Prima dare in plata impiedicata in instanta: Raiffeisen Bank a avut castig de cauza

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 19:01
14571 citiri
Prima dare in plata impiedicata in instanta: Raiffeisen Bank a avut castig de cauza
Foto: Arhiva Ziare.com

Raiffeisen Bank a castigat in apel un proces legat de darea in plata. E vorba despre prima decizie definitiva data de o instanta in ce priveste legea care permite clientilor sa predea bancii locuinta si sa scape de datorii.

Mai exact, Tribunalul Ialomita a admis pe 27 septembrie apelul bancii austriece intr-un dosar in care contesta o notificare de dare in plata trimisa de doi clienti.

Astfel, debitorii trebuie sa reia plata ratelor, iar executarea silita reintra in vigoare.

Anterior, pe fond, contestatia bancii a fost respinsa de catre Judecatoria Fetesti, pe 30 iunie, ca neintemeiata.

Iata decizia Tribunalului Ialomita, publicata pe site-ul instantei: "In baza art. 480 Cod procedura civila admite apelul declarat de RAIFFEISEN BANK S.A. impotriva sentintei civile nr. 905/30.06.2016 a Judecatoriei Fetesti, pe care o schimba in tot in sensul ca admite contestatia formulata de Raiffeisen Bank S.A. impotriva citatiei din 24.05.2016 emisa de B.N.P. Asociati Stuparu Ion si Moraru Raluca - Ana S.P.N., pe care o anuleaza. Dispune repunerea partilor in situatia anterioara emiterii citatiei. Definitiva".

Ce datorie au clientii

In 2013, imobilul pus gaj a fost scos la vanzare de executorul judecatoresc. In anuntul licitatiei se arata ca cei doi clienti datorau bancii suma de 36.421 de franci elvetieni, plus 6.776 de lei, care inseamna cheltuieli de executare silita.

Apartamentul respectiv e in judetul Ialomita, are doua camere si o suprafata de 32 mp.

Valoarea estimata a imobilului este de 10.900 de euro.

Ce prevede legea

Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai.

Ea prevede ca, in momentul in care titularul nu mai poate plati ratele, el va trimite o notificare bancii prin care anunta ca vrea sa ii transmita dreptul de proprietate. Din acel moment, omul nu va mai fi dator bancii, iar institutia financiara nu va mai avea dreptul sa recupereze intreaga valoare a imprumutului oferit, ci ramane doar cu casa. Nu se va putea duce catre alte proprietati ale debitorului sau catre alte venituri ale acestuia.

Beneficiarii sunt persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipoteca, conditia fiind ca finantarile sa fi fost contractate pentru achizitia, constructia, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau garantia sa include cel putin un imobil cu destinatia de locuinta.

De asemenea, legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit, care nu mai sunt urmariti de banca pentru diferenta dintre cat a fost obtinuti pe imobil si cat mai au de datorat.

In plus, institutiile financiare au dreptul sa conteste, in termen de 10 zile, aceste notificari. Asta daca nu vor sa preia imobilul de la debitori si sa le stearga creantele.

Insa unele banci, printre care si Raiffeisen, au reclamat legea la Curtea Constitutionala, invocand mai multe nereguli, printre care se numara caracterul retroactiv al actului normativ.

Cel putin 151 de astfel de cereri se afla pe masa judecatorilor CCR, care urmeaza sa dea o decizie in acest sens in urmatoarele saptamani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Raiffeisen Bank castigat proces darea plata, #Raiffeisen Bank proces darea in plata, #procese darea in plata , #Romania