Judecatorii protesteaza: Unde a gresit Pruna si cat de absurde sunt unele revendicari

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 12:37
9910 citiri
Judecatorii protesteaza: Unde a gresit Pruna si cat de absurde sunt unele revendicari
Foto: Arhiva Ziare.com

Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei (PNL), recunoaste ca Raluca Pruna a facut mai multe greseli, inclusiv cea referitoare la salariile magistratilor, dar crede ca solicitarea judecatorilor de demitere a ministrului este "excesiva si contraproductiva", dar si ca "e putin absurd sa ceri unui ministru care mai are 2 - 3 luni de mandat sa rezolve probleme acumulate in ultimii 4-5 ani".

Protestele magistratilor se adauga zilele acestea celor desfasurate de transportatori.

Unii judecatori si-au pus banderole albe pe brat, in timp ce altii au decis amanarea cauzelor care nu sunt urgente, in opinia lor. O parte dintre ei cer demisia ministrului Justitiei, mai ales ca asociatiile de magistrati nu vor ca dosarele din arhiva SIPA sa fie desecretizate, asa cum a propus Raluca Pruna.

Pana miercuri, 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii adoptasera "Memorandumul privind justitia", in care sunt mentionate principalele revendicari, informeaza un comunicat al UNJR.

Desi prin Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, le este refuzat procurorilor si judecatorilor dreptul la greva, iar Legea nr.54/2003 le interzice constituirea in sindicate, UNJR anunta clar ca "magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune" pentru ca solicitarile lor sa fie puse in practica.

Magistratii au intrat in greva pentru prima oara in 2009. Atunci, intreruperea activitatii a fost declarata "nelegala si nestatutara" de catre Catalin Predoiu, ministru al Justitiei in acea perioada.

Intrebat ce vor de aceasta data judecatorii, Catalin Predoiu ne-a raspuns: "Cred ca au fost destul de clari: ei vor sa li se aplice prevederile ordonantei recent adoptate in materia salarizarii".

"Din pacate, gafa comisa de ministru i-a aprins 'paiele in cap' (Raluca Pruna a propus ca magistratii si personalul auxiliar si conex din instante si parchete sa nu mai beneficieze de egalizarea salariilor si a indemnizatiilor odata cu intreg aparatul bugetar - n.red.).

Sigur, au extins revendicarile si la probleme sistemice mai largi, dar, cel putin in faza initiala, cererea a vizat un aspect foarte precis, cel indicat mai sus", a declarat Catalin Predoiu pentru Ziare.com.

Judecatorii protesteaza in precampanie electorala

Cat despre momentul ales pentru a protesta, pe final de mandat al Guvernului si cu putin timp inainte de alegeri, Catalin Predoiu a explicat ca "s-au acumulat in timp mai multe tensiuni si nemultumiri, pe fondul carora a aparut acest factor declansator, despre care vorbeam".

"Oricum, momentul e foarte nefericit din cel putin doua puncte de vedere. Pe de o parte, e putin absurd sa ceri unui ministru care mai are 2 - 3 luni de mandat sa rezolve probleme acumulate in ultimii 4-5 ani.

Pe de alta parte, desi Justitia nu are legatura cu calendarul electoral, sa faci un protest in plina campanie electorala poate ridica involuntar semne de intrebare cu privire la distanta pe care sistemul judiciar trebuie sa o tina fata de procesul electoral.

Subliniez pentru a nu crea dubii, nu fac niciun proces de intentii protestatarilor, spun doar ca, in mod obiectiv, din cauza contextului apare inevitabil intrebarea pe care ati formulat-o: de ce tocmai acum, in prag de alegeri?", a adaugat Catalin Predoiu.

Ce ar putea face un nou ministru in 3 luni?

Intrebat cum comenteaza cererea unor magistrati de demitere a ministrului Raluca Pruna, fostul ministru liberal al Justitiei a raspuns: "Excesiva si contraproductiva chiar pentru sistem, in acest moment".

"Nu pot sa spun ca doamna Pruna merita un cor de aplauze, dar sa-i ceri demisia pentru ca in Guvernul Ponta, pe fond de crestere economica, bugetele Justitiei au ramas cam tot aceleasi din timpul crizei economice din 2009 - 2011, e cam mult.

Ce-i drept, doamna ministru a dat de cateva ori cu 'batul prin gard' intr-un mod neinspirat. As taxa declaratia cu privire la drepturile omului care ar fi 'un moft', daca n-as citi toata fraza, in care apare si sintagma esentiala 'intr-o tara corupta', dar oricum, in niciun context, un ministru de Justitie nu trebuie sa spuna ca drepturile omului sunt mofturi.

In plus, minunea asta de declaratie a picat pe fondul unei alte 'perle', celebra deja, cea privind 'campul tactic', care a ingrijorat si enervat pe buna dreptate pe judecatori... Deci imprudenta si neinspiratie", a adaugat Catalin Predoiu.

In plus, fostul ministru a revenit asupra ideii ca Raluca Pruna "si-a creat singura o problema imensa, din neatentie, la adoptarea ordonantei".

"De vreme ce ai acordat un drept, din vointa sau din eroare, e greu sa-l mai iei inapoi... Si asta trebuie sa intelegi din primul moment si sa incerci cel mult o intelegere, un compromis... Adica sa fii realist si pragmatic.

Cand gresesti, nu poti sa faci pe durul. Dar in ciuda acestor lucruri, nu-i doamna ministru Pruna de vina ca nu s-a realizat 'Justice District' decat pe hartie si ca nu s-au construit penitenciare, ca nu s-au aplicat strategiile de reforma a sistemului penitenciar gata elaborate in primavara lui 2012...

Indraznesc sa spun ca nici macar dl ministru Cazanciuc nu poate fi blamat, ci, pur si simplu, dl premier Ponta Victor, pentru ca putea, dar nu a vrut", a acuzat Catalin Predoiu.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca "o demisie ar fi si contraproductiva pentru sistem, pentru ca ar veni un nou ministru cu un mandat mai scurt de un trimestru".

"Ce-ar putea sa faca? Primul lucru pe care l-ar spune ar fi ca tine 'locul cald' pana la alegeri, pe langa faptul ca nici n-ar avea timp sa inteleaga problemele. Deci, una peste alta, sfatul si rugamintea mea catre magistrati ar fi sa abandoneze acest 'capat de cerere' si sa discute cu ministerul, in primul rand, in interesul sistemului judiciar si al cetatenilor", ne-a mai declarat Catalin Predoiu.

Cum se poate rezova problema, tinand cont de experienta din 2009?

Catalin Predoiu este de parere ca acest conflict deschis poate fi solutionat, in interesul tuturor, dar mai ales al justitiabililor.

"Eu cred ca nu e tarziu ca doamna ministru sa gaseasca resursele politice si nu numai, pentru a ajunge la un compromis acceptabil cu magistratii. Ar fi salutar pentru justitiabili in primul rand.

Situatia de azi seamana si in acelasi timp e fundamental diferita de cea din 2009. Seamana pentru ca la mijloc sunt tot chestiuni legate de finantarea sistemului. Difera fundamental pentru ca in 2009 n-am trecut vreo ordonanta prin care acordam drepturi salariale, pentru ca apoi sa ma fac ca nu-i asa. Cu alte cuvinte, am avut o pozitie mai solida de abordare a conflictului, pentru ca nu mi-am creat premise nefericite.

De aceea, in 2009 am putut sa procedez principial si am refuzat sa discut orice pana cand nu se reintra in sali. Adica le-am explicat foarte clar ca nu cedez la presiuni. Nu stiu daca doamna ministru isi poate permite politic acum aceeasi pozitie, eu o indemn sa discute sincer cu magistratii, dar fac un apel si la magistrati sa fie rezonabili. Exista forme de protest care se pot desfasura fara sa intrerupi o activitate esentiala pentru cetateni si pentru stat. Atunci, in 2009, s-a intrat in sali dupa ce protestatarii au semnat un fel de protocol cu seful Senatului, dl Geoana. Dansul era atunci in campanie, ar fi semnat orice...

Pe mine m-a lasat rece acel protocol, pentru ca stiam ca nu se rezolva problemele cu hartii semnate in interes electoral, ci prin discutii serioase, dupa ce se reia activitatea. Ceea ce am si facut.

Un an mai tarziu, in 2010, am fost un fervent sustinator pentru introducerea sporurilor de 65% in legea de salarizare unica. Premierul Boc a fost si dansul de acord dupa discutii temeinice pe care le-am purtat pe baza de argumente si cu cifrele pe masa", a reamintit Catalin Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Predoiu greva magistrati, #Predoiu Pruna greva demisie , #ministrul Justitiei