Raed Arafat, asa se prabuseste o legenda (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 23:59
30931 citiri
Raed Arafat, asa se prabuseste o legenda (Opinii)
Foto: rfi.ro

Dupa tragedia de la Siutghiol, secretarul de stat Raed Arafat a devenit subiectul unei controverse majore. Sunt voci care il contesta vehement si ii cer demisia. Sunt voci care il apara, punand accentul pe incontestabila performanta a SMURD si atragand atentia ca este usor de manipulat emotional aceasta tragedie.

Ca avem si o doza de manipulare ne-o arata povestea flotorului. Nicusor Constantinescu, care s-a luptat din greu cu Raed Arafat pentru elicopterul prabusit luni, pretinde ca dotase acest aparat cu flotoare si ca daca ele ar fi existat aparatul de zbor nu s-ar fi scufundat.

Specialistii in aviatie pretind insa ca aceste flotoare ingreuneaza mult aparatul de zbor si se monteaza doar cand elicopterul face zboruri deasupra marii.

Cred, si am mai spus-o, ca este prea devreme sa dam un verdict in privinta celor intamplate luni. Exista intr-adevar relatari cutremuratoare ale unor martori oculari care vorbesc despre motorul barcii de salvare care n-a pornit din lipsa unei chei sau a unei sfori, despre lipsa luminilor, despre umflarea barcii cu un compresor pentru jucarii, pus la dispozitie de o localnica, adica, una peste alta, despre un haos total.

Autoritatile pretind ca nu au existat erori majore. Atunci de ce au fost demisi seful ISU si prefectul din Constanta? Sacrificiu ritualic sau erori reale?

Acuzatiile trebuie anchetate si abia dupa aceea vom sti ce s-a intamplat de fapt acolo. Cel mai rau lucru acum, dupa ce vietile au fost pierdute, ar fi sa lipseasca aceasta ancheta amanuntita, nu numai a operatiunii in sine, ci a organziarii acestor interventii, plecand de la protocoalele de interventie, la exersarea acestor protocoale. Numai asa putem fi siguri ca nu se va mai muri cu zile.

Si cred ca, din acest punct de vedere, Raed Arafat are deja o raspundere. Domnia sa a ajuns secretar de stat in ministerul de Interne imediat dupa accidentul din Apuseni. Atunci a fost creat si pus sub conducerea domniei sale Departamentul pentru situatii de urgenta cu "atributii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel national, a activitatilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta, asigurarea si coordonarea resurselor umane, materiale, financiare si de alta natura necesare restabilirii starii de normalitate". ISU intra in subordinea acestui departament, deci a doctorului Arafat.

Cred ca in mod normal prima grija a secretarului Raed Arafat ar fi fost sa ancheteze la sange ce s-a intamplat in Apuseni, sa revada toate protocoalele si sa treaca la reorganizare in baza conculziilor. S-a intamplat asa? Nu cred. Nici pana in ziua de astazi nu avem rezultatele pe puncte ale anchetei interventiei din Apuseni. Nu stim cine si daca a gresit, ce se putea face mai bine si cel, mai important, care a fost lectia invatata.

In aceste conditii, nu e de mirare ca multi vad in cazul Siutghiol o repetare a celor intamplate in Apuseni. Si nu cred ca este nici manipulare emotionala, nici demonizare sa te intrebi ce a facut, de fapt, Raed Arafat in toate aceste luni pentru a imbunatati activitatea de interventie in caz de urgenta.

Nu discutam aici despre performanta extraordinara si indiscutabila a doctorului Arafat in organizarea SMURD. Meritul acela extraordinar nu cred ca poate sa i-l conteste niciun om de buna credinta. Dar aici nu este vorba despre medic si SMURD. Este vorba despre secretarul de stat si despre o structura cu mult mai complexa, cu atributii dincolo de acordarea primului ajutor, care include mai multe institutii si care presupune interactiunea cu multe institutii, cum sunt consiliile judetene.

Ce poate presupune asa ceva ne arata conflictul dintre Raed Arafat si Nicusor Constantinescu.

Era Raed Arafat pregatit pentru acest salt? O lege a lui Murphy spune ca "in orice ierarhie, fiecare angajat tinde sa se ridice la nivelul sau real de incompetenta". Si ma intreb daca nu exact asta i s-a intamplat lui Raed Arafat atunci cand a iesit din zona sa de competenta maxima, a SMURD, pentru a prelua o structura noua si grea, intr-un minister pe care nu-l cunoaste si care presupune intractiunea cu oameni asupra carora nu poate avea autoritate reala, precum baronii locali sau chiar functionarii harsiti de prin ministerul de Interne.

Nu ma indoiesc ca a facut-o cu buna cedinta, din dorinta de a ajuta, poate cu o supralicitare a propriilor forte, dar ma intreb daca a fost constient ca poate fi trimis intr-o capcana pentru a-i fi folosita imaginea impecabila de pana atunci.

O imagine care, ma tem, se sparge rapid prin exact acelasi mecanism care a creat-o, adica sub presiunea unui val emotional.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Raed Arafat secretar de stat, #Raed Arafat accident Siutghiol , #stiri Raed Arafat