un expert tehnic.

- Noi desfiintam o lege cursiva care are multe lucruri in ea.

- Daca un sistem functioneaza bine, un sistem care nu pot sa spun ca e perfect, cum majoritatea tarilor nu pot sa se laude cu sisteme perfecte. Multe tari ne-au laudat ca le-am luat-o inainte. Un profesor de la Universitatea din New York spune ca e un miracol cum s-a dezvoltat sistemul.

- Atrag atentia ca ne distrugem ce ave.

- E vorba de sistemul public de urgenta (...) daca vreau sa explic anumite chestii, trebuie sa inteleaga lumea ca avem un sistem de urgenta integrat, dar interdependent, nu pot sa spui ca SMURD ramane neafectat. Daca sistemul de urgenta e afectat, e afectat SMURD.

- Dintr-un sistem integrat (...) ajungem la un sistem in care va intra factorul comercial, interesul comercial. O sa devina sistemul vulnerabil. Cand ai interese comerciale si firme concurente, nu mai poti vorbi de un sistem integrat, e un sistem dezintegrat care se va dezvolta in 2-3-4 ani.

- E un bilet de dus fara intors. Am obligatia (...) sa avertizez si sa zic public acest lucru.

- In actuala lege am permis privatului sa intre.

- Statutul SMURD-ului: foarte multa lume a incercat sa se joace cu el. Spuneau ca e un ONG. Cine a vorbit stie foarte bine ce e SMURD - nu primeste fonduri de la Casa, ci de la MAI si Ministerul Sanatatii.

- Din '91, SMURD a fost al MAI.

- Pe alta linie, MAI stie foarte bine ce cheltuieste pe SMURD, cheltuiala e sub un milion de lei pe an pe rularea echipajelor. Nu vorbim de salarii.

- doua audituri ale Comisiei Europene au fost facute pe programe ale SMURD. E unul din cele mai cost-eficiente sisteme care exista. Sistemul e sudat, noua propunere il va rupe in bucati.

- De cand a venit propunerea legislativa am incercat sa atrag atentia, am incercat sa particip la primele 2 intalniri de la minister. Nu vreau sa va reproduc ce mi-au auzit urechile - ca sistemul de urgenta e nesemnificativ, ca doctorul Arafat nu a facut nimic.

- colegii nu au vrut sa ia in considerare propunerile.

- s-a insistat pe forma care exista fara nicio discutie pe ea

- mai e un aspect pe care trebuie sa-l clarific - am primit telefon de la domnul presedinte, cel mai probabil in baza unei reclamatii, cum ca doctorul Arafat e impotriva reformei - acest lucru nu se poate zice. Parerile le-am limitat la secorul de urgenta, telefonul s-a rezumat la discutie scurtav - asteptati sa scrie, vom avea o discutie

- am solicitat o intalnire, nu a mai avut loc. Cred ca pe sistemul de urgenta nu sunt neaparat cel mai avizat, sunt mai multi, dar trebuie discutat la nivel tehnic. Din pacate, colegii care au scris aceasta propunere, niciunul nu are cea mai mica experienta in asistenta medicala de urgenta.

- nu stiu ce va fi sub aceasta propunere legislativa, ce va insemna sa reimplementam un sistem. Sunt N intrebari pe care le pun membrii comisiei.

- investitiile si licitatiile: tot indus de cei trei colegi, mai ales de unul, ca sistemul de urgenta s-a cheltuit imens, dar nu a produs efecte. S-au cumparat ambulante in 2007, in numar mare, parcul autor era total distrus. Investitia, in jur a 15 lei pe cap de locuitor in Romania. In 2009 am inceput sa luam ambulante cu numar mult mai mic, stam bine acum, am luat cu 3 lei pe cap de locuitor, in 2001, tot cu 3, s-a adaugat si elicopterul. Daca 2-3 lei sunt sume imense...trebuie sa stim ca sanatatea costa.

- la momentul actual avem un parc relativ nou, am intrat intr-un program de dotare, din 4 in 4 ani (...) numai in ultimii 4 ani, pe linia SMURD suntem la 200 de echipaje - acest lucru e crestere de capacitate.

- in Salaj, numarul a crescut cu 30%, lucram treptat, nu merge sa spunem ca brusc vor aparea sute de ambulante, inseamna sa le finantam.

- limitarea a doua ar fi resursa umana - daca nu ai personal instruit, nu vei avea ambulante, vei avea masini de transport. Trebuia sa incepem cu instruirea personalului de ambulanta.

- la costurile licitatiilor, trebuie sa clarific - am dus 3 licitatii - una in 2007, una in 2008, la care am luat numar redus, din cauza schimbarii cursului euro-leu.

- fata de prima achizitie pretul a scazut cu 15-20% din cauza cresterii competitiei. Ambulantele pe care le avem sunt cu cel putin 20-30% mai ieftine decat cele din Franta. Colegii din Franta ne lauda

- cine are de afirmat ceva trebuie sa vina sa documenteze.

- dorm linistit pentru ca stiu ca n-am gresit. Intr-adevar, s-a muncit mult in minister sa ajungem la acest nivel

- o sa tin o conferinta de presa ca sa explic evolutiile intre 2007 si 2011 in sistemul de urgenta.

- intrebarea mea e - de ce modificam ce merge? Don't fix what is not broken. Sistemul de urgenta e intr-o evolutie si e inca dependent de oameni, de mai multi actori. Un sistem ca sa ajunga matur ii trebuie ani de zile. Suntem intr-o faza avansata de evolutie, acum "Stop, intoarce-te!".

- nu trebuie sa uit si vreau neaparat sa multumesc tuturor care au sprijinit actualul sistem, inclusiv actualul Guvern. Noi aici ne luptam pe niste idei si concepte care vor avea impact in viitor. Sa nu uitam ca e unul din putinele lucruri care e transpartinic, am servit cu 5 ministri - toata lumea are semnatura pe acest sistem. E rodul unei activitati comune, ar trebui lasat sa mearga mai departe.

- ne temem de ultima deschidere pe piata libera - ultimul bastion cade, devenim pe principiul aprozarurilor.

- pe aceasa cale vreau sa le multumesc tuturor care m-au sprijinit (...) vreau sa spun la sfarsit "n-am plecat ca parasesc, plec ca sa pot sa vorbesc". O sa continui sa colaborez. Am vazut ce coleg o sa fie consilier - dupa ce s-a distrus SMURD in Iasi, acum o sa vad ce o sa fie

- baza de discutie e banul si comertul in loc sa fie devotamentul. Nu inseamna ca sunt nici stangist, nici comunist, inseamna ca tin cu bolnavul. A aplica principiul concurentei pe sistemul de urgenta e straniu si ciudat, unul care face stop, intra in coma nu stiu cum va face alegere, el e inconstient, altul suna la 112.

- libera alegere in sectorul public va fi foarte greu de realizat.

- eu am postul in spitalul din Mures, o sa ma intorc la el, dar e posibil chiar sa cer concediu fara plata 2-3 luni sa pot face dezbatere pe aceasta lege. Am incercat tot posibilul din interior. Va trebui sa ies afara ca sa-mi zic punctul meu de vedere.

- modelele sunt multe, niciodata nu iei copy paste un model, trebuie sa evaluezi impactul. In Suedia functioneaza doua sisteme - am scrisoare in care un profesor imi descrie ce au patit - "mi-as dori sa fie cum a fost inainte". Totul devine din prisma doar financiara. sectorul de urgenta in Romania, unul din cele mai stabile

- s-au facut pasi uriasi sa controlam costurile

- se vulnerabilizeaza sistemul, nu vom mai avea acelasi sistem ca pana acum, in al doilea rand, lumea greseste cand spune ca atunci cand vine privatul vine calitate mai buna.

- e greu sa lucrezi pe urgenta pe concurenta - comerciantul va vrea sa faca profit.

- alta chestie de impact pentru pacient - daca acum are un sistem de urgenta clar, suna la 112, vine masina, in viitor il va trimite la un dispecerat integrat - comerciantii vor spune ca sunt discriminati. Pe pacient, sistemul va fi mai slab

- noua propunere nu prevede timpi de reactie. Sunt mai multe aspecte care vor avea impact

- mai e un aspect - personalul medical - l-am creat dupa un model din Franta si l-am limitat la cursuri si instruire bine limitata in interiorul MAI. Maine s-ar putea sa gasesc personal instruit la nu stiu ce scoli. Nu mai avem control. La pompieri avem un control foarte strict.

- maine o sa ne trezim ca si personalul paramedical pleaca la firmele de bodyguarzi.

- alt aspect - unitatile de primiri urgente - cu cat deschizi la competite, or sa ia de la tine medici si personal si tot.

- impactul poate sa fie in varii feluri si in varii metode. Putem inca sa crestem la mai bine.

- astazi dimineata am trimis demisia la primul ministru, nu am ce sa reprosez la nimeni, doar ca trebuie sa asculti parerea unui expert.

- daca noi vrem sa deschidem totul la concurenta, e alta viziune

- plec trist ca nu am terminat ce am inceput, dar si mandru, cu capul sus.

Controverse cu Basescu

Presedintele Traian Basescu l-a criticat luni seara pe fondatorul SMURD, subsecretarul de stat Raed Arafat, pentru faptul ca face declaratii publice impotriva noii legi a Sanatatii si acuza Guvernul de "interese clientelare" in loc sa vina cu observatii pertinente.

Basescu il mustra pe Arafat

Interventia sefului statului l-a facut pe Raed Arafat sa declare ca, in aceste conditii, se gandeste serios sa demisioneze.

"Am sa ma gandesc, vad ca deranjez si deranjez serios. (...) Eu cred ca pana maine trebuie sa ma gandesc foarte serios sa vorbesc din afara sistemului(...)Nu ma apar pe mine, eu maine pot sa imi gasesc un loc imediat si cu plata mai buna. Este clar ultima batalie pentru dezvoltarea unui sistem de urgenta in Romania", a declarat Raed Arafat, inainte de incheierea emisiunii.

Cine este Raed Arafat

Raed Arafat e un medic specializat in anestezie si terapie intensiva, de origine palestiniana care a emigrat in Romania in anul 1981.

Arafat a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca si s-a specializat la Targu Mures si Cluj-Napoca in anestezie terapie intensiva. El a devenit cunoscut opiniei publice pentru faptul ca a infiintat Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare, la Targu Mures, in anul 1991.

In 23 august 2007 Arafat a fost numit in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii de catre premierul Calin Popescu Tariceanu. El a ramas in functie in toate guvernele care s-au succedat de atunci.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Raed Arafat demisie, #Raed Arafat legea sanatatii , #demisie