Raluca Pruna, despre revolta din inchisori: In unele locuri, detinutii au fost incurajati de televiziuni sa dea foc la cearsafuri

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 07:32
5345 citiri
Raluca Pruna, despre revolta din inchisori: In unele locuri, detinutii au fost incurajati de televiziuni sa dea foc la cearsafuri
Foto: Facebook/Raluca Pruna

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, joi seara, ca protestele de saptamana trecuta ale detinutilor din mai multe penitenciare au fost rezultatul unei asteptari alimentate, privind iminenta unor masuri legislative si ca, in unele penitenciare, detinutii au fost incurajati de carele de televiziune sa dea foc la cearsafuri.

Raluca Pruna a spus, joi seara, la Digi 24, ca protestele detinutilor au fost alimentate din anumite penitenciare.

"A fost rezultatul unei asteptari care a fost alimentata cu privire la iminenta unor masuri legislative. Si eu cred ca imediat ce am iesit si am explicat ca eu, personal, ca ministru, nu am sa propun niciun fel de masura sub presiune, cred ca lucrurile, dupa aceea, s-au mai linistit si printr-o actiune destul de buna a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Si cand spun asta nu ma refer numai la ANP, la conducerea centrala, ci pur si simplu la cei din fiecare penitenciar, la sefii de penitenciar care au adoptat masurile necesare pentru a calma protestele alimentate din anumite penitenciare", a declarat ministrul Justitiei.

Citeste si Cum ajung detinutii pe acoperisurile inchisorilor si cat de grava e situatia din penitenciare

Pruna a precizat ca nemultumirea detinutilor era justificata, deoarece conditiile din penitenciare sunt precare.

"Cand creezi o asteptare publica si o mai si alimentezi, tot public, sigur ca pe fondul unei nemultumiri justificate a persoanelor aflate in detentie - pentru ca avem conditii precare, asta este foarte clar - singurul efect logic si posibil era ca aceste persoane sa protesteze", a spus ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a mai declarat ca, in unele penitenciare, detinutii au fost incurajati de carele de televiziune sa incendieze cearsafurile din celule.

"Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare in care nu s-a protestat, sunt penitenciare in care - n-am sa le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective - erau incurajati de carele de televiziune: 'Acuma dati foc la cearsafuri!' si detinutii scoteau un cearsaf, ii dadeau foc, se filma si dupa aceea lumea se calma", a spus ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a adaugat ca nu intentioneaza sa propuna vreo masura de gratiere sau amnistie.

"Nu am de gand sa propun niciun fel de masura de gratiere si de amnistie. De ce? Pentru ca asta nu ar rezolva cauza. Noi avem o problema de conditii in penitenciar si, presupunand prin absurd, ca maine toata lumea ar iesi din penitenciar, conditiile raman aceleasi. Si sistemul judiciar din Romania va continua sa condamne persoane care se vor duce in aceleasi conditii si vor avea exact aceleasi probleme", a spus ministrul Justitiei.

Saptamana trecuta, in aproape jumatate din penitenciarele din tara au fost peste 750 de detinuti care au intrat in refuz de hrana. Unii dintre condamnati au escaladat acoperisurile inchisorilor sau au incendiat obiecte din celule, protestand astfel fata de conditiile de detentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministrul Justitiei revolta inchisori, #Pruna detinuti proteste , #ministrul Justitiei