Raluca Pruna, interviu pentru WSJ: Despre detinutii-scriitori, coruptie si proteste

Marti, 02 Februarie 2016, ora 14:40
1954 citiri
Raluca Pruna, interviu pentru WSJ: Despre detinutii-scriitori, coruptie si proteste
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul roman este pregatit sa abroge in aceasta saptamana legea care le permite condamnatilor sa-si reduca pedepsele cu inchisoarea daca scriu carti, a declarat, intr-un interviu pentru jurnalistii straini, ministrul roman al justitiei, Raluca Pruna.

"In nicio alta tara din Uniunea Europeana nu mai exista situatia in care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrari stiintifice in inchisoare. Este vorba si de o discriminare aici, deoarece cei care picteaza nu beneficiaza de nimic. Opera artistica (in inchisoare - n.red.) nu trebuie recompensata in niciun fel", a afirmat ea in interviul aparut in editia electronica a publicatiei Wall Street Journal.

"Asadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului sa elimine aceasta prevedere", a adaugat Raluca Pruna.

Ministrul Justitiei, despre detinutii-scriitori: Reducerea cu 30 de zile nu e automata, statul isi submineaza politica penala

Este de asteptat ca Guvernul sa adopte propunerea, care va intra in vigoare a doua zi, noteaza WSJ, adaugand ca, ulterior, Parlamentul ar putea vota o noua lege prin care numarul zilelor reduse din pedeapsa pentru scrierea de carti stiintifice sa fie mai mic, iar verificarile cu privire la conformitatea lucrarilor sa fie mai stricte inainte de publicare.

Coruptia ramane o problema importanta in Romania, a mai spus ministrul roman. "Insa cred ca Romania a parcurs un drum semnificativ in combaterea marii coruptii. Exista numeroase persoane, politicieni notorii si de la nivel inalt, condamnate pentru coruptie. Acest lucru nu se intampla in urma cu zece ani, inainte de aderarea la UE", a subliniat Raluca Pruna, fost expert al Comisiei Europene. "Este un semn ca suntem seriosi in privinta luptei impotriva coruptiei", a adaugat ministrul.

Scriitorii din puscarii - Inapoi in anii '50 si discriminare sau finalul abuzului?

"Felul in care societatea romana a actionat recent, iesind in strada si strigand 'Coruptia ucide', arata ca acest proces a fost asimilat", a afirmat de asemenea Raluca Pruna, facand referire la manifestatiile din luna noiembrie 2015 survenite dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv si care au determinat caderea guvernului condus de Victor Ponta.

Ea si-a exprimat totodata speranta ca in curand nu va mai fi nevoie de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) prin care Comisia Europeana monitorizeaza progresele Romaniei in privinta reformei justitiei si lupta impotriva coruptiei.

"Prioritatea mea nu este de a ridica sau de a nu ridica mecanismul, ci de a indeplini obiectivele sale si, apoi, de a putea spune ca nu mai avem nevoie de el sau ca avem nevoie de un scenariu de renuntare treptata la el in viitorul apropiat", a subliniat ministrul.

Solutia judecatorilor din UNJR la invazia de scriitori celebri din puscarie

In contextul apropierii alegerilor generale din toamna acestui an, Raluca Pruna si-a exprimat increderea ca societatea va forta o primenire a clasei politice.

"Societatea este acum suficient de matura. S-a schimbat. Nu mai poti sa vinzi publicului roman ceea ce vindeai in urma cu zece ani. Nu vor mai lua de bun niciun raspuns. Ei vor de la guvern si de la parlament sa faca ce se face in oricare alt stat membru", a mai spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Raluca Pruna detinuti scriitori, #Raluca Pruna ordonanta carti inchisoare, #ordonanta carti inchisoare , #ministrul Justitiei