Firmele de leasing au dificultati in colectarea ratelor

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 15:34
1116 citiri
Firmele de leasing au dificultati in colectarea ratelor

Piata romaneasca de leasing se confrunta in prezent cu o crestere a costurilor de refinantare si cu dificultatea colectarii ratelor de leasing, probleme care vor afecta volumul de afaceri, sustine directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu.

"Aceste probleme vor afecta inevitabil volumul de bunuri finantate printr-o ajustare a dobanzilor, dar si o analiza mai prudenta a solicitarilor de finantare, a bonitatii clientilor, in vederea minimizarii riscurilor implicate", a mentionat Mateescu.

In ce priveste problemele din sectorul auto, Mateescu a precizat ca impactul poate fi deja remarcat, referindu-se atat la productia interna, cat si la importurile realizate.

"Efectele taxei de poluare nu s-au lasat asteptate si s-au vazut in cifre in a doua jumatate a anului, cand vanzarile de masini noi au scazut", a mai spus aceasta.

Seful Raiffeisen Leasing a mentionat ca domeniile lovite de criza - respectiv constructiile, imobiliarele, transporturile si piata auto - au afectat la randul lor toate segmentele pietei de leasing intr-o masura mai mica sau mai mare.

"Este de la sine inteles ca, in noile conditii ale pietei, bugetele intocmite la inceputul anului nu mai pot fi respectate si trebuie astfel ajustate. Cuvantul de ordine este in acest moment "prudenta", a mai spus Mateescu, pentru NewsIn.

Ea a precizat ca tendinta de reducere a tranzactiilor este resimtita si de Raiffeisen Leasing, pe fondul crizei economice actuale.

"Unul dintre motive este faptul ca suntem mai rezervati in privinta finantarilor solicitate si ca suntem foarte atenti in privinta cui acordam finantari, in special firmelor din domenii care sunt afectate de criza, precum si faptul ca marea majoritate a companiilor asteapta o asezare a lucrurilor", a adaugat directorul general al Raiffeisen Leasing.

Pentru a mentine o marja de profitabilitate satisfacatoare, Mateescu spune ca Raiffeisen Leasing va implementa o noua solutie informatica pentru cresterea eficientei, in paralel cu fidelizarea clientilor.

"Raiffeisen Leasing a avut o rata de retentie a clientilor foarte buna - de peste 60% -, iar acum cu atat mai mult ne orientam catre clientii existenti pe care ii cunoastem deja, cu care avem un istoric, cu care discutam despre miscarile pietei, ce ar fi mai potrivit in acest moment, daca se schimba planurile de investitii, etc", a mai spus Mateescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#recuperare bani, #firma leasing, #colectarea ratelor , #leasing