Cazul Arafat, o eroare care se va dovedi fatala la alegeri (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 00:19
18713 citiri
Cazul Arafat, o eroare care se va dovedi fatala la alegeri (Opinii)
Foto: Antena3

Ma intreb cati dintre romanii care au asistat la razboiul dintre presedinte si Raed Arafat au incredere mai degraba in Traian Basescu decat in fondatorul SMURD.

Nu stiu ce anume l-a manat pe seful statului in acest conflict. Vehementa cu care presedintele i-a stigmatizat ideile si furia cu care a tunat si fulgerat impotriva viziunii lui Arafat asupra sistemului de urgente pur si simplu imi raman de neinteles.

Chiar si daca doctorul SMURD s-ar afla intr-o grava eroare, poate cu atat mai mult, nu stiu de ce ar fi fost necesar ca un presedinte cu o cota de incredere undeva pe la 10-15% sa il forteze practic pe omul cu cea mai buna imagine din Guvern sa demisioneze. Sa ii inchida gura si sa il puna sa aleaga intre a tacea sau a pleca, vizavi de reformarea domeniului unde se pricepe cel mai bine.

Raed Arafat a demonstrat ca si in Romania se pot construi cinstit si onest sisteme care sa functioneze si sa fie eficiente.

Raed Arafat simbolizeaza aproape tot ceea ce noi nu suntem si nu putem face. Sa fim seriosi, rigurosi, sa nu ne dam batuti - pentru a ridica SMURD la nivelul actual i-au trebuit peste 20 de ani.

De 22 de ani incoace, guvernele noastre, indiferent de culoarea politica, nu au reusit sa faca nimic. Nimic asemanator reusitei lui Arafat. Iar Basescu il trimite la plimbare, asigurandu-ne in acelasi timp ca va infaptui o minune, o capodopera inginereasca a sistemului integrat de urgenta. Un act care poate parea sinucigas....

Pentru ca asta reprezinta gestul presedintelui. Prin acuzatiile pe care i le-a adus, cand presedintele l-a numit "cel mai mare dusman al unui sistem privat de sanatate", Traian Basescu nu a reusit decat sa lase impresia ca vrea cu tot dinadinsul sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard.

Cei mai naivi si mai increzatori isi vor spune - "si ce, asta inseamna ca nu vom putea niciodata sa ne imbuntatim sistemul de urgente?" Si aici e un mic truc - din moment ce el functioneaza bine, intr-o tara unde aproape nimic altceva nu mai merge, de ce sa nu il lasi asa in continuare?

Sa judecam acum putin in perspectiva. Sistemul nostru de urgenta functioneaza, si datorita SMURD-ului lui Raed Arafat, destul de bine. De fapt, daca ne referim comparativ la cum merg lucrurile in Romania - este aproape ireprosabil.

Presedintele insista totusi ca noua Lege a Sanatatii sa fie adoptata cat mai repede in forma propusa de minister, in Parlament, fara ca Guvernul sa isi asume raspunderea.

Fiind an electoral, as putea sa pariez ca legea nu va trece in 2012. Si de-ar trece totusi, legea tot nu ar ajunge sa se aplice anul acesta. Asa cum nu se aplica nici celelalte asumate. Oricum ar fi, nu vom apuca sa vedem care viziune e mai buna - a lui Basescu sau a lui Arafat. Nu pana la alegeri.

In schimb, Traian Basescu va culege roadele infruntarii a inca unui simbol national, va marca de fapt inca un razboi castigat. Asa cum s-a luat la tranta si cu regele Mihai si cu Istoria, cu pensionarii, cu bugetarii cu ... toti.

Nedecisa, aceasta confruntare cu Raed Arafat va trece in mod paradoxal in dreptul lui Traian Basescu, dandu-i apa la moara si ocazia sa se mai identifice inca o data in ipostaza de luptator impotriva prejudecatilor, a falselor valori si populismului. Desigur, miza de fond a legii sunt banii. Atat cei care exista cat, mai ales, cei care nu mai sunt. In ambele forme, la fel de mult.

Pentru masele de votanti se face insa spectacolul de la televizor. Se suna de la Cotroceni in direct si se pune la punct problema. Ca sa priceapa tot romanu' cine vrea modernizarea si reforma si cine se opune si vrea sa fure de la stat de unul singur.

Startul campaniei a fost dat. Urmeaza ciomageala. Care nu va convinge pe nimeni ca alba-i neagra, dar ii va zapaci pe cei care inca mai spera si vor incepe sa se intereseze de viata politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Raed Arafat Traian Basescu, #Raed Arafat demisie guvern, #Raed Arafat SMURD urgente, #alegeri Basescu scandal Arafat , #Legea Sanatatii