Batalia pe Raed Arafat (Opinii)

Vineri, 09 Martie 2012, ora 00:36
9859 citiri
Batalia pe Raed Arafat (Opinii)
Foto: Daylife

Intelegem acum de ce PDL a incercat cu disperare sa puna mana pe Raed Arafat pentru Primaria Capitalei.

Barometrul de opinie IMAS, comandat de Adevarul, ne arata ca doctorul Arafat este in acest moment personalitatea cu cea mai mare credibilitate din Romania. Cota de incredere capitalizata de doctor este ametitoare - 76%.

Adica mai mare decat reusesc insumat primii trei politicieni din acelasi clasament, aflati la mare distanta in urma: Victor Ponta, cu 23,7%, Crin Antonescu, cu 23,3%, si Mihai Razvan Ungureanu, cu 22,3%.

Explicatia acestui scor, pe care numai Ion Iliescu si Traian Basescu, l-au mai reusit in momentele lor de maxima glorie, nu este greu de gasit.

Pe de-o parte, doctorul Raed Arafat este unul dintre putinii oameni care au gandit o politica publica articulata, de succes. Domnia sa a creat un serviciu public cu adevarat competent si eficient, intr-un domeniu de maxima importanta. In mentalul colectiv, Raed Arafat este asadar profesionistul pur sange, dedicat si onest, care salveaza vieti.

Scandalul din aceasa iarna i-a mai adus doua valente importante. A devenit profesionistul antisistem, care a pus principiile deasupra functiei, in numele lor a infruntat masinaria politica pe care a reusit sa o puna in genunchi si sa o determine la un pas inapoi fara precedent. Are asadar nu numai aura luptatorului, ci si pe aceea a invingatorului.

Pana la urma, cota de incredere de care se bucura Raed Arafat arata asteptarile precise ale majoritatii populatiei in privinta demnitarilor: seriozitate, onestitate, profesionalism, dedicare si decenta.

Avand in vedere pozitia pe care o ocupa Raed Arafat, acest capital fabulos de incredere este o imensa sansa pentru Romania. Ganditi-va la un moment de mare criza, cutremur, inundatii, epidemie sau mai stiu eu ce nenorocire in care panica face mai rau decat cauzele care au declansat-o.

Pentru astfel de situatii, care se poti ivi oricand, oriunde, este esential sa ai o voce care se poate ridica deasupra vacarmului general si ale carei indicatii sa fie urmate fara suspiciunea devenita obsesie nationala: "astia ne minte!".

Orice clasa politica dotata cu un dram de minte si unul de responsabilitate ar face orice sa conserve aceasta situatie fericita. Nu e cazul clasei politice de la Bucuresti.

Dupa ce Opozitia a incercat, fara succes, sa-l confiste pe Raed Arafat in luna ianuarie, incercand sa politizeze protestul de sustinere a doctorului, a venit randul PDL sa incerce o miscare spectaculoasa.

Cu sondajele in fata, PDL a incercat sa-l confiste pe Raed Arafat pentru o candidatura, aparent fara risc de esec, la Primaria Capitalei. Refuzul salutar si vehement al lui Raed Arafat nu schimba in niciun fel cinismul ticalos al incercarii democrat liberalilor, dispusi sa dizloce un om din locul unde este esential si de unde salveaza vieti, in incercarea de a salva nu un oras, ci un partid.

Pentru ca nu grija de soarta Bucurestiului i-a manat in lupta pe liderii PDL, ci disperarea iminentei pierderii, din nou, a alegerilor locale din Capitala. Scorul PDL trebuia salvat, nu Bucurestiul.

De altfel, nu exista nicio garantie ca Raed Arafat, detinatorul solutiilor pentru crizele medicale grave, are solutii si pentru criza deja cronicizata a acestui oras. Sigur, Raed Arafat ar face treaba buna cu spitalele din subordinea Primariei, dar administrarea unui oras imens inseamna cu mult mai mult decat atat.

O avea Raed Arafat habar despre conducte, asfalt, gunoi, planuri urbanistice, autobuze, banci, piete, deszapezire si alte multe asemenea?

Ca este esential in sistemul de urgenta din Romania reprezinta o certitudine. Ca ar fi un primar general bun pentru Bucuresti e cel mult o probabilitate. Cat cinism iti trebuie ca sa sacrifici o certitudine atat de valoroasa pentru mai putin decat o probabilitate? Cinism de politician, in general.

Pentru ca sunt gata sa pun pariu ca asaltul politicului asupra doctorului Arafat nu s-a incheiat nici din partea Puterii, nici din aceea a Opozitiei.

Pentru ca acesta este modul de lucru al politicului romanesc. Incapabil sa-si creasca valori, baltind in mediocritate si semidoctie, nu stie decat sa vampirizeze competentele care evolueaza in afara lui, uneori chiar impotriva lui, pe care este dispus sa le compromita pe termen lung pentru succese, conjuncturale, pe termen scurt.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Raed Arafat candidat Bucuresti, #Raed Arafat cota incredere, #Raed Arafat PDL USL , #SMURD