Raluca Turcan: Reforma Educatiei a fost sabotata de Ecaterina Andronescu

Sambata, 31 August 2013, ora 08:45
3082 citiri
Raluca Turcan: Reforma Educatiei a fost sabotata de Ecaterina Andronescu

Reforma sistemului de educatie romanesc a fost sabotata cu precadere de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, a afirmat vineri vicepresedintele democrat-liberal Raluca Turcan, la Scoala de vara a OTPDL.

Ea a spus ca solutiile de redresare trebuie sa conduca la o racordare a invatamantului autohton cu piata muncii, avand ca obiectiv principal o rata de ocupare a fortei de munca de minimum 70%.

"Este aproape unanima perceptia ca educatia din Romania o tot ia la vale. Din pacate, efortul de a reforma educatia s-a lovit de un sistem machiavelic de propaganda si sabotaj menit sa conserve privilegiile economice ale unei caste retrograde si anti-europene. In mod regretabil, acest sistem de propaganda si sabotaj a ajuns sa fie condus de o doamna, ma refer la doamna Ecaterina Andronescu.

(...) Uitati-va la primele masuri pe care le-a luat cand si-a reinnoit mandatul de ministru. Prima masura a fost sa renunte la incompatibilitati care sa ii permita sa fie si rector si politician. (...) Sub patronajul PSD, sistemul a fost transformat in unul slab, insa caldut, in care toata lumea sa fie multumita: si parintii, si profesorii, si elevii. Sistemul de educatie a inceput sa fie privit printr-o lupa electorala", a afirmat Raluca Turcan, in cadrul unui workshop pe Educatie desfasurat in cadrul Scolii de vara a OTPDL.

Ea a aratat ca un sistem performant "pune presiune si creeaza competitie" si a admis ca perdantii ar putea sa nu mai aduca voturi.

"Sub guvernarea USL decalajele fata de standardele europene par a se adanci si fiecare an pe care il pierdem in batalia cu performanta ne costa generatii intregi. (...) In prezent, piata muncii este rupta de pregatirea din scoala, iar inovatia este asteptata doar din afara", a spus Turcan.

Vicepresedintele PDL a sustinut ca "invatamantul romanesc este prea permisiv cu frauda", subliniind ca standardele etice sunt inca scazute.

In viziunea PDL, in domeniul Educatiei, "obiectivul strategic este acela al corelarii tuturor formelor de invatamant cu piata muncii in asa fel incat rata de ocupare sa ajunga la minim 70%".

Turcan a prezentat tinerilor democrat-liberali proiectele concrete pe care PDL le propune in domeniul Educatiei.

"PDL propune incurajarea alimentatiei sanatoase si diversificate in scoli prin programul 'Masa la scoala'. Vom avea o initiativa legislativa in acest sens si vom supraveghea intreg procesul legislativ. De asemenea, PDL propune introducerea tichetului lunar de 100 de lei pentru programul 'Scoala dupa Scoala'. Acest program inseamna servicii de supraveghere si educare a copiilor dupa orele de scoala. Dorim generalizarea acestui program la nivel national. PDL incurajeaza parteneriatul public - privat pentru constructia de gradinite si crese, unde statul participa cu minim 30% din investitie si acorda unele facilitati fiscale pentru investitori", a explicat Turcan.

De asemenea, ea a mai spus ca partidul propune masuri concrete de combatere a violentei in institutiile de invatamant, prin generalizarea cabinetelor psihopedagogice, cresterea ratei de supraveghere video si campanii regulate de informare anti-violenta.

Raluca Turcan a anuntat ca PDL va lansa in aceasta toamna un proiect in sprijinul scolilor profesionale si mediului privat.

"PDL considera ca scolile profesionale trebuie sa devina ateliere de formare a bunilor meseriasi si nu camere ale refuzatilor, asa cum se intampla azi. Vom propune un cadru legislativ prin care sa se ofere facilitati pentru atragerea investitorilor interesati de infiintarea de scoli profesionale, precum si pentru stimularea practicii in companii, urmata de posibilitatea angajarii", a mai aratat vicepresedintele PDL.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reforma educatie, #Ecaterina Andronesc reforma educatie , #PDL