Legea Gorghiu le-ar permite si celor care nu respecta carantina si raspandesc coronavirusul sa faca inchisoare pe propria canapea

Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 21:22
6904 citiri
Legea Gorghiu le-ar permite si celor care nu respecta carantina si raspandesc coronavirusul sa faca inchisoare pe propria canapea
Foto: Facebook/ Raluca Alexandra Pruna

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, arata intr-o postare pe Facebook, ca printre beneficiarii prevederilor proiectui initiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite conditii, a pedepselor de pana in 7 ani de inchisoare, vor fi si persoanele cercetate in baza infractiunilor nou introduse in Codul penal pentru prevenirea raspandirii coronavirusului.

Proiectul de lege a trecut lejer in Senat, cu 128 de voturi "pentru" si doua abtineri, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Precizarile Ralucai Pruna vin dupa ce liderul USR, Dan Barna, a declarat ca votul dat de senatorii USR a fost o eroare, iar formatiunea pe care o conduce va vota la Camera Deputatilor, camera decizionala, impotriva acestei initiative.

"Dane, emotia nu fost pentru ca nu a citit lumea proiectele de care acum te dezici pe jumatate. Te asigur ca eu am citit si m-am crucit pentru ca beneficiul puscariei pe propria canapea s-ar aplica infractiunilor nou introduse in Codul penal pentru prevenirea raspandirii coronavirusului. Asta a fost stupefactia.

Emotia mea si a altora a fost fix pentru ca, asa cum remarci si tu post factum, nu era momentul, in aceasta criza planetara, sa va ocupati de un astfel de proiect. Politic e un dezastru deconectarea transpartinica si aproape unanima a Senatului Romaniei de agenda publica de azi: criza sanitara", arata Raluca Pruna.

Fostul ministru al Justitiei atrage atentia asupra unor probleme ridicate de proiectul votat in Senat: nu este indicata sursa de finantare, ca sentintele de 7 ani se dau pentru infractiuni foarte grave si ca in alte tari prevederi similare, inchisoarea executata acasa, se de dau pentru condamnari mici si in conditii foarte stricte si clar definite de lege.

"Nu vad nicio noima in pragul supergeneros si atotcuprinzator de 7 ani de inchisoare, dar astept sa fiu contrazisa eu si multi altii care ne-am lasat doborati de emotie si am stricat feng shuiul la Senat, prin publicarea studiilor de drept comparat pe care initiatoarea acestei legi pretinde ca le-a facut si sper ca voi le-ati examinat inainte sa stabiliti pozitia USR la vot.

Cu prietenie si incredere ca la Camera deputatii USR vor incerca sa repare aceasta grava eroare", conchide Raluca Pruna.

La final, fostul ministru ii da un "pont" lui Barna: sa ceara de la Ministerul de Interne datele privind prevederea existenta deja in legislatia romana de utilizare a bratarilor pentru masurile preventive (arestul la domiciliu), "daca au echipamentele de supraveghere si mai ales personalul necesar": "Si apoi judecati voi cand votati daca este oportun sa cheltuiasca statul 1 leu pentru asa ceva acum".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Raluca Pruna Dan Barna, #Raluca Pruna Legea Gorghiu, #Raluca Pruna Alina Gorghiu , #stiri Raluca Alexandra Pruna