Raiffeisen: ECE va inregistra o crestere medie a PIB de 2% in 2012

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 20:07
1317 citiri
Raiffeisen: ECE va inregistra o crestere medie a PIB de 2% in 2012
Foto: Arhiva

Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) va inregistra o crestere de 2% a PIB real in 2012, iar zona euro va intra in recesiune cu o scadere a PIB de 1%, se arata intr-un raport al Raiffeisen Research.

"Europa Centrala si de Est ramane sub influenta crizei datoriei suverane din zona euro", a declarat Peter Brezinschek, care conduce echipa Raiffeisen Research, o unitate a Raiffeisen Bank International AG (RBI).

El se refera la estimarile de crestere din Europa Centrala si de Est in 2012, efectuate de echipa sa. Europa Centrala si de Est (ECE) consta in subregiunile Europei Centrale (EC) - Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia; Europa de Sud-Est (ESE) - Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, precum si Comunitatea Statelor Independente (CSI) - Rusia, Ucraina si Belarus.

Raiffeisen Research se asteapta ca regiunea ECE sa cunoasca o crestere medie a PIB-ului de 2% in 2012. "Usoara crestere pe care o anticipam pentru ECE in acest an trebuie vazuta in raport cu scaderea de 1% a zonei euro", a adaugat Brezinschek.

Analistii Raiffeisen Research se asteapta ca efectele negative ale legaturilor comerciale stranse cu zona euro sa fie mai puternice in Europa Centrala (EC), al carui PIB regional va creste cu 0,5%, si in Europa de Sud-Est (SEE), care va inregsitra o crestere de 0,4%.

Brezinschek se asteapta ca legaturile stranse ale economiilor regionale cu cea a Germaniei, masurile de consolidare bugetara care se impun si creditarea limitata sa fie principalii factori care vor duce la o prima jumatate mai slaba a lui 2012. Cu toate acestea, Brezinschek este optimist in ceea ce priveste cea de-a doua jumatate a anului.

"La o privire mai atenta, previziunile noastre pentru PIB ECE arata ca tendinta negativa pentru prima jumatate a lui 2012 ar urma sa fie compensata de o evolutie mai buna in cea de-a doua jumatate a anului. Acest lucru este conform cu asteptarile legate de performanta economica a zonei euro", spune Brezinschek.

De asemenea, analistii Raiffeisen Research sunt de parere ca momentul de varf al inflatiei a fost deja depasit in cele mai multe tari ale Europei Centrale si de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Raiffeisen studiu PIB 2012, #Europa Est Romania Raiffeisen, #crestere PIB ECE Raiffeisen , #Romania