Raluca Pruna se delimiteza de cel mai recent scandal din partidul condus de Ciolos: Ma despart categoric de PLUS. E pacat ca se lasa tarat intr-un asemenea subiect

Marti, 12 Martie 2019, ora 11:13
12671 citiri
Raluca Pruna se delimiteza de cel mai recent scandal din partidul condus de Ciolos: Ma despart categoric de PLUS. E pacat ca se lasa tarat intr-un asemenea subiect
Foto: Arhiva Facebook/ Raluca Pruna

Fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna se "desparte categoric de PLUS" in contextul ultimului scandal declansat in formatiunea condusa de fostul premier Dacian Ciolos.

Nu e vorba decat de o despartire ideologica, pentru ca Raluca Pruna nu este membru PLUS, insa spune ca este asociata cu acest partid si intrebata despre ideile Oanei Bogdan, asa ca a vrut sa se delimiteze de acestea.

Pruna face referire la Oana-Maria Bogdan, membru in Biroul National si Consiliul National al PLUS, care a starnit saptamana trecuta un val de reactii prin niste afirmatii - postate in decembrie pe Facebook si descoperite acum - despre renuntarea la proprietatea privata si traiul in grupuri in loc de cupluri.

Rugata sa clarifice sensul propozitiei "ma despart de PLUS", Raluca Pruna a mentionat ca nu a fost niciodata inscrisa in PLUS, dar delimitarea la care face referire este una de idei.

"Nu am fost niciodata inscrisa in PLUS, desi am contribuit decisiv la aparitia acestei alternative. Fiind insa asociata ca imagine cu PLUS consider ca e important sa ma delimitez punctual de o chestiune (pe proprietate) cu care nu sunt deloc de acord, dar si principial de un mod de a vorbi pe domenii in care nu avem competente. Metoforic vorbind, eu cand vreau sa schimb o teava chem un instalator, nu un prieten care stie un instalator", a declarat Raluca Pruna pentru Ziare.com.

"Cred ca un pas important al omenirii va fi cel al renuntarii la proprietate. Cand nu vor mai exista teritorii care sa apartina unui om, trib, neam sau corporatie, vom reusi sa convietuim armonios pe planeta Pamanat. Eu am incredere ca acest lucru se va intampla in timpul vietii mele" - este comentariul Oanei Bogdan, care a starnit controverse.

Intr-o postare pe Facebook, Pruna se delimiteaza de ideile lansate de Oana-Maria Bogdan si critica faptul ca nimeni din conducerea PLUS nu s-a delimitat de aceste afirmatii, in conditiile in care "cand esti imaginea unui partid nu vorbesti in nume propriu".

Fostul ministru critica faptul ca partidul nu s-a delimitat de ideile acesteia si nu a luat o pozitie coerenta pe aceste subiecte, ceea ce este pacat.

Singurul din PLUS care a avut o pozitie publica pe acest subiect este chiar Dacian Ciolos, care a spus ca "nu este in regula modul in care ea (afirmatia Oanei Bogdan - n. red.) a fost interpretata de unii, inclusiv in presa".

Totodata, fostul ministru Pruna se refera si la declaratia presedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat in weekend ca ar trebui refacuta reteaua de aprozare, astfel incat romanii sa nu mai fie obligati sa manance "toate E-urile".

"Cred ca in Romania alunecam in mod periculos in zone in care punem in discutie subiecte serioase, proprietatea de exemplu, prin discursuri neserioase si nesustinute de vreo statistica.

Poti fi Dragnea si poti propune azi ca solutie aprozare. Maine poate si Gostat'uri, alimentare si eventual preturi controlate de stat. Nu intru in detalii. E in logica PSD sa alunece intr-o deriva etatista in care aprozarul e raspunsul la provocarile satului global.

Mai surprinzator este sa fii Oana Bogdan si sa vorbesti in numele PLUS despre provocarile viitorului.

Amestecarea primelor idei din Sapiens (vanatori-culegatori, care vietuiau in grup care le asigura de fapt supravietuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare in imediat - hrana, apararea) cu forme de share ecomony de tip Uber e cel putin surprinzatoare.

A spune ca Uber ar fi o forma de renuntare la proprietate este o greseala. Una de cunoastere, dar una si mai mare de politica. A insista si a repeta acest lucru e o persistare incrancenata in greseala, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica", a scris fostul ministru Pruna pe reteaua sociala.

Ea povesteste ca a fost intrebata daca este de acord cu afirmatiile Oanei Bogdan, raspunsul fiind negativ. Totodata, Pruna precizeaza ca se desparte "categoric" de PLUS, despre care nu intelege "de ce intra captiv intr-un subiect ales de Oana si care nu e ceea ce trebuie rezolvat in Romania".

"In ultimele saptamani am fost intrebata daca sunt de acord cu cele sustinute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident ca nu pot fi de acord. Ma despart categoric de PLUS pe care nu il inteleg de ce intra captiv intr-un subiect ales de Oana si care nu e ceea ce trebuie rezolvat in Romania. Problema Romaniei nu este renuntarea la proprietate, ci in primul rand repararea efectelor nationalizarii - neterminata la aproape 30 de ani de post comunism.

Asta as fi vrut sa aud de la PLUS in materia proprietatii, ca jurist si ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce in ce mai multi oameni ar renunta la proprietate este de neidentificat in vreo statistica. Tara pe care Oana Bogdan si cu mine o cunoastem bine, fals invocata ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietatii, este una in care procentul de proprietari a crescut mereu in ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari", a explicat Raluca Pruna.

De asemenea, ea mai noteaza ca e pacat ca partidul condus de fostul premier Daican Ciolos "se lasa tarat intr-un asemenea subiect".

"E pacat ca PLUS se lasa tarat intr-un asemenea subiect. E pacat de sutele de oameni care fac imaginea PLUS in moduri discrete si profesioniste, de tot efortul celor care am facut cu putinta PLUS si care nu ne putem regasi in noua lui arhitectura. E pacat ca oamenii noi in politica nu inseamna in primul rand sa ne ocupam fiecare de ceea ce ne pricepem sa facem.

Un program politic este o oferta electorala. Si e bine sa fie clara, cu o viziune pe termen lung, cu argumente care sa tina si cu solutii credibile. Chestia cu Uber si belgienii care ar justifica un fel de renuntare la proprietate in Romania, printr-o alta maniera de a locui un spatiu, e atat de inexacta ca nu poate fi considerata o oferta serioasa.

Colocuirea este mai degraba despre respectul celor care locuiesc impreuna un spatiu, nu despre renuntarea la proprietate. Ba mai mult, colocuirea presupune ca toti sa ne purtam ca niste 'buni proprietari' cu spatiul pe care il locuim impreuna.

P.S: A pune in discutie idei emise de o persoana nu inseamna a ataca persoana. A arata ca argumente si idei nu sunt fara fisura tine de o gandire critica, de un mod de a dezbate pentru a sublima idei care sa reziste criticii", conchide Pruna.

Intr-un comentariu ulterior postarii, Pruna precizeaza ca nu este membra PLUS, insa a venit cu aceste precizari pentru ca este asimilata cu formatiunea.

"Subscriu in totalitate criticilor. Ar fi bine ca Oanei Bogdan sa i se ceara sa vorbeasca in nume propriu de acum incolo" - este comentariul lasat de un internaut la postare. In replica, Pruna a explicat: "Cand esti imaginea unui partid nu vorbesti in nume propriu. Si nu e taxata Oana, ci ideile si perseverenta in eroare. Si poate faptul ca asta afecteaza si imaginea altora in PLUS si nu numai - si a mea de exemplu care nu sunt in PLUS dar sunt asimilata cu PLUS si ma delimitez de aceste idei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Raluca Pruna scandal PLUS, #Raluca Pruna Oana Bogdan PLUS , #ministrul Justitiei