Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Teodor Nicolaescu si Mihai Iacob, trimisi in judecata in dosarul RAFO Onesti

Marti, 02 Martie 2010, ora 17:10
2278 citiri
Teodor Nicolaescu si Mihai Iacob, trimisi in judecata in dosarul RAFO Onesti
Foto: Unisa

Presedintele Bancii Romane de Scont, Teodor Nicolaescu, si directorul SC Dramiral Group SA, Mihai Iacob, au fost trimisi, marti, in judecata de procurorii DIICOT, pentru o inselaciune de 135 de miliarde cauzata RAFO Onesti, de la care au comandat produse petroliere pe care nu le-au platit.

Astfel, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a lui Mihai Iacob si Teodor Nicolaescu, pentru savarsirea infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune si respectiv complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In fapt, se retine ca Mihai Iacob, in calitate de director general al S.C. Dramiral Group S.A, s-a asociat cu Teodor Nicolaescu- presedinte al B.R.S. S.A., in vederea inducerii in eroare a S.C. Rafo S.A. Onesti, prin emiterea a trei ordine de plata in valoare de 135 miliarde lei. Procurorii arata ca Iacob stia ca firma sa nu avea banii necesari pentru a onora plata respectiva si l-a instigat pe Nicolaescu sa elibereze un extras de cont fals reprezentantilor S.C. Rafo Onesti S.A., extras care atesta stingerea sau nasterea unor obligatii financiare.

Potrivit comunicatului, presedintele Bancii Romane de Scont a semnat si eliberat un extras de cont catre RAFO Onesti, inscris care era susceptibil de a dovedi existenta, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligatii.

In acest sens, conform contractului de vanzare cumparare incheiat intre S.C. Rafo Onesti S.A si S.C. Dramiral Oil S.A, rafinaria a livrat catre firma lui Iacob produse petroliere in valoare de 160 miliarde lei.

In realitate, singura plata care s-a facut catre S.C. Rafo Onesti S.A. este in valoare de 25 miliarde lei. Astfel, desi scriptic, contul apartinand S.C. Rafo Onesti deschis la Banca Romana de Scont - Sucursala municipiului Bucuresti a fost creditat cu suma de 135 miliarde lei, suma respectiva nu a intrat in mod efectiv in contul bancar.

RAFO, prejudiciata cu 2 milioane de dolari si 15 miliarde de lei

Procurorii arata ca desi l-au citat pe Mihai Iacob in repetate randuri, acesta a refuzat in mod constant sa se prezinte la sediul DIICOT, invocand motive medicale care l-ar impiedica sa studieze materialul de urmarire penala.

In plus, acesta a transmis in mod repetat organelor de urmarire penala, fie prin aparator ales, fax, mandat postal, diverse acte medicale care in opinia sa atesta faptul ca medicatia care i s-a prescris il impiedica sa participe la activitatea de prezentare a materialului de urmarire penala, motiv pentru care s-a dispus efectuarea unei expertize medico legale de catre Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici".

Potrivit raportului de expertiza medico legala, din documentatia medicala inaintata reiese ca "Iacob Mihai nu prezinta afectiuni care sa-l impiedice sa participe la fazele de cercetare penala - judecata sau care sa prezinte riscuri potentiale pentru starea de sanatate prin participarea la etapele procesului penal".

De asemenea, S.C. Rafo S.A. Onesti s-a constituit parte civila in dosarul penal cu suma de 2.002.550 de dolari si suma de 15.705.874.510 de lei, reprezentand prejudiciul cauzat de Iacob Mihai si Nicolaescu Teodor prin savarsirea faptelor retinute in sarcina lor.

Cauza a fost inaintata Tribunalului Bucuresti spre competenta solutionare, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nicolaescu Iacob judecata, #proces RAFO Onesti , #proces