Raed Arafat, un "rau" necesar (Opinii)

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 22:36
6323 citiri
Raed Arafat, un "rau" necesar (Opinii)
Foto: Antena3

Exact ca in cazul lui Ioan Nelu Botis, fostul ministru al Muncii cazut in plasa ANI, demisia lui Vasile Cepoi de la Ministerul Sanatatii ar fi fost un act de normalitate politica, daca s-ar fi intamplat la vreme, adica imediat dupa ce acuzatiile au devenit publice.

Amanarea ei vreme de inca o saptamana nu a folosit nimanui. Nici d-lui Cepoi, nici guvernului din care face parte. Cu atat mai mult cu cat iata ca amanarea nu a fost motivata de necesitatea gasirii unui inlocuitor.

Demisia nu inseamna ca dl. Cepoi este vinovat. Asta va decide o instanta de judecata. Inseamna doar ca asupra domniei sale planeaza suspiciuni grave, constatate de o institutie a statului specializata in chestiuni de integritate. Si aceste suspiciuni se rasfrang inevitabil asupra institutiei pe care o conduce si asupra guvernului din care face parte. O situatie inacceptabila care impune o demisie, chiar si a unui eventual nevinovat.

Este regretabil ca dl. Cepoi a prasit guvernul, era unul dintre putinii specialisti in domeniul gestionat. Dar demisia si implicit pierderea erau inevitabile.

Interesant este ca nici de aceasta data ministru nu a ajuns omul, probabil, cel mai indrituit sa ocupe aceasta functie. Si ma refer la Raed Arafat. Este indrituit nu in virtutea performantelor sale de medic, ci in virtutea performantelor sale manageriale in domeniul politicilor publice. De fapt, Raed Arafat este initiatorul si creatorul uneia dintre putinele politci publice de succes din Romania. Si exact asta trebuie sa faca un ministru - politici publice.

Raed Arafat a preluat de facto conducerea ministerului, dar nu este ministru cu acte in regula, functia fiind preluata interimar de Victor Ponta care a si anuntat ca pana in 9 decembrie este putin probabil sa numeasca un alt ministru. Varianta oficiala este ca Raed Arafat a refuzat titularizarea. Este posibil, dar chiar si asa este clar ca nu de munca fuge domnia sa, cat timp va face de facto munca unui minsitru.

Mai degraba cred ca Raed Arafat refuza cu obstinatie orice contact cu politica si orice functie politica. De ce? Cel mai probabil pentru ca stie foarte bine ca in afara de lupte sterile si murdarirea numelui, aceasta functie nu ii poate aduce nimic bun. In Romania, politicile publice nu intereseaza, de fapt, pe nimeni, din niciun partid politic, la Putere sau in Opozitie. Nimeni nu da doi bani pe sanatate si reforma din sanatate, ci doar pe beneficiile si pe costurile electorale pe care le implica acest domeniu si pe banii publici care pot fi scursi prin robinetul sanatatii in buzunare private, bani foarte, foarte multi. Ce sa caute Raed Arafat in acest peisaj?

Dar nici clasa politica nu cred ca suspina dupa Raed Arafat. Din exact aceleasi motive pentru care domnia sa nu vrea portofoliul, nici politicienii nu se omoara sa i-l dea. Pentru ca un management corect al sanatatii ar presupune masuri impopulare de care toate guvernele au fugit pana acum cat au putut, si oprirea jafului din bani publici. Raed Arafat poate face asta, stie sistemul in toate detaliile si coltisoarele lui si tocmai de aceea nimeni nu se leaga cu el la cap mai mult decat e strict nevoie. E un rau necesar.

USL s-a bucurat de consecintele conflictului Raed Arafat - Traian Basescu. Dar cu siguranta a tras invatamintele, a inteles ce incomod si periculos se poate dovedi dr. Arafat cand are ceva de aparat si nu vor sa intre in aceeasi belea.

Aceasta este o poveste romaneasca tipica: adevaratii pofesionisti fug de politica, iar politicenii fug si mai tare de ei. Efectele se vad cu ochiul liber.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Raed Arafat management sanatate, #Raed Arafat Ministerul Sanatatii, #Vasile Cepoi demisie coruptie , #Ministerul Sanatatii