Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Iunie 2013, ora 13:12
5521 citiri
Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu

Premierul Victor Ponta a cerut ca sectia de cardio chirurgie de la Spitalul Marie Curie sa fie deschisa cat de curand si a promis finanatarea necesara pentru acest proiect, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Saptamana trecuta Ziare.com atragea atentia asupra aberatiei care face ca aceasta sectie, complet dotata, sa stea inchisa de peste doi ani in timp ce copii care au nevoie de operatii fie mor, fie sunt dusi in strainatate. Premierul promitea inca de anul trecut rezolvarea situatiei.

Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

"Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina", a declarat Raed Arafat.

In interviul acordat Ziare.com, Raed Arafat a explicat cum se va modifica reglementarea malpraxisului in favoarea pacientului si a recunoscut ca gradul de satisfactie al acestuia este mai mic decat inainte de 1989.

Marea problema a sectiei de cardio chirurgie de la Marie Curie pare a fi una de personal. Nu sunt asistente, iar medicii straini nu au fost acreditati.

Medici au fost acreditati, dl. dr. Stoica a primit recunoasterea specialitatii inca de anul trecut din decembrie. Si dl. dr Badiu are recunoasterea, dar el nu are profilare pe copii, ci mai mult pe adulti. Dar noi am continuat discutia cu o fundatie italiana si am semnat cu ei un acord prealabil. Ultima discutie a fost chiar ieri in minister (miercuri 29 mai - n.red.).

Noi vrem sa ajungem la 1.200 de operatii pentru copii, necesarul fiind de 2.000. Nu se poate peste noapte insa, estimam in trei ani. Trebuie sa pregatim medicii si asistentii. Fundatia italiana va veni cu o cofinantare a programului, pe partea de pregatire a cadrelor. In plus, vor veni si medici italieni sa opereze aici. Prima misiune va fi chiar la Marie Curie.

Deci dechideti sectia?

Nu pot sa va dau data. La guvern avem promisiunea ca vom primi cofinantarea pentru acest program pentru anul acesta. La anul incercam sa obtinem cofinantarea din fonduri structurale. Cofinatarea este pentru trimiterea personalului nostru la pregatire acolo si pentru transportul si cazarea italienilor care vin aici.

Adica noi ne vom ocupa mai mult de cei care calatoresc. E vorba despre o echipa de medici si asistente care vor pleca sase luni sa se perfectioneze afara. Prima echipa va fi pregatita chiar pentru Marie Curie si vom incepe selectia cand ne iese de la guvern aprobarea. Premierul personal a promis acest lucru.

A promis acum un an?

Nu, a promis recent. Nici nu stiu daca am voie sa vorbesc in numele dansului. Dupa ce am discutat ce se intampla acolo si ca suntem intarziati in pornire, ca ne trebuie cofinantarea si ne trebuie o solutie, ni s-a spus sa precizam suma pentru anul acesta si ne va fi alocata. Deci daca primim suma pentru cofinantare, si avem sprijinul premierului repet, eu cred ca incepem cat de repede. Trebuie sa platim bilete de avion, cazare.

Pregatiti si medici si asistente?

Eu sper ca da. Italienii vor lua si chirurgi tineri sa-i pregateasca. Eu sper ca acest lucru va fi posibil, dupa cum va fi posibil sa vina si altii la noi sa opereze.

S-a simplificat procedura acreditarilor pentru medicii straini care vor sa vina sa opereze in Romania, uneori chiar pe gratis?

Cu mult. Pentru tari ca SUA, Noua Zeelanda, Australia, Israel si Canada procedura va fi foarte simpla, doar o comisie care verifica documentele. Acum finalizam metodologia, suntem in discutii finale cu Colegiul Medicilor.

Deci avem promisiunea ca sectia de cardio chirugie de la Marie Curie se deschide anul acesta?

Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina. Noi cu italienii eram blocati numai pe partea de cofinantare. Proiectul pe 2 ani e de 2 milioane de euro. Fundatia italiana preia 900 de mii de euro, iar restul preluam noi.

Un alt subiect tratat de Ziare.com s-a referit la contractele CNAS cu cabinetele stomatologice taiate din aceasta primavara. Cum 99% din stomatologie e privata, inseamna ca populatia defavorizata si mai ales copiii au ramas fara niciun ajutor.

Suma era mica, pentru partea de preventie mai mult. La rectificarea bugetara o sa se incerce sa se gaseasca o solutie pentru asta. Trebuie insa inteles, cand esti pus in situatia sa imparti o suma mica pe toate programele, unele chestii au fost considerate ca pot fi diminuate. Asta este, o situatie temporara, pana la rectificarea bugetului cand sper sa gasim si sumele pentru stomatologie.

Fostul sef al CNAS, Lucian Duta, declara pentru Ziare.com ca au fost luati bani de la stomatologie pentru a finanta, la presiunea importatorilor de medicamente, intrarea pe piata a 150 de medicamente noi, dintre care numai 3 ar fi cu adevarat noi.

Nu e asa. Credeti-ma, cand au fost impartiti banii, nu au existat astfel de discutii. Banii s-au imprastiat pe programul de TBC, oncologie, HIV. A fost o chestiune de prioritizare pentru ca nu am avut bani suficienti. Nu spun ca e corect, atentie! Nu spun ca e corect. Sper sa rezolvam la rectificare, acum se discuta sumele cu Finantele.

Salarizarea medicilor e un subiect fierbinte, au aparut tot felul de varianate. Care e viziunea ministerului in aceasta chestiune?

Trebuie gasite solutii pentru cresterea venitului si pentru plata pe performanta a medicilor. Adica sa fie criterii, indicatori, care sa permita o plata diferentiata pana la o limita. Trebuie sa existe si un salariu garantat, dar si o plata diferentiata.

De unde?

Asta se discuta acum. Eu nu lucrez pe comisia de salarii. O sa se iasa cu mai multe variante si lucrurile vor fi discutate cu partile implicate, inclusiv cu Colegiul Medicilor si supuse dezbaterii publice. La sfarsit o sa ajungem la un numitor comun. E prematur sa va spun cum va fi.

Dar principial, atata e mamaliga, adica banii Sanatatii. Am vrea sa fie cat masa, dar e cat farfuria. Este posibil ca din ea sa asigurati o portie mai mare pentru medici fara sa creasca si mamaliga? Adica e posibila o crestere a salariilor fara o crestere intr-o forma sau alta a contributiilor pacientilor?

Asteptam de la comisie sa ne spuna ce resurse gaseste, actuale si suplimentare. Nu vreau sa speculez.

Este pregatita o crestere de salarii si pentru asistente?

Cu certitudine se gandesc si la asistente.

Marele scandal Arafat din iarna lui 2012 a avut ca efect retragerea proiectului legii care urma sa reformeze sistemul sanitar. Alta n-a aparut. Ce se intampla cu aceasta lege?

Erau doua solutii. O solutie de a merge pe o lege noua total, cu toata legislatia secundara, ceea ce dura linistit vreo 2 ani, minumum. A doua solutie este sa corectezi legea actuala, cea in vigoare, pentru a introduce reforma. Asta merge mai repede. Se inlocuieste capitol cu capitol din lege, unele poate nici macar nu trebuie inlocuite. Eu conduc comisia pentru capitolul malpraxis, de exemplu.

Ce modificari faceti in acest domeniu?

Vrem sa facem ca relatia pacient, asigurator, medic sa nu mai treaca prin comisia de experti pentru care pacientul trebuia sa plateasca o suma foarte mare. De etapa asta vrem sa scapam si sa ajungem la o solutie cat mai facila, astfel incat sa intre direct in discutii asiguratorul, pacientul care se considera prejudiciat si medicul. Iar daca este de despagubit, sa despagubeasca.

Sigur, pacientul va putea merge si catre instanta, dar noi vrem sa rezolvam problema inainte de instanta. Dar daca va exista un prejudiciu, asiguratorul sa plateasca. Dar inca toate aspectele sunt in discutie.

Imi spuneati ca veti scoli cardiochirurgi in Italia. Nu este singura disciplina deficitara in Romania. Sunt si altele din care medicii romani pleaca pe capete, ATI, neonatologie de exemplu. Cum ii tineti in tara?

Revenim la proiectul salarizarii. Dar mai sunt si alte mijloace in afara de bani. Unul este sa ii dai medicului loc de munca potrivit si bine dotat. Apoi, sunt facilitati, acordate deja de unele autoritati locale, legate de locuinta de serviciu sau apartamente la preturi accesibile. Asta nu in Bucuresti, pe care se bate toata lumea. Mai vorbim si despre o speranta de evolutie a carierei.

Cum rezolvati aceasta problema? Sunt blocaje imense pentru tinerii medici care nu reusesc sa inainteze in profesie.

Va dau dreptate. Noi nu pregatim noi generatii, punem capac tinerilor care nu vad sperante sa evolueze. E greu sa va spun care va fi solutia definitiva. Dar sa stiti ca pe partea de pregatire si evolutie a medicilor, am un consilier care se ocupa numai de aceasta problema. E o munca la inceput.

Evaluam medicul rezident de la intrarea la iesirea din rezidentiat. Cum este pregatit, cum i se permite sa evolueze, cum prevenim sa fie blocat cand este pregatit. Sunt locuri cu traditie in pregatirea viitoarelor generatii, dar si locuri unde unul face treaba, restul se uita la el 7, 10, 15 ani si dupa asta se alege unul care face la fel cu urmatorii. Restul raman privitori. Asta e un motiv principal pentru care pleaca.

Rezidentii se plang ca nu sunt bagati in seama, nu sunt lasati sa opereze. Un rezident dupa 5 ani trebuie sa aiba un set de operatii facute de el cu profesorul langa. Asta nu se intampla peste tot si atunci pleaca acolo unde sunt tratati ca valori care trebuie folosite.

Nemultumirea pacientului fata de sistemul sanitar este uriasa. De ce gradul de insatisfactie este mai mare decat inainte de 1989?

Pentru ca altele erau asteptarile atunci. In '89 daca te baga cineva in seama in spital si iti dadea o injectie era mare lucru. Pentru cancer ce se facea? Asteptai sa te opereze, iar daca erai inoperabil... Asteptarile erau reduse si nu exista nici termen de comparatie. Daca erai cineva, ajungeai la Elias si la Spitalul Militar.

Acum situatia s-a schimbat, lumea are asteptari, calatoreste, are termen de comparatie. Dar este o schimbare si a comportamentului lumii medicale.

Daca lumea medicala inainte de '89 nu avea alte atractii, alte interese sa lucreze la privat, acum s-a schimbat total. Si asta are impact asupra sistemului. Cand vii la spitalul public, cel care lucreaza si la privat te cheama acolo. Omul e nemultumit. In spitalul public nu ti se zambeste, nu se vorbeste frumos, nu generalizez, dar e o realitate. Toate acestea creeaza nemultumire.

Si este adevarat ca pentru ce se asteapta de la sistemul sanitar finantarea e insuficienta. Si atunci sunt lipsuri, unele artificiale. Uneori bolnavul e trimis sa cumpere ce nu trebuie doar pentru ca exista o intelegere cu o farmacie.

Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura. Alteori este de la neintelegere, pentru ca nu totul poate fi facut imediat si cum vrea el.

De exemplu, pui un diagnostic de colecist, bolnava trebuie operata si o programezi peste doua luni. Nu e urgenta. Dar ea vrea acum si atunci incep toate pilele sa lucreze, ca sa fie operata maine. Niciun sistem din lume nu isi permite asta.

Dar aceasta chestiune ar trebui rezolvata prin aparitia pachetului de baza de servicii medicale.

Asa este. Cand ajungem la pachetul de baza, care va genera alte discutii sunt convins, el va stabili ce poate oferi sistemul din banii pe care ii are si ce vine pe asigurari complementare si suplimentare.

Pe ce varianta de pachet de baza veti merge. Cea care limiteaza numarul de servicii asigurate sau pe cea care le acopera pe toate, dar pe o lista de asteptare?

O comisie intreaga se ocupa de asta. Greu sa va spun. E posibil sa fie o chestie mixta.

Cand iese pachetul de baza?

In curand va aparea schita. Asta e una dintre reformele majore care urmeaza si vor fi discutii multe.

Ati accepta sa fiti din nou ministrul Sanatatii?

Nu vad de ce. Este ministru, este guvern care functioneaza, eu imi fac treaba si pozitia asta imi permite sa fac treaba mai bine.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Raed Arafat Ministerul Sanatatii, #cardio chirurgie Victor Ponta, #salarii medici reforma , #Ministerul Sanatatii
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Desigur! Măsura anumită este chiar el și socotitorul de la CAP
Poza ORD
ORD
rank 5