Ministrul Justitiei, despre cartile scrise de detinuti: Nu voi fi deloc timida in a lua masuri

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 06:51
3816 citiri
Ministrul Justitiei, despre cartile scrise de detinuti: Nu voi fi deloc timida in a lua masuri
Foto: Digi24

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, afirma ca exista suspiciuni cu privire la caracterul stiintific al unor carti scrise de detinuti, subliniind ca a cerut lista cu recomandarile scrise ale profesorilor universitari si "nu va fi deloc timida" sa ia masuri daca se vor constata incalcari ale legii.

"Fac o analiza foarte serioasa pornind de la faptul ca, din 2013, asistam la o crestere absolut impresionanta a numarului de lucrari si doresc, impreuna cu ANP, sa analizez cum s-a aplicat aceasta procedura si, daca voi constata ca ea s-a aplicat defectuos sau cu incalcarea legii, doresc sa asigur pe toata lumea ca nu voi fi deloc timida in a propune masuri pe care legea mi le pune la dispozitie (...).

Ceea ce va promit, nu numai ca in 2016 cifra nu va creste, ci sper ca cifra sa coboare, sa fim in curba aceea a lui Gauss si, daca nu reusim sa abrogam aceasta dispozitie, sa coboram la numarul rezonabil o lucrare stiintifica in penitenciar intr-un an", a declarat Raluca Pruna miercuri seara la Digi 24.

Detinutii-scriitori nu ies mai repede din inchisoare - proiect

The Guardian: Cum profita condamnatii Romaniei de o lege proasta

Ministrul Justitiei a aratat ca prevederea legala privind posibilitatea scaderii pedepselor pentru cei care scriu lucrari stiintifice in detentie dateaza din anul 1969, insa problemele au inceput in ultimii ani, cand a crescut foarte mult numarul cartilor scrise de detinuti.

"Din anul 2007 in 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din Romania. In 2011, am avut trei lucrari, in 2012 - sase, in 2013 - 11, 2014 - 69, in timp ce in 2015 am avut un varf de 331 de lucrari stiintifice. Am cerut ANP si am dat publicitatii lista completa cu aceste lucrari si sigur ca ramane ca fiecare dintre noi sa judece daca o lucrare care se numeste 'Zborul unui suflet gol' sau 'Biruinta in suferinta' poate fi calificata lucrare stiintifica.

Asta prevede legea si avem un regulament de aplicare a legii si avem o decizie care s-a adoptat de catre directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor in 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat in situatia in care o persoana condamnata doreste sa scrie o lucrare stiintifica.

Aceasta procedura cere, printre altele, ca persoana care doreste sa scrie o asemenea lucrare stiintifica sa ataseze cererii sale o recomandare scrisa de la un profesor universitar sau conferentiar, care atesta importanta temei alese in domeniul stiintific respectiv (...). Am cerut pentru lucrarile din 2015 sa mi se puna la dispozitie toate recomandarile scrise ale profesorilor universitari sau conferentiarilor. Pot exista anumite indoieli, citind numai titlurile, ca unele lucrari nu pot fi calificate ca lucrari stiintifice", a spus Raluca Pruna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#detinuti carti inchisoare, #detinuti lucrari stiintifice , #ministrul Justitiei