Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta

Joi, 10 Martie 2016, ora 19:37
9515 citiri
Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta
Foto: Digi24

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi seara, la finalul sedintei de Guvern, ca s-a lucrat la o ordonanta de urgenta care va pune in aplicare decizia CCR cu privire la interceptari, urmand ca aceasta sa fie adoptata vineri seara, dupa sedinta extraordinara a CSAT convocata de presedintele Iohannis.

Ministrul Justitiei a precizat ca s-a lucrat la textul ordonantei impreuna cu Parchetele, cu Ministerul Public, DNA si DIICOT.

"Maine avem CSAT, maine seara guvernul va adopta aceasta ordonanta de urgenta. Romania e in situatia in care nu are alta infrastructura decat cea administrata de SRI. Solutia pe care o propune guvernul e folosirea infrastructurii SRI cu eliminarea oricarei interventii umane de la SRI si cu implicarea exclusiva a procurorilor si a politistilor de la Politia judiciara", a declarat Raluca Pruna, adaugand ca in acest mod este pusa in aplicare decizia CCR conform careia acestea sunt singurele organe de cercetare care pot face interceptari in dosarele penale.

Intrebata de jurnalisti, Raluca Pruna a precizat ca "nu este rolul acestei ordonante de urgenta sa detaseze procurori" pentru a se face fata nevoilor crescute de personal.

Totusi, ministrul si-a exprimat speranta ca MJ sa fie "imediat in masura" sa aiba un corp de politie judiciara "redus, dar sa fie la dispozitia procurorului".

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a subliniat faptul ca "maine seara va fi o sedinta speciala de guvern", dupa cea a CSAT.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT

Intrebata despre suplimentarea bugetelor, ceruta de DNA, DIICOT si Politie, Raluca Pruna a spus ca nu se poate pronunta deocamdata pe acest subiect.

"Nu sunt in masura sa dau ca pe un lucru cert, insa punerea in acord a legislatiei vine si cu niste costuri. Ceea ce facem prin ordonanta de urgenta este ca la acest moment sa punem in acord decizia CCR cu ce avem in legislatie si sa folosim ce avem. Este exclusiv infrastructura SRI", a mai explicat ministrul.

Totodata, Raluca Pruna a anuntat ca va urma o foarte serioasa dezbatere publica pe aceasta tema.

"Amploarea a ceea ce urmeaza a fi facut e atat de mare incat trebuie sa avem o dezbatere in societate si societatea sa decida daca vrea sa dubleze infrastructura, sa avem si la nivelul Parchetelor, sau e suficienta infrastructura SRI", a mai spus aceasta.

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA (Video)

Discutii cu SRI

Intrebata de jurnalisti daca a discutat si cu conducerea SRI, Raluca Pruna a confirmat.

"Da, evident am discutat cu SRI, pentru ca nu sunt numai administratorii, sunt si proprietarii acestei infrastructuri, dupa ce am discutat cu Parchetele.

SRI e de acord ca aceasta infrastructura sa fie folosita. Noi nu impartim infrastructura, SRI are competente pe mandate de siguranta nationala, nu putem sa spunem 'Avem 10 servere, 8 le iau eu'. E o solutie exclusa, este vorba despre o structura cu o anumita infrastructura, care nu poate fi impartita", a explicat Raluca Pruna.

De asemenea, intrebata de ce nu a pus ordonanta in dezbatere publica, aceasta a precizat ca pe de o parte legea nu o obliga, datorita caracterului de urgenta, iar pe de alta parte timpul a fost extrem de scurt, pentru ca motivarea deciziei CCR a fost publicata abia miercuri, la ora 15.

"Discutasem de principiu cu Parchetele, dar nu aveam un draft. Azi la pranz am avut o versiune, cand am si trimis la CSM (...) Mi-am luat riscul de a nu o pune pe site. Urmeaza sa primesc avizul CSM si unul al CSAT. Data fiind urgenta, nu avem cand. As putea sa o pun in dezbatere 5 minute maine seara, dar nu va fi serios", a mai spus Raluca Pruna zambind.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a subliniat ca problema infrastructurii folosite la interceptari "nu e complet necunoscuta celor care fac cercetare penala si nici judecatorilor care infaptuiesc justitia".

"In 2011 si 2012 judecatori ai Inaltei Curti au fost si au vazut infrastructura", a reamintit aceasta.

In privinta furnizorilor de telefonie mobila, implicati in interceptari, Raluca Pruna a explicat ca nu a discutat si cu ei pentru ca ei sunt obligati "sa livreze ce au de livrat", indiferent cine le cere asta.

"Pentru ei e irelevant, pentru ei nu se schimba nimic", a mai spus ministrul subliniind inca o data ca introducerea datelor se va face, potrivit ordonantei exclusiv de politisti si procurori, singurii definiti ca organe de cercetare penala.

Revenind la subiectul finantarilor suplimentare cerute de DNA, DIICOT si Politie, Raluca Pruna a spus ca nu poate estima cand s-ar putea face.

"Nu sunt in masura sa va dau un raspuns ferm, dar nu cred ca va fi posibila suplimentarea de buget maine, poimaine sau chiar in cursul acestui an. Trebuie sa facem aceasta dezbatere. Daca exista toate garantiile ca folosim aparatura SRI, nu mai e necesar, cu exceptia unor chestiuni minore, de exemplu achizitia de console la anumite Parchete.

Cert acum e ca putem functiona exact in conditii de siguranta - discutam de urmarirea penala. Pot sa asigur pe toata lumea ca ordonanta de urgenta aduce ce e necesar pentru ca activitatea de urmarire penala sa nu fie afectata absolut deloc. Dezbaterea publica se va face cu societatea, cu experti in IT si din alte state care fac acest lucru", a declarat Raluca Pruna.

Ministrul a refuzat sa comenteze reactia conducerii SRI, potrivit careia vor fi probleme cu instrumentarea dosarelor pe securitate nationala din cauza deciziei CCR.

"Adresati-va SRI pentru clarificari (...) Ordonanta nu atinge cadrul de siguranta nationala, nu face decat sa puna in acord decizia CCR", a punctat Raluca Pruna.

Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)

Ministrul a tinut sa precizeze ca subiectul va fi discutat in timpul dezbaterii publice cu toate institutiile implicate, societatea in ansamblu urmand sa ia o decizie.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#ordonanta urgenta interceptari CCR SRI , #ministrul Justitiei