Banii furati de marii corupti, recuperati mai usor: Confiscarea extinsa a averilor e la un pas sa devina realitate

Miercuri, 25 Mai 2016, ora 20:50
17787 citiri
Banii furati de marii corupti, recuperati mai usor: Confiscarea extinsa a averilor e la un pas sa devina realitate
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Banii furati de marii coruptii, inclusiv condamnati cu notorietate care au prejudiciat statul cu sume uriase, ar putea fi mai usor de recuperat. Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a anuntat ca urmatoarea directiva europeana transpusa in legislatia romaneasca va fi cea privind confiscarea extinsa.

In plus fata de legea din Romania, Directiva prevede confiscarea de la terti, ceea ce inseamna ca banii pot fi confiscati si de la rude, prieteni etc.

Echipa de la Ministerul Justitiei lucreaza deja la transpunerea in legislatia interna a mult asteptatei directive europene privind confiscarea extinsa a averilor, a anuntat ministrul Justitiei, pe o retea sociala.

Raluca Pruna a respins si recentele critici ale fostului premier Victor Ponta legate de presupusa intarziere a transpunerii Directivei Europene privind dreptul la un proces echitabil. Pruna arata ca termenul de transpunere a acestei directive este 1 aprilie 2018 si ca exista alte directive europene care trebuie transpuse pana la acea data.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunta privind transpunerea in termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, desi au putut, nu au facut. Doctorii in drept stiu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani) ", scrie pe Facebook Raluca Pruna, facand aluzie la doctoratul in drept al lui Victor Ponta, asupra caruia au planat suspiciuni de plagiat.

Ministrul Justitiei a asigurat ca echipa de la MJ lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai stranse, prima pe lista fiind Directiva 2014/42/UE, cea a confiscarii averilor extinse, care are ca termen-limita 4 octombrie 2016.

"Incep in ordinea de pe tricou, cu Directiva 2014/42/EU, a confiscarii extinse. Si contez pe ajutorul neasteptat al celor convertiti recent. Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorala...", a punctat Raluca Pruna.

Directiva confiscarii, care include si confiscarea extinsa, a fost adoptata in Parlamentul European in anul 2013. Directiva prevede confiscarea extinsa, ceea ce inseamna ca, pe langa suma stabilita intr-un proces penal ca prejudiciu, judecatorul are obligatia sa se uite la averea celui condamnat si sa dispusa confiscarea sumelor care nu pot fi justificate. Prejudiciul poate fi confiscat inclusiv de la rude, lucru care in momentul de fata nu e prevazut in legislatia romaneasca.

Coruptii stau in inchisoare, dar se bucura de banii furati

Inclusiv procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a atras atentia ca desi unii infractori se afla dupa gratii, averea lor e intacta. In multe cazuri, procurorii au dispus confiscarea extinsa a averilor, dar banii nu sunt recuperati in totalitate.

Kovesi: Degeaba stau infractorii doi ani dupa gratii, dupa care se bucura in continuare de avere

De exemplu, in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare, statul are de recuperat 60 de milioane de euro. Desi au fost confiscate mai multe cladiri, ele nu au fost valorificate, iar ANAF a recuperat pana acum doar circa 300.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Raluca Pruna raspunde Ponta, #Raluca Pruna confiscare extinsa , #ministrul Justitiei