Ziare.com

Raed Arafat: Cautam solutii pentru aducerea in tara de medicamente ieftine

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:18

   

Raed Arafat: Cautam solutii pentru aducerea in tara de medicamente ieftine
Noul ministru al Sanatatii, Raed Arafat, a anuntat joi ca va cauta solutii pentru aducerea in tara a medicamentelor ieftine, dar foarte solicitate, una dintre acestea fiind licitatia la nivel national prin intermediul Unifarmului.

"Acest ordin este in dezbatere publica si daca vom vedea ca realizarea este dificila atunci vom modifica proiectul de ordin, astfel incat sa ne concentram pe licitatie la nivelul Unifarmului", a spus Raed Arafat.

El a tinut sa precizeze ca fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a intocmit o lista a medicamentelor la risc de a nu mai exista pe piata din Romania.

"Lista medicamentelor foarte ieftine la risc de a nu mai exista pe piata din Romania sau care deja nu se mai aduc se regaseste si in proiectul de ordin postat pe site-ul MS. Noi am incercat sa identificam aceste medicamente, vorbesc despre medicamente care nu mai exista pe piata romaneasca sau la care exista riscul de a disparea de pe piata", a mai spus Arafat.

Aceste medicamente sunt fie prea ieftine si nu exista interes comercial, fie unele chiar nu se mai fabrica.

"Spitalele intarzie foarte mult sa faca licitatii pentru aceste medicamente. De aceea ne gandim sa facem licitatii nationale pentru aceste produse. Una dintre solutii ar fi ca Unifarmul, compania care aduce in tara medicamente pentru nevoi speciale sa faca licitatii pentru toate nevoile care exista la nivel national vizand aceste medicamente astfel incat sa se aduca o cantitate mai mare si sa devina mai atractative pentru cei care le comercializeaza", a mai spus ministrul sanatatii.

El a precizat ca si pana acum licitatiile pentru aceste medicamente erau asigurate la nivelul spitalului, dar fiind vorba de cantitati foarte mici acestea nu le puteau achizitiona.

"Chiar daca proiectul de ordin care prevede obligativitatea spitalelor de a-si achizitiona singure propriile medicamente ieftine este pe site-ul ministerului in dezbatere publica, vom analiza daca este mai bine ca situatia sa ramana asa cum este sau sa concentram licitatia la nvelul Unifarmului care poate sa aduca dintr-o data o cantitate mai mare", a mai spus ministrul.

Potrivit unui proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, spitalele vor fi obligate sa organizeze, in termen de zece zile lucratoare de la intrarea in vigoare a unui ordin al Ministerului Sanatatii, procedurile de achizitii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare, se arata in proiectul actului normativ.

Proiectul de ordin, lansat in dezbatere publica miercuri, prevede o lista cu o suta de medicamente cu risc crescut de discontinuitate in aprovizionare de care beneficiaza asiguratii in sistemul de asigurari sociale de sanatate pe perioada spitalizarii. Printre medicamentele de pe lista se afla cele pentru bolnavii de cancer, antibiotice si vaccinul rabic.

Potrivit proiectului, pretul de achizitie al medicamentelor nu poate depasi pretul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sanatatii privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, in conditiile legii.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1288 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de ce nu FACEM

medicamente ieftine ? Suntem dude ? N-avem industrie farmaceutic─â ? De ce n-o punem pe picioare ? N-avem nevoie de locuri de munc─â pentru personal calificat ?

 

Il apreciez, dar daca se leaga de mafia medicamentelor

sigur n'ajunge pina pe 9 dec ca ministru. Eu nu'l vad bine. Dar cred ca cel mai sigur, ii vor inchide gura. si va pleca sigur.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor