Ministrul Justitiei vrea un nou mandat pentru Kovesi: Sa nu fim ipocriti si sa ne jucam de-a procedura (Video)

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 22:09
7542 citiri
Ministrul Justitiei vrea un nou mandat pentru Kovesi: Sa nu fim ipocriti si sa ne jucam de-a procedura (Video)
Foto: B1 TV

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a evidentiat, joi seara, varianta ca Laura Codruta Kovesi sa fie reconfirmata pentru inca un mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie.

"Functia devine vacanta la mijlocul lunii mai. Legea prevede si posibilitatea reinvestirii unei persoane si daca legea permite acest lucru eu ma gandesc ca e absolut logic sa deducem ca cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilantul institutiei... in aceste situatii trebuie sa nu fim ipocriti si sa ne jucam de-a procedura.

Eu nu am sa fac asta si astept bilantul DNA, dar toate datele de pana acum ma determina sa cred ca ceea ce am de facut este un lucru simplu: sa aplic legea si sa reinvestesc la DNA pe procurorul sef", a declarat ministrul Justitiei, la B1 TV.

Ministrul Justitiei a decis: Vom avea un nou procuror general inainte de expirarea mandatului sefei DNA (Video)

Ministrul a reiterat cat de importante sunt rezultatele Laurei Codruta Kovesi.

"Meritele DNA-ul sub conducerea lui Kovesi sunt retinute nu numai la nivelul intern al societatii noastre, ci si in rapoartele de progres.

Imi pare rau ca trebuie sa le invoc, dar sunt un reper in functionarea insitutionala in materie de sistem judiciar in Romania. Aceste rapoarte noteaza progresele remarcabile ale instituiei sub conducerea doamnei procuror Kovesi", a punctat ministrul.

Ministerul Justitiei lanseaza procedura de recrutare a unui nou procuror general - Care sunt criteriile

Referitor la faptul ca miercuri a fost lansata procedura de recrutare a unui nou procuror general al Romaniei, functie ramasa vacanta dupa demisia lui Tiberiu Nitu, Raluca Pruna a spus ca deocamdata nu s-a primit nicio propunere la minister.

Razgandeala ministrului Pruna

Mesajul de data asta mult mai direct si transant al Ralucai Pruna vine dupa ce si presedintele Klaus Iohannis a inclinat spre reconfirmarea Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat in fruntea DNA.

"In esenta, dupa ce se termina primul mandat al unui procuror sef sau general, exista varianta de procedura noua, de la zero, sau varianta reconfirmarii. Aici, la DNA, trebuie sa spun ca nu sunt eu acela care va confirma sau nu ca se doreste o reinvestire.

Dar pe de alta parte trebuie sa fiu foarte sincer: rezultatele obtinute de DNA, care sunt vazute, laudate si de noi, si de altii cu siguranta ne duc cu gandul la posibilitatea destul de avansata a reconfirmarii", a spus Klaus Iohannis, intr-un interviu acordat in urma cu doua zile postului public de televiziune.

Ramane Kovesi inca un mandat in fruntea DNA? Ministrul Justitiei: Ar expune-o criticii unei parti din societate (Video)

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a iscat un adevarat scandal la sfarsitul anului trecut cand a dat semnale ca nu ar fi o prima optiune innoirea mandatului actualei sefe a DNA.

"Ar fi neserios din partea mea sa ma lansez in speculatii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus ca legea da posibilitatea reinvestirii unei persoane, insa iarasi cred ca societatea romaneasca este, la acest moment, destul de antagonica si cred ca o procedura - vorbesc ca principiu - de reinvestire a unei persoane care a facut dovada unei bune administrari, dovada de integritate si profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei parti din societate.

Eu inteleg din motive de transparenta sa fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanta, astfel incat sa fiu impacata cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului si, finalmente, pe masa presedintelui. Nu voi face o procedura complicata, pentru ca la aceste functii de conducere in parchete nu vorbim de concursuri. Am obligatia morala, si am sa fac asta, sa merg personal in tara, la curtile de apel si la parchetele de pe langa curtea de apel sa-i incurajez pe cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura.", a declarat Pruna intr-un interviul acordat Romania Libera la sfarsitul lunii decembrie, anul trecut.

Ministrul Justitiei revine: Iau categoric in calcul reinvestirea lui Kovesi la sefia DNA

Dupa ce a fost atacata din toate directiile, Pruna si-a nuantat declaratiile chiar in ziua urmatoare, explicand, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca, de fapt, este chiar "foarte posibil" sa o reinvesteasca pe Laura Codruta Kovesi in functia de procuror sef DNA.

Mai mult, in primele zile ale lui 2016 Pruna a laudat-o pe Kovesi.

Ministrul Justitiei: Kovesi este cel mai bun procuror pe care l-a avut DNA (Video)

"Nu am nimic impotriva Codrutei Kovesi, ci dimpotriva. Am spus si o repet. Este probabil cel mai bun procuror sef al DNA de cand exista aceasta institutie", a spus ministrul in luna ianuarie, la Digi 24.

Laura Codruta Kovesi are sustinere si din afara tarii in ce priveste reinvestirea sa la sefia DNA. Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, si-a exprimat aprecierea fata de activitatea procurorului general.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, despre un nou mandat la DNA, Kovesi si coruptia din Romania

"Comisia Europeana a emis un raport, in cadrul MCV, in care noteaza progresul semnificativ inregistrat in zona Justitiei, in special in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

De asemenea, Transparency International, care este un ONG foarte respectat, care de multi ani urmareste preceptiile privind coruptia in majoritatea tarilor, a facut publice cele mai noi rezultate si Romania s-a ridicat considerabil si a sarit zece pozitii in clasament si acum este clar in fata altor tari din Uniunea Europeana, dupa ce a fost consecvent la sfarsitul clasamentului", a spus Klemm la inceputul lunii februarie, intr-o intalnire restransa cu unii reprezentanti mass-media, inclusiv Ziare.com

Pozitia SUA "este ca, atat timp cat criteriile sunt bine stabilite si procesul este clar, ministrul Justitiei se consulta cu factorii de decizie din Justitie, avem incredere ca se vor lua deciziile bune, in ceea ce priveste conducerea pozitiilor cheie din justitia romana in lunile ce urmeaza", a explicat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ministru Pruna Kovesi DNA, #Kovesi nou mandat DNA, #Kovesi mandat DNA , #ministrul Justitiei