Arafat, despre tragedia din Muntenegru: Romania a reactionat chiar la inaltime

Joi, 04 Iulie 2013, ora 21:34
1403 citiri
Arafat, despre tragedia din Muntenegru: Romania a reactionat chiar la inaltime

Tragedia din Muntenegru ne-a permis sa testam sistemul de urgenta, chiar daca nu este de dorit sa-l testezi in astfel de situatii, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr.Raed Arafat.

"Eu zic ca Romania a reactionat chiar la inaltime in acest caz, indiferent ce s-a spus intr-un moment sau altul, ca s-a intarziat o ora, ca s-a intarziat doua ore, aceste intarzieri nu au niciun impact intr-o astfel de situatie. Fiind o interventie pe plan international dura mai mult rezolvarea ei.

Noi chiar ne-am incadrat sub orice limita de timp. Daca luam numai survolarea avioanelor militare, a primului avion militar. Aprobarea s-a luat in primele ore, in conditiile in care se stie ca aprobarea unui survol pentru un avion militar se da in 48 de ore. La acest lucru a contribuit efortul Ministerului de Externe si al Ministerului Apararii.

Tudor Ciuhodaru: In cazul unui accident grav, ar trebui sa ti se trimita capul la un spital, mainile la alt spital, arsurile la altul Interviu

Modul cum s-a lucrat cu colegii din Muntenegru, modul cum a fost sprijinita aceasta actiune de Ministerul de Externe, care a trimis consuli din tarile din jur - doi consuli au mers cu mine din tara, atasatul de Interne din Serbia a venit sa ne ajute. Toata aceasta mobilizare consistenta a ajutat.

A fost si un test pentru sistemul de urgenta din Romania, care a dovedit ca tara noastra are capacitatea sa reactioneze. Era mai bine sa nu-l avem si sa nu avem tragedia care a fost", a subliniat secretarul de stat.

El a spus ca Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Externe au cooperat pentru a aduce in tara pacientii raniti si turisti care au decedat in tragicul accident si a evidentiat faptul ca organizarea SMURD intr-un sistem unic integrat a permis o foarte buna mobilizare.

"Faptul ca am reusit sa mobilizam echipaje medicale bine pregatite este urmarea faptului ca ele functioneaza zi de zi in sistemul de urgenta. Colegii de la SMURD Bucuresti au facut un efort major, au adus oameni inclusiv de acasa. Modul in care noi am reactionat se datoreaza felului in care suntem organizati. Sistemul este inca in evolutie, inca dezvoltam, lucram, inca intra componente noi in sistem. Anul acesta mai vin inca doua elicoptere pentru a acoperi complet toate regiunile.

Tragedia din Muntenegru: Ancheta, departe de a fi finalizata - afla ultimele detalii

Avem programul multianual de dotare, pe langa dotarea serviciilor de ambulanta si SMURD. Anul acesta se are in vedere - la jumatatea anului 2015 ar trebui sa se finalizeze - dotarea pentru echipamentele de baza de interventie la accidentele colective si calamitati. Toate aceste aspecte arata ca avem un sistem care este coerent, care deja este aproape de maturitate.

Mai avem inca multe lucruri de facut pentru el ca sa ajunga la nivelul pe care-l dorim, sa fie independent de persoane si sa reactioneze oricand, la orice situatie pe baza strict de procedura", a detaliat dr. Arafat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Raed Arafat tragedie Muntenegru, #reactie Romania Muntenegru, #Arafat reactie accident Muntenegru , #SMURD