Ziare.com

Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 03 Iunie 2013, ora 13:12

   

Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu
Premierul Victor Ponta a cerut ca sectia de cardio chirurgie de la Spitalul Marie Curie sa fie deschisa cat de curand si a promis finanatarea necesara pentru acest proiect, a anuntat secretarul de stat Raed Arafat, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Saptamana trecuta Ziare.com atragea atentia asupra aberatiei care face ca aceasta sectie, complet dotata, sa stea inchisa de peste doi ani in timp ce copii care au nevoie de operatii fie mor, fie sunt dusi in strainatate. Premierul promitea inca de anul trecut rezolvarea situatiei.

Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

"Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina", a declarat Raed Arafat.

In interviul acordat Ziare.com, Raed Arafat a explicat cum se va modifica reglementarea malpraxisului in favoarea pacientului si a recunoscut ca gradul de satisfactie al acestuia este mai mic decat inainte de 1989.

Marea problema a sectiei de cardio chirurgie de la Marie Curie pare a fi una de personal. Nu sunt asistente, iar medicii straini nu au fost acreditati.

Medici au fost acreditati, dl. dr. Stoica a primit recunoasterea specialitatii inca de anul trecut din decembrie. Si dl. dr Badiu are recunoasterea, dar el nu are profilare pe copii, ci mai mult pe adulti. Dar noi am continuat discutia cu o fundatie italiana si am semnat cu ei un acord prealabil. Ultima discutie a fost chiar ieri in minister (miercuri 29 mai - n.red.).

Noi vrem sa ajungem la 1.200 de operatii pentru copii, necesarul fiind de 2.000. Nu se poate peste noapte insa, estimam in trei ani. Trebuie sa pregatim medicii si asistentii. Fundatia italiana va veni cu o cofinantare a programului, pe partea de pregatire a cadrelor. In plus, vor veni si medici italieni sa opereze aici. Prima misiune va fi chiar la Marie Curie.

Deci dechideti sectia?

Nu pot sa va dau data. La guvern avem promisiunea ca vom primi cofinantarea pentru acest program pentru anul acesta. La anul incercam sa obtinem cofinantarea din fonduri structurale. Cofinatarea este pentru trimiterea personalului nostru la pregatire acolo si pentru transportul si cazarea italienilor care vin aici.

Adica noi ne vom ocupa mai mult de cei care calatoresc. E vorba despre o echipa de medici si asistente care vor pleca sase luni sa se perfectioneze afara. Prima echipa va fi pregatita chiar pentru Marie Curie si vom incepe selectia cand ne iese de la guvern aprobarea. Premierul personal a promis acest lucru.

A promis acum un an?

Nu, a promis recent. Nici nu stiu daca am voie sa vorbesc in numele dansului. Dupa ce am discutat ce se intampla acolo si ca suntem intarziati in pornire, ca ne trebuie cofinantarea si ne trebuie o solutie, ni s-a spus sa precizam suma pentru anul acesta si ne va fi alocata. Deci daca primim suma pentru cofinantare, si avem sprijinul premierului repet, eu cred ca incepem cat de repede. Trebuie sa platim bilete de avion, cazare.

Pregatiti si medici si asistente?

Eu sper ca da. Italienii vor lua si chirurgi tineri sa-i pregateasca. Eu sper ca acest lucru va fi posibil, dupa cum va fi posibil sa vina si altii la noi sa opereze.

S-a simplificat procedura acreditarilor pentru medicii straini care vor sa vina sa opereze in Romania, uneori chiar pe gratis?

Cu mult. Pentru tari ca SUA, Noua Zeelanda, Australia, Israel si Canada procedura va fi foarte simpla, doar o comisie care verifica documentele. Acum finalizam metodologia, suntem in discutii finale cu Colegiul Medicilor.

Deci avem promisiunea ca sectia de cardio chirugie de la Marie Curie se deschide anul acesta?

Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi. Si de aceasta sectie s-a interesat si premierul, iar ministrul mi-a dat clar sarcina. Noi cu italienii eram blocati numai pe partea de cofinantare. Proiectul pe 2 ani e de 2 milioane de euro. Fundatia italiana preia 900 de mii de euro, iar restul preluam noi.

Un alt subiect tratat de Ziare.com s-a referit la contractele CNAS cu cabinetele stomatologice taiate din aceasta primavara. Cum 99% din stomatologie e privata, inseamna ca populatia defavorizata si mai ales copiii au ramas fara niciun ajutor.

Suma era mica, pentru partea de preventie mai mult. La rectificarea bugetara o sa se incerce sa se gaseasca o solutie pentru asta. Trebuie insa inteles, cand esti pus in situatia sa imparti o suma mica pe toate programele, unele chestii au fost considerate ca pot fi diminuate. Asta este, o situatie temporara, pana la rectificarea bugetului cand sper sa gasim si sumele pentru stomatologie.

Fostul sef al CNAS, Lucian Duta, declara pentru Ziare.com ca au fost luati bani de la stomatologie pentru a finanta, la presiunea importatorilor de medicamente, intrarea pe piata a 150 de medicamente noi, dintre care numai 3 ar fi cu adevarat noi.

Nu e asa. Credeti-ma, cand au fost impartiti banii, nu au existat astfel de discutii. Banii s-au imprastiat pe programul de TBC, oncologie, HIV. A fost o chestiune de prioritizare pentru ca nu am avut bani suficienti. Nu spun ca e corect, atentie! Nu spun ca e corect. Sper sa rezolvam la rectificare, acum se discuta sumele cu Finantele.

Salarizarea medicilor e un subiect fierbinte, au aparut tot felul de varianate. Care e viziunea ministerului in aceasta chestiune?

Trebuie gasite solutii pentru cresterea venitului si pentru plata pe performanta a medicilor. Adica sa fie criterii, indicatori, care sa permita o plata diferentiata pana la o limita. Trebuie sa existe si un salariu garantat, dar si o plata diferentiata.

De unde?

Asta se discuta acum. Eu nu lucrez pe comisia de salarii. O sa se iasa cu mai multe variante si lucrurile vor fi discutate cu partile implicate, inclusiv cu Colegiul Medicilor si supuse dezbaterii publice. La sfarsit o sa ajungem la un numitor comun. E prematur sa va spun cum va fi.

Dar principial, atata e mamaliga, adica banii Sanatatii. Am vrea sa fie cat masa, dar e cat farfuria. Este posibil ca din ea sa asigurati o portie mai mare pentru medici fara sa creasca si mamaliga? Adica e posibila o crestere a salariilor fara o crestere intr-o forma sau alta a contributiilor pacientilor?

Asteptam de la comisie sa ne spuna ce resurse gaseste, actuale si suplimentare. Nu vreau sa speculez.

Este pregatita o crestere de salarii si pentru asistente?

Cu certitudine se gandesc si la asistente.

Marele scandal Arafat din iarna lui 2012 a avut ca efect retragerea proiectului legii care urma sa reformeze sistemul sanitar. Alta n-a aparut. Ce se intampla cu aceasta lege?

Erau doua solutii. O solutie de a merge pe o lege noua total, cu toata legislatia secundara, ceea ce dura linistit vreo 2 ani, minumum. A doua solutie este sa corectezi legea actuala, cea in vigoare, pentru a introduce reforma. Asta merge mai repede. Se inlocuieste capitol cu capitol din lege, unele poate nici macar nu trebuie inlocuite. Eu conduc comisia pentru capitolul malpraxis, de exemplu.

Ce modificari faceti in acest domeniu?

Vrem sa facem ca relatia pacient, asigurator, medic sa nu mai treaca prin comisia de experti pentru care pacientul trebuia sa plateasca o suma foarte mare. De etapa asta vrem sa scapam si sa ajungem la o solutie cat mai facila, astfel incat sa intre direct in discutii asiguratorul, pacientul care se considera prejudiciat si medicul. Iar daca este de despagubit, sa despagubeasca.

Sigur, pacientul va putea merge si catre instanta, dar noi vrem sa rezolvam problema inainte de instanta. Dar daca va exista un prejudiciu, asiguratorul sa plateasca. Dar inca toate aspectele sunt in discutie.

Imi spuneati ca veti scoli cardiochirurgi in Italia. Nu este singura disciplina deficitara in Romania. Sunt si altele din care medicii romani pleaca pe capete, ATI, neonatologie de exemplu. Cum ii tineti in tara?

Revenim la proiectul salarizarii. Dar mai sunt si alte mijloace in afara de bani. Unul este sa ii dai medicului loc de munca potrivit si bine dotat. Apoi, sunt facilitati, acordate deja de unele autoritati locale, legate de locuinta de serviciu sau apartamente la preturi accesibile. Asta nu in Bucuresti, pe care se bate toata lumea. Mai vorbim si despre o speranta de evolutie a carierei.

Cum rezolvati aceasta problema? Sunt blocaje imense pentru tinerii medici care nu reusesc sa inainteze in profesie.

Va dau dreptate. Noi nu pregatim noi generatii, punem capac tinerilor care nu vad sperante sa evolueze. E greu sa va spun care va fi solutia definitiva. Dar sa stiti ca pe partea de pregatire si evolutie a medicilor, am un consilier care se ocupa numai de aceasta problema. E o munca la inceput.

Evaluam medicul rezident de la intrarea la iesirea din rezidentiat. Cum este pregatit, cum i se permite sa evolueze, cum prevenim sa fie blocat cand este pregatit. Sunt locuri cu traditie in pregatirea viitoarelor generatii, dar si locuri unde unul face treaba, restul se uita la el 7, 10, 15 ani si dupa asta se alege unul care face la fel cu urmatorii. Restul raman privitori. Asta e un motiv principal pentru care pleaca.

Rezidentii se plang ca nu sunt bagati in seama, nu sunt lasati sa opereze. Un rezident dupa 5 ani trebuie sa aiba un set de operatii facute de el cu profesorul langa. Asta nu se intampla peste tot si atunci pleaca acolo unde sunt tratati ca valori care trebuie folosite.

Nemultumirea pacientului fata de sistemul sanitar este uriasa. De ce gradul de insatisfactie este mai mare decat inainte de 1989?

Pentru ca altele erau asteptarile atunci. In '89 daca te baga cineva in seama in spital si iti dadea o injectie era mare lucru. Pentru cancer ce se facea? Asteptai sa te opereze, iar daca erai inoperabil... Asteptarile erau reduse si nu exista nici termen de comparatie. Daca erai cineva, ajungeai la Elias si la Spitalul Militar.

Acum situatia s-a schimbat, lumea are asteptari, calatoreste, are termen de comparatie. Dar este o schimbare si a comportamentului lumii medicale.

Daca lumea medicala inainte de '89 nu avea alte atractii, alte interese sa lucreze la privat, acum s-a schimbat total. Si asta are impact asupra sistemului. Cand vii la spitalul public, cel care lucreaza si la privat te cheama acolo. Omul e nemultumit. In spitalul public nu ti se zambeste, nu se vorbeste frumos, nu generalizez, dar e o realitate. Toate acestea creeaza nemultumire.

Si este adevarat ca pentru ce se asteapta de la sistemul sanitar finantarea e insuficienta. Si atunci sunt lipsuri, unele artificiale. Uneori bolnavul e trimis sa cumpere ce nu trebuie doar pentru ca exista o intelegere cu o farmacie.
Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura. Alteori este de la neintelegere, pentru ca nu totul poate fi facut imediat si cum vrea el.

De exemplu, pui un diagnostic de colecist, bolnava trebuie operata si o programezi peste doua luni. Nu e urgenta. Dar ea vrea acum si atunci incep toate pilele sa lucreze, ca sa fie operata maine. Niciun sistem din lume nu isi permite asta.

Dar aceasta chestiune ar trebui rezolvata prin aparitia pachetului de baza de servicii medicale.

Asa este. Cand ajungem la pachetul de baza, care va genera alte discutii sunt convins, el va stabili ce poate oferi sistemul din banii pe care ii are si ce vine pe asigurari complementare si suplimentare.

Pe ce varianta de pachet de baza veti merge. Cea care limiteaza numarul de servicii asigurate sau pe cea care le acopera pe toate, dar pe o lista de asteptare?

O comisie intreaga se ocupa de asta. Greu sa va spun. E posibil sa fie o chestie mixta.

Cand iese pachetul de baza?

In curand va aparea schita. Asta e una dintre reformele majore care urmeaza si vor fi discutii multe.

Ati accepta sa fiti din nou ministrul Sanatatii?

Nu vad de ce. Este ministru, este guvern care functioneaza, eu imi fac treaba si pozitia asta imi permite sa fac treaba mai bine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Desigur! Măsura anumită este chiar el și socotitorul de la CAP

Sănătate.
Yasser Arafat și Ceaușescu s-au dus, agenții lor au rămas!

 

 

Ion Iliescu urmeaza sa primeasca o inima tanara la acest spital de

......aceia Ponta aloca fondurile necesare.
In al doilea rand,majoritatea Patri-Hotilor USL , la arestare devin.....carediaci, iar acest spitat urmeaza sa le elibereze acte ca nu pot suporta bratarile rusinii si viata de ocnas.
Beuran si inca cativa ,,tovarasi medici" se vor instala imediat la sectia ce chirurgie cardiaca.
E "lucratura" de partid !
Este "pentru ai nostri" !

 

 

Domnule aferat !

va consider groparul reformei in sanatate ! nu va admir deloc ,nu am ce sa admir in activitatea prestata !doresc sa nu mai apareti vreodata in vre-o functie publica ,a-ti facut destul rau ,a-ti parvenit destul, este timpul sa va retrageti definitiv !

 

 

vorbe-n vant

Asteptam cu interes sa vedem si materializarea acestor vorbe...Domnul Arafat este foarte priceput la interviuri, realitatea este ca nici pana acum nu s-au deblocat posturile in sistemul sanitar...Realitatea este ca din doua in doua luni tot razbat in presa timid informatii despre cum sectiile de chirurgie cardiaca din tara tot raman fara fonduri...Daca pentru chirurgia cardiaca adulti care are deja medicii formati nu are finantarea necesara cum as putea crede ca chirurgia cardiaca pentru copii ar avea vreo sansa in romania...Cat o sa mai stam cu mana intinsa dupa " ajutoarele " de la italieni, nemti sau americani? Medicii straini care vin sa opereze la noi sunt aceiasi care fac voluntariat in africa in tari cu asistenta medicala la pamant...Cam ala e si nivelul nostru....Vreti chirurgie cardiaca de top? De cate ori in ultimii ani ati auzit de criza de heparina? Azi mai nou nu mai gasesti cordarone iv ca cica nu se mai importa...Sa-mi faca domnul Arafat protocol pentru conversia chimica a fibrilatiei atriale in urgenta cu pastile!

 

 

AGENTII SUNT PE FUNCTII,

Atat Voiculescu cat si Antonescu

 

 

Spitalul Marie Curie va devenii (neoficial desigur), spitalul PSD.

Acolo se trateaza Iliescu si acolo aloca ponta Fonduri si nu in Valea Jiului pentru minerii lui Iliescu.
Noi cu noi, ei cu ei.
Spitalul trebuie sa fie al primariei,care sa-l finanteze si sa aiba acces si muritorii de rand la serviciile lui.
Democratie originala.

 

 

medicii accepta

toate situatiile pentru ca toti iau spaga si deci pot fi arestati oricind. daca ar fi fost corecti ar fi iestit in strada pentru pacientii pe care ii trimit sa-si cumpere medicamentele chiar si cind sint internati in spitale. mafia medicamentelor este prea mare si de aceea au fost schimbati ministri sanatatii aproape anual. in afara de acestea multi medici sint destul de prost pregatiti si nu vor sa-si fac dusmani sau sa li se descopere lipsurile. tacerea este de aur in societatea medicala.

 

 

@dr_mengele-vorbe-n vant

Va apreciez interventiile si observatiile pertinente,insa
am si eu o intrebare:"Medicii,de ce accepta aceasta stare?".Sunteti o societate in alta societate.Dovediti-o!

 

 

@ dr_mengele

si cine-s acei agramati dupa parerea dumneavoastra, domnule dr_mengele ? Sunteti sigur ca dumneavoastra va plasati in viziunea forumistilor intr-o categorie aparte, care va da dreptul sa insultati pe cei care au opinii diferite ? Astfel de iesiri, domnul meu, nu fac decat sa va descalifice.

Ma alatur cu placere opiniei "agramatului" Bulineli.

 

 

nu este nevoie!

de ce esti grabit sa covertesti a. fib in nsr? nu trebuie decit sa micorezi rata ventriculara daca este prea rapida. daca pacientul este instabil il shochezi de fapt conversia este contrainicata daca fibrilatia atriala este mai veche de 2-3 saptamini. cum poti tu sti in er cind a inceput fibrilatia pacientului? probabil ca produceti multe accidente vasculare cerebrale cu graba voastra. heparina trebuie sa existe . cit despre alte medicamente nu mai sint la curent. stiu ca amiodarona poate fi gasita in forma IV si ca medicament generic mult mai ieftin decit brandul cordarone. io nu sint cardiolog asa ca te las pe tine sa mai comentzi despre fibrilatie si alte aritmii.

 

 

niculeda

am raspuns detailat la o intrebare de specialitate s neamtzului. am facut un comentariu pentru forumistii care nu sint medici.
-respect!

 

 

@mercenarul

- discutia e prea "tehnica" pentru majoritatea forumistilor !

 

 

@jelu-agentii sunt.....

Pai,daca esti AntiPSD,de ce nu-l pui cap de lista pe Ponta?Sau daca ai o pata si pentru PNL de ce nu-l pui
cap de afis pe Eugenie Nicolaesco?

 

 

Nemultumiri

Am sa incep insa cu o multumire.Atunci cand se doreste si se vrea totul se poate.Asa ca nu pot decat sa ma declar multumit pentru realizare.Referitor la nemultumiri,cred in continuare ca presa poate rezolva multe din nemultumirile pacientilor fata de sistemul sanitar.Ordinea nemultumirilor este aleatorie si poate
fi abordata dupa dorinta.As incepe cu acea prevedere care conditioneaza angajarile in sistemul sanitar.A fost
daca mi-aduc aminte partajarea 1 la 7,in prezent daca
nu ma insel este 1 la 5 si merg mai departe cu solutia
de desfiintare a acestei prevederi.Sigur,o sa sara unii
in sus si or sa ma contreze pe tema banilor pentru salarizare,dar vreau sa reiterez ideea ca daca se vrea se poate.Este un mic pas,dar suficient de convingator,
pentru impunerea reala a celei de-a patra puteri in stat.Felicitari Ziare.com.Si permiteti un sfat:"Stati cu
ochii pe ei"

 

 

@Val ... ce este val ca valul trece !

Invidia si ura va macina! Cautatori in gunoaie.
Vino cu exemple concrete sau "ciocul mic" cum se preda la scoala PDL!

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor