Violente in Piata Universitatii: Batai cu pietre, gaze lacrimogene si raniti

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 00:28
32708 citiri
Violente in Piata Universitatii: Batai cu pietre, gaze lacrimogene si raniti
Foto: Romania TV

Violente pe strazile Capitalei sambata pana in miez de noapte. Manifestatiile pasnice destinate initial sustinerii fondatorului SMURD, Raed Arafat, au degenerat in batai cu pietre, bastoane si gaze lacrimogene intre protestatari si jandarmi.

In ciuda frigului de afara, mii de participanti au venit la mitingul din Piata Universitatii, soldat cu lesinuri, raniti si zeci de retineri.

Bucurestenii scosi in strada de sentimentul pro-Arafat au ajuns sa isi verse pe jandarmi naduful pentru veniturile mici si masurile de austeritate sustinute de Cabinetul Boc si presedintele Traian Basescu.

Dupa un miting pasnic la amiaza, in Piata Universitatii, si o scurta busculada cu jandarmii, o mare parte din protestatari a plecat in mars catre Palatul Cotroceni, unde si vineri seara a fost miting anti-Basescu. Altii au ramas si au blocat Piata Universitatii si strazile adiacente.

Ajunsi la Cotroceni, manifestantii nu au stat mult si au plecat inapoi spre Universitate. Intorsi aici, seara au existat mai multe altercatii cu fortele de ordine. Cinci jandarmi au fost raniti, la fel si cativa protestatari si un jurnalist TV. Zeci de manifestanti au fost dusi cu dubele la politie.

Intr-un final, ultimii protestatari au fost evacuati cu forta din centrul Capitalei si fugariti de scutieri.

Ziare.com v-a prezentat LIVE timp de mai mult de 10 ore cele mai noi detalii despre desfasurarea evenimentelor de strada

- Incet-incet in centrul Capitalei se asterne linistea.

- Ultima reduta: Un protestatar s-a suit pe zidul Universitatii si vreo 10 jandarmi se roaga de el sa se dea jos, pana la urma l-au evacuat si pe el cu o scara.

- Protestatarii sunt evacuati cu forta si de pe trotuar de jandarmi. Se arunca cu sticle, bolovani si fumigene. Alti manifestanti se retrag in grupuri si sunt fugariti pe Calea Victoriei si Bd Regina Elisabeta.

- Jandarmii ii someaza pe ultimii protestatari sa plece din Piata Universitatii, pentru ca manifestatia lor este ilegala. Cei ramasi sunt in mod cert membrii unei galerii, avand in vedere sloganurile deocheate pe care le striga. Tinerii au fanioane si beau bere.

- A ajuns de curand in Piata Universitatii si prefectul Capitalei.

- Jandarmii nu vor impiedica duminica eventuale noi manifestatii pentru ca este garantat dreptul la libera exprimare, desi protestele nu au autorizatie, deci sunt ilegale.

- La Spitalul Floreasca au fost dusi trei protestatari si doi jandarmi raniti. Leziunile nu sunt grave, cu exceptia unui jandarm care a ramas internat peste noapte avand o plaga deschisa la fata.

- O tanara a lesinat intr-o busculada, care a avut loc dupa ce un protestatar a vrut sa ii dea un pumn unui jandarm.

- Protestatarii mai in varsta se indreapta spre casele lor. Cei ramasi sunt tineri si s-au grupat pe coltul de la gura de metrou de langa Universitate si afiseaza bannere de indemn la protest. Se striga "Libertate!" si "Jos Basescu!".

- 41 de protestatari recalcitranti au fost retinuti, dusi la audieri si vor fi amendati. Tinerii sunt foarte galagiosi si ostili fata de jandarmi, scandeaza sarind cu mainile in sus, ca pe stadion, arunca petarde si dale din caldaram.

- Gigi Becali a afirmat, pentru Romania TV, ca in manifestatiile din Piata Universitatii s-au implicat membri ai galeriei Stelei de la peluza Sud, care se implica in mod constant in manifestatii politice. Becali considera ca acestia sunt platiti si manipulati de structuri neidentificate. Totodata, Becali sustine ca romanii nu ar trebui sa-i ia apararea lui Raed Arafat "fiindca nu este crestin".

- Pe DN1 vin dube si masini cu jandarmi catre Bucuresti.

- Un operator de la Romania TV a fost bagat de jandarmi din greseala in duba, alaturi de niste protestatari, si ranit cu aceasta ocazie.

- Manifestantii aplauda ambulantele SMURD.

- Brigazile speciale intervin in forta si suie manifestantii in dube, ca sa ii duca la sectiile de politie pentru audieri.

- La randul lui, coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, prezent si el in Piata Universitatii, a anuntat ca mai multe ambulante ale SMURD au transportat raniti la Spitalul de Urgenta Floreasca.

- Protestatarii se indreapta spre bulevardul Regina Maria, pe care spun ca vor sa-l blocheze.

- O alta persoana a lesinat in timpul protestelor.

- Alice Grasu a precizat ca 13 persoane au fost tratate in timpul protestelor, dintre care unele cu hipertensiune, altele cu atacuri de panica, intoxicatii cu gaze lacrimogene si un traumatism cranio-cerebral. Patru persoane au fost transportate la spital, dar nici unul nu este in stare grava.

- Protestatarii s-au dispersat pe o suprafata mult mai mare, insa nu sunt mai putini.

- Ambulanta a avut solicitari pentru cinci raniti, in timpul protestelor din Piata Universitatii. Este vorba de un jandarm cu traumatism cranio-cerebral, un barbat cu epistaxis, transportat la Spitalul Coltea, si inca alte trei persoane, despre care nu sunt, deocamdata, informatii, potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Alice Grasu.

- Un barbat a lesinat, fiind condus de jandarmi spre ambulanta. Acesta primeste primul ajutor de la trei paramedici, el suferind si de diabet, potrivit ultimelor informatii.

- Zece autobuze cu jandarmi se indreapta spre Piata Universitatii, pentru a bloca protestatarii.

- Intre Piata Romana si Piata Unirii se circula pe o singura banda, iar jandarmii au adus si cainii de paza.

- Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se afla in Bucuresti, dar nu va iesi sa se adreseze protestatarilor, relateaza Romania TV. Intre timp, in zona Cotroceni este liniste, toti protestatarii si majoritatea jandarmilor aflandu-se in Piata Universitatii.

- Romania TV raporteaza ca ar exista trei jandarmi raniti, dintre care unul s-ar afla in stare grava. Acestia ar fi fost raniti in timpul ultimei incercari de spargere a cordonului fortelor de ordine.

- Traficul a fost blocat, din nou, de protestatari.

- Potrivit purtatorului de cuvant al serviciului de ambulanta, s-au primit 7 solicitari, insa doar doua persoane au avut nevoie de ingrijiri: jandarmul cu un traumatism cranio-cerebral si un barbat in varsta de 55 de ani, care a fost lovit in cap cu un baston.

- Jandarmii intervin pentru deblocarea strazii.

- Potrivit lui Georgian Enache, s-au folosit gazele lacrimogene pentru a calma protestatarii violenti, care aruncau in jandarmi cu pietre si petarde. Acesta a precizat ca unii dintre protestatari, sefi ai unor galerii ale echipelor de fotbal, au antecedente pentru violente pe stadioane.

Enache a adaugat ca dispozivitul a fost suplimentat, pentru a gestiona corespunzator activitatile.

- Jandarmii au anuntat ca au identificat 15 initiatori ai protestelor violente. Toata lumea este, iar, pe mijlocul strazii, in timp ce jandarmii sunt nevoiti sa foloseasca gazele lacrimogene.

- Protestul a degenerat, din nou, manifestantii aruncand cu sticle de suc si pietre in fortele de ordine. De asemenea, se arunca in jandarmi cu petarde.

- Situatia s-a mai calmat, protestatarii incepand sa plece spre case. Potrivit Realitatea TV, in piata au ramas aproximativ 500 de persoane, dupa ce, cu putin timp in urma, se aruncasera cu sticle si pietre.

- Un autoturism a spart barajul jandarmilor, iar mai multe steaguri au fost arse in fata troitei de la Universitate.

- In Piata Universitatii se afla trei ambulante.

- O parte din jandarmi se pregatesc sa intre in forta in protestatari, potrivit Realitatea TV, dupa ce, in urma cu cateva minute, manifestantii au aruncat cu pietre, ranind atat jandarmi, cat si alte persoane care demonstrau.

- Jandarmii si protestatarii din Piata Universitatii stau fata in fata, la distanta de aproximativ 2 metri.

- Rana jandarmului ranit la cap este destul de grava, potrivit lui Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane. Acesta a precizat ca restul jandarmilor s-au echipat cu castile de protectie, pentru a se evita astfel de accidente.

- Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI, a dezmintit informatia potrivit careia ar fi fost convocati sefii de arme. Potrivit spuselor sale, s-au luat masurile normale in astfel de cazuri. El a adaugat ca dispozitivul este flexibil, in functie de nevoi, iar, in prezent, se afla 100 de jandarmi in centrul Bucurestiului.

Militaru a precizat ca Jandarmeria nu este o institutie de represalii, chiar daca este un protest ilegal.

- O alta persoana a lesinat, in timp ce un jandarm a fost ranit la cap, fiind purtat de catre colegi catre salvare. De altfel, jandarmii au cerut intariri, deoarece nu mai fac fata maniei protestatarilor, situatia incepand sa degenereze in violente.

- In Piata Universitatii s-au aprins torte si petarde, in timp ce unii protestatari au inceput sa distruga semne de circulatie.

- Jandarmii au reusit sa impinga protestatarii de pe partea carosabila, in conditiile in care sunt asteptati sa ajunga si restul persoanelor, care s-au plimbat pana la Palatul Cotroceni.

- O femeie de aproximativ 60 de ani a lesinat, fiind nevoie de interventia ambulantei.

- Protestatarii si jandarmii au inceput sa se imbranceasca, din nou, la Piata Universitatii, in incercarea de a se elibera carosabilul. De altfel, fortele de ordine par sa retina cateva persoane.

- Protestatarii au inceput sa se deplaseze din nou spre Piata Universitatii. De altfel, o parte din persoanele care au participat, sambata, la protest, au ramas la Piata Universitatii pe parcursul intregii zile, considerand ca este o locatie simbolica.

- Bubuitura auzita la Palatul Cotroceni s-a dovedit a fi o petarda.

- O bubuitura foarte puternica s-a auzit langa Palatul Cotroceni, unde se afla protestatarii. Intervievatii de televiziuni par sa nu stie exact care este motivul pentru care au iesit in strada, ei plangandu-se, in general, de pensiile si salariile taiate.

- Protestatarii au ajuns in fata Palatului Cotroceni.

- MAI a convocat sefii de arme de la toate departamentele, pentru a se pregati in cazul in care protestul nu va mai fi pasnic.

Protestatarii striga "Jos Basescu", "Demisia" si "Veniti cu noi". In prezent, sunt blocate atat B-dul Nicolae Balcescu, precum si zona de la Casa Armatei.

- Numarul manifestantilor din Bucuresti a ajuns la 2.000, potrivit Romania TV.

- Noi imbranceli intre jandarmi si protestatarii care au ramas in Piata Universitatii. Manifestantii au aruncat cu apa in fortele de ordine, in timp ce acestia le cereau sa se intoarca in fata Teatrului National, pentru a se debloca circulatia.

- B-dul Carol, I.C. Bratianu si Piata Unirii sunt blocate, iar politia rutiera a dispus toate echipajele disponibile in acea zona, potrivit lui Andrei Codau, purtator de cuvant al institutiei, relateaza Romania TV. De asemenea, circulatia va fi blocata si la Cotroceni, potrivit unui oficial.

- Jandarmeria este pregatita sa intervina, a declarat Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti. "Ideea este ca cei care au garantat dreptul la libera exprimare si care vor sa-si manifeste nemultumirile trebuie sa se gandeasca si la ceilalti cetateni, care au si ei dreptul la libera circulatie", a declarat Enache.

Manifestantii nu au facut acte de turbulente si nu au fost agresivi, a precizat acesta. "E bine ca spiritele sa nu se incinga, sa nu se lase manipulati. Jandarmeria nu este aici pentru a lua masuri impotriva lor, ci pentru a se asigura ca legea este respectata", a spus Enache.

"Ulterior, in baza dovezilor, vor fi identificati cei care au initiat aceasta manifestatie si vor fi luate masurile legale. Ei vor suporta consecintele legii, pentru ca nedeclararea adunarilor publice este o contraventie", a subliniat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

- O parte din protestatari au ramas in Piata Universitatii, deoarece, spun ei, este un simbol si nu are sens sa se mai duca la Cotroceni.

- Jandarmii au inceput sa ridice garduri la Cotroceni, pentru a putea controla multimea.

- Bucurestenii iesiti la protest au plecat in mars spre Palatul Cotroceni, ocupand strazile din centrul Capitalei.

- Trupele SIAS si SPIR sunt pregatite sa intervina, potrivit Romania TV.

- Jandarmii au folosit si gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, relateaza Realitatea TV. Toti protestatarii se afla pe partea carosabila, traficul fiind blocat in zona Pietei Universitatii. Potrivit unui protestatar intervievat de Antena 3, jandarmii ar fi utilizat gaze lacrimogene cand au incercat sa se duca la troita, pentru a aprinde lumanari in memoria lui Cristian Paturca, autorul imnului golanilor, decedat acum un an.

- Numarul jandarmilor aflati in Piata Universitatii a fost majorat la aproximativ 150, insa acestia sunt depasiti numeric de protestatari.

- Oamenii au inceput sa scandeze "Nu vrem alegeri comasate, vrem alegeri anticipate".

- Jandarmii incearca sa tina sub control manifestantii aflati in Piata Universitatii. Oamenii au rupt randurile, spunand ca vor sa plece in mars spre Palatul Cotroceni. Numarul persoanelor prezente la protestul din Bucuresti a crescut semnificativ spre lasarea tarii.

Oamenii se plang de scaderea nivelului de trai. Potrivit Realitatea TV, in Piata Universitatii sunt in jur de 600 - 700 de oameni, iar multi altii se alatura.

- Politistii au oprit circulatia pe bulevardul Magheru din Capitala, din cauza protestului.

- Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a iesit la rampa sambata seara sa declare ca partidul sau nu a dorit desfiintarea SMURD prin Legea Sanatatii si este interesat de orice forma de dialog, insa reforma in sistemul sanitar este absolut necesara.

- La lasarea serii, manifestantii nu se imputineaza, nu renunta la protest si indura vantul si intunericul.

ROMANIA, in strada: Cluj, Constanta, Pitesti, Ploiesti, Drobeta, Galati, Slobozia, Craiova, Sibiu, Timisoara, Iasi, Oradea, Deva

- Aproape 100 de persoane au protestat si la Ploiesti, in fata Palatului Administrativ, unde isi au sediul autoritatile locale, manifestantii cerand demisia presedintelui Traian Basescu si alegeri anticipate. Unii protestatari le-au cerut ziaristilor sa se legitimeze. In schimb, dupa ce au vorbit cu presa, acestia nu au dorit sa-si dea numele, relateaza NewsIn.

- Adrian Sobaru, electricianul de la TVR care s-a aruncat de la balconul salii Parlamentului, participa la protestele din Bucuresti.

- Protestatarii din Bucuresti s-ar putea indrepta spre Cotroceni, potrivit Realitatea TV. De altfel, acestia au primit autorizatie pentru protest din partea Jandarmeriei.

- La Sibiu, zeci de persoane au participat, in Piata Mare, la un miting de protest. Manifestantii, majoritatea pensionari, au scandat lozinci impotriva Guvernului si presedintelui Traian Basescu si au cerut alegeri anticipate.

- La Timisoara, aproximativ o suta de persoane, majoritatea revolutionari, s-au strans in Piata Victoriei, unde au scandat "Jos Basescu", "Jos Guvernul Boc".

- Revolutionarul constantean Nicolae Mavrodin se afla printre protestatari, acesta fiind cunoscut pentru declansarea unui scandal in timpul manifestatiilor de Ziua Marinei, de anul trecut. Potrivit spuselor sale, Guvernul vrea "sa distruga si ultima baricada, sa ia medicii, salvarile", relateaza Mediafax.

"Scanteia a inceput la Targu Mures si nu se va opri pana cand nu vor pleca Traian Basescu si Guvernul", a spus Mavrodin.

- "Veniti in Piata Universitatii ca sa traiti un sentiment de solidaritate extrema", a declarat Remus Cernea, co-presedinte al Miscarii Verzilor, la Romania TV.

- In Craiova, s-a primit o autorizatie pentru organizarea unui nou protest, duminica, relateaza Realitatea TV.

- La Constanta, se merge in mars spre Universitatea Maritima, oamenii strigand "veniti cu noi". Protestatarii impart si fluturasi cu indemne la revolta.

- In Cluj-Napoca, protestul s-a mutat in Piata Avram Iancu, demonstrantii strigand "Clujul nu e PDL". De asemenea, oamenii aveau pancarte pe care se putea citi "La toamna, lacrimile vor fi portocalii".

- Numarul persoanelor care s-au adunat in Bucuresti a ajuns la 500, potrivit NewsIn. Manifestantii din intreaga tara se coordoneaza cu ajutorul retelei de socializare Facebook, unde a fost facut un apel pentru participarea la proteste.

- Manifestantii din toata tara flutura steaguri tricolore si poarta pancarte antiguvernamentale.

- Masina jurnalistilor de la TVR a fost atacata cu pietre in Bucuresti.

- Potrivit unuia dintre cei prezenti la protestul din Capitala, retragerea din dezbaterea publica a proiectului de lege pentru reforma sistemului sanatatii este prima victorie, iar societatea romana a inceput sa darame mitul conform caruia nu poate sa faca nimic.

Amenzi la Targu Mures dupa mitingul pro-Arafat

- In timpul protestelor din Bucuresti, s-au scandat lozinci de genul "Jos dictatorul!".

- Potrivit Romania TV, protestele nu sunt lipsite de incidente: o persoana a cazut cu scaunul cu rotile in care se afla.

- In Piata Unirii din Cluj-Napoca, cei peste 100 de protestanti au scandat "Sanatatea nu este un lux" si "Basescu, trezeste-te". Potrivit unuia dintre reprezentantii protestari, au iesit sa-l sustina pe Arafat pentru ca acesta a facut "lucruri bune pentru tara" si pentru ca nu este "corect" ca acesta sa fie "pus la colt, precum un copil mic".

- La Constanta, oamenii s-au adunat in fata Prefecturii. Daca, la inceput, a fost o manifestatie pro-Arafat, dupa-amiaza acestia au inceput sa scandeze impotriva Guvernului si a presedintelui Traian Basescu.

- In Deva, aproximativ 100 de persoane au traversat orasul, cu ajutorul a circa 50 de autoturisme, pentru a-l sustine pe Raed Arafat. Soferii au claxonat, insa nu au blocat circulatia. Pe geamurile masinilor aveau lipite fotografii cu Raed Arafat - anunta Mediafax.

- Manifestantii si-au dat intalnire in strada dupa ce pe reteaua de socializare Facebook a fost lansat un apel pentru participarea la mitinguri, sambata, de la ora 14.00, in Capitala si in marile orase.

Pericol de amenzi

Potrivit legii, cei care initiaza proteste de acest gen fara aprobare de la autoritatile locale sunt amendati cu sume pornind de la 1.000 de lei pana la 5.000. Participantii pot incasa si ei amenzi de la 500 de lei in sus.

13 dintre protestatarii care s-au aflat vineri seara la Palatul Cotroceni au fost identificati de jandarmi si vor fi amendati.

Miting pentru Raed Arafat, la Targu Mures: 1.500 de oameni in strada

Raed Arafat si-a dat demisia din functia de subsecretar de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, pe 10 ianuarie, in urma unei dispute cu presedintele Traian Basescu pe marginea proiectului pentru reforma sistemului sanatatii.

Dupa ce a sustinut o conferinta de presa in care sustinea proiectul de lege, seful statului a cerut, vineri, retragerea sa din dezbatere publica.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Raed Arafat, #legea sanatatii, #protest traian basescu, #demonstratii Raed Arafat, #miting Cotroceni , #Legea Sanatatii