Exercitiu Seism 2018: Raed Arafat spune ca nu au fost intarzieri de reactii UPDATE Autoritatile testeaza mobilizarea in cazul unei replici

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 15:24
3126 citiri
Exercitiu Seism 2018: Raed Arafat spune ca nu au fost intarzieri de reactii UPDATE Autoritatile testeaza mobilizarea in cazul unei replici
Foto: Arhiva Facebook/ Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Ultimul bilant al exercitiului Seism 2018, derulat de autoritatile din Romania, arata ca peste doua mii de persoane si-au pierdut viata, 7.250 sunt disparute si 130.000 de persoane au fost afectate.

UPDATE 15.23:O replica de 5,8 grade a cutremurului initial simulat in cadrul exercitiului Seism 2018 s-a produs, duminica, echipele pornind in teren pentru a evalua situatia.

"In urma cu cateva minute, in scenariul exercitiului Seism 2018 s-a introdus o replica a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 141 km", au transmis, duminica, reprezentantii Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU).

Echipajele de interventie in situatii de urgenta se deplaseaza in teren pentru efectuarea recunoasterilor si evaluarea pagubelor generate de aceasta replica a cutremurului.

Tabara de sinistrati pe Aren Nationala

De la ora 19.00, se va organiza a treia tabara de sinistrati, cu o capacitate de 600 de persoane, pe Arena Nationala. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, spune ca, dupa prima zi a exercitiului, nu au fost descoperite probleme in ceea ce priveste viteza de reactie, dar exista aspecte legislative care trebuie imbunatatile.

Ultimul bilant al exercitiului Seism 2018 vorbeste despre 2.098 persoane decedate, 3.912 raniti, 7.250 persoane disparute, 30.000 persoane sinistrate si 130.000 de persoane afectate.

"De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentati cu energie electrica si 25.000 de persoane nu au acces la reteaua de alimentare cu apa. Au fost dsitruse 250 de case si avariate alte 900", au precizat organizatorii simularii.

Seful DSU, Raed Arafat, a explicat ca operatiunile de cautare-salvare se continua, la fel continua sosirea in Romania a echipajelor internationale.

In urma apelului international pe care Romania l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns in tara si 7 ambulante din Austria, 4 ambulante din Italia, o ambulanta din Ungaria, doua camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, si trei camioane din Austria.

In cursul acestei zile vor ajunge echipa de cautare-salvare din Bulgaria si paramedici cu ambulanta din Republica Moldova. In aceasta dupa-amiaza, un avion civil pus la dispozitie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala va aduce de la Timisoara 4 medici si asistenti medicali pentru suplimentare.

Tabara de sinistrati

Potrivit lui Arafat, in Bucuresti, pe Arena Nationala, incepand cu ora 19.00, se va organiza o alta tabara de sinistrati cu o capacitate de 600 de persoane, iar in interiorul stadionului pot fi adapostite alte 20.000 de persoane.

"Astazi, in cursul dupa-amiezii, este asteptat in Romania comisarul european pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides", a mai spus Arafat.

Raed Arafat a precizat ca peste sapte sute de pompieri din intreaga tara actioneaza la exercitiu, fiind sprijiniti de angajati din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apararii Nationale, Politie, aviatie civila.

"Cu toate aceste structuri ajungem la cateva mii de persoane", a spus Arafat.

La acestia se adauga sase sute de "raniti", dar si cei care fac scenariile exercitiului.

Problemele identificate

Seful DSU fost intrebat daca au fost identificate probleme dupa prima zi a exercitiului sau intarzieri de reactie.

"Intarzieri de reactie nu au fost, au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs si care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, cand soseste o echipa internationala, poate lipseste o hartie. Asta este parte din exercitiu, ideea este cat de repede rezolvi aceasta problema. Am avut sprijin de la Vama, de la Politia de Frontiera. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin sa lucreze in Romania. Ei sunt medici fara drept de practica", a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat ca lucrurile au fost rezolvate ca si cand ar fi fost vorba despre o situatie reala, astfel incat sa se vada exact cat ar dura rezolvarea problemelor. In conditii normale, autorizarea medicilor straini pentru a lucra in Romania poate dura cateva saptamani. Pentru situatiile de criza, s-a gasit solutia unei proceduri rapide care sa le permita medicilor sa lucreze in momentul in care ajung in tara. Acestia sunt autorizati temporar pentru lucrul in Romania.

Arafat a mai explicat ca s-au descoperit probleme in legislatie care ingreuneaza lucrurile.

"Sunt foarte multe aspecte in lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte inalt si, in caz de dezastru, s-ar putea sa nu ajungem la ele. De exemplu, vrei sa scoti unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc pana la Horarare de Guvern. Nu e fezabil ca in cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei sa-l faci sa fie hotarat la nivelul acela", a mai spus Arafat.

Exercitiul Seism 2018

Exercitiul Seism 2018 isi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare si raspuns, la nivel local, regional si national, in cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Potrivit scenariului, sambata dimineata, la ora 08.37, in zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unda seismica avand ca axa de deplasare Bucuresti - Alexandria - Sofia si Iasi - Chisinau.

Municipiul Bucuresti a fost cel mai afectat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#exercitiu Seism 2018, #raed arafat seism 2018 , #stiri Raed Arafat