Si daca doamna Pruna a avut dreptate!?

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:44
9864 citiri

In stilul sau caracteristic, aruncand din mers cuvinte cu efect de grenade antitanc, doamna ministru Raluca Pruna ne-a anuntat ca "suntem o tara in criza".

La prima vedere, grenada doamnei ministru a fost considerata doar o variatiune pe aceeasi tema a teribilismului tehnocrat care, la fel ca la colegii sai de la Finante sau Agricultura, ne-a obisnuit cu spectaculoase gafe de comunicare.

Ne-am obisnuit si cu lipsa de coeziune a echipei guvernamentale si nu ni s-a mai parut curios faptul ca declaratia doamnei ministru contrazicea pozitia oficiala a guvernului care sustine ca suntem un fel de campioni ai Europei in ceea ce priveste ritmul de crestere si succesele macrostabilizarii.

Poate de aceea, ceea ce spune doamna ministru nu prea este luat in serios. Zisele domniei sale nu rezista in spatiul public mai mult de cateva ore si nici nu mai fac obiect de breaking news.

Si totusi, daca de aceasta data a avut dreptate? Parerea mea este ca doamna Raluca Pruna, de aceasta data, se apropie de adevar. Ultimele date statistice arata ca Romania se afla in anticamera unei serioase crize economice, ceea ce ii confera doamnei ministru aureola de prezicator de crize, adica un fel de Nouriel Roubini al Romaniei.

Indicatorul care atesta aceasta situatie este dinamica deficitului comercial. Cresterea deficitului comercial cu 76% (993,5 milioane euro), fata de perioada similara a anului trecut (primele doua luni ale anului 2016), este extrem de periculoasa si anunta intrarea economiei in stare de posibila avarie in relatie cu criteriile de macrostabilizare, deoarece gradul de compensare a importurilor cu exporturi este la un pas de a fi identic cu ceea ce inseamna valoare de criza.

Gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate s-a diminuat considerabil (de la peste 90% la sub 80%) si s-a apropiat, extrem de periculos, de valoarea din 2009.

In 2016, importurile au crescut intr-un ritm mai mult decat dublu fata de exporturi (8,5% fata de 4,1%, la valori exprimate in euro), in contextul unui trend de crestere rapida cu ritmuri de +9,5% la export si +13,4% la import in februarie 2016 fata de aceeasi luna a anului precedent.

O analiza competenta si obiectiva a specialistilor de la "Curs de Guvernare" arata ca aceasta situatie: "Este un semnal de alarma timpurie daca tinem cont ce s-a intamplat dupa contraperformanta din 2009 din schimburile externe si daca ne uitam ca avem slabe sanse sa mai reeditam cresterea economica bazata pe export, in absenta investitiilor necesare si a unei cereri externe care sa fie in exapansiune."

Se pare ca, de aceasta data, doamna ministru Pruna chiar a aruncat o grenada adevarata. Bine ar fi daca macar suflul exploziei ar ajunge pana la Palatul Victoria, caci ar trebui luate masuri imediate.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#criza economica Romania, #deficit comercial Romania, #importuri exporturi Romania , #ministrul Justitiei