De ce nu s-a rezolvat problema privatizarii CFR Marfa in sedinta de Guvern

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:08
1475 citiri
De ce nu s-a rezolvat problema privatizarii CFR Marfa in sedinta de Guvern
Foto: Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a avut, miercuri, la Luxemburg, o intrevedere cu omologul sau lituanian, Rimantas Sinkevicius. Din aceasta cauza, in cadrul sedintei de Guvern nu s-a transat problema extinderii termenului la care GFR va face plata pentru privatizarea CFR Marfa.

Cei doi oficiali au discutat posibilitatea participarii Romaniei la proiectul de transport feroviar Viking, proiect destinat transporturilor de marfuri intre Marea Baltica si Marea Neagra, intre porturile Klapeida (Lituania) si Odessa/ Kicevsk (Ucraina).

"Contributia CFR Marfa, in calitate de partener in acest proiect, ar consta in preluarea la transport in tranzit a unei parti din traficul de containere realizat prin Viking pe reteaua feroviara romaneasca intre Giurgiulesti/Galati sau Vadu Siret (implicand transbordarea containerelor) sau Ungheni si Giurgiu/Ruse.

Aceste transporturi ar reprezenta un transfer modal semnificativ de la transportul maritim/naval la transportul feroviar", se arata in comunicatul MT remis Ziare.com.

Ministrul roman al Transporturilor a salutat invitatia din partea oficialului lituanian, de a fi parte a proiectului Viking, alaturi de Caile Ferate ale Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, Bulgariei si Republicii Moldova, companii maritime de cargo si porturile Klaipeda, Illichivsk si Odessa.

Acest lucru se poate materializa printr-un Memorandum de Intelegere, care va fi pus in discutie la viitoarea reuniune, din luna decembrie a acestui an, au transmis reprezentantii MT.

Gruia va trebui sa dea toti banii pana luni

Termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa nu a fost prelungit de Guvern in sedinta de miercuri, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman va fi obligat sa achite cel tarziu luni inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Surpriza Guvernului: Nu amana vanzarea CFR Marfa. GFR trebuie plateasca pana luni

In consecinta, Gruia Stoica a amenintat ca va da statul in judecata.

"Conform contractului de privatizare a CFR Marfa pe care l-am semnat, eu trebuie sa platesc banii dupa avizul Consiliului Concurentei. Nu exista niciun alt termen concret in contractul de privatizare in ceea ce priveste finalizarea tranzactiei. Nu stiu de ce a aparut termenul de 60 de zile in Hotararea de Guvern. Vanzatorul (Ministerul Transporturilor - n.r.) ar fi trebuit sa coreleze Hotararea de Guvern cu contractul de privatizare", a precizat Stoica.

Gruia Stoica: Voi da statul roman in judecata (Video)

Premierul a explicat aceasta situatie, joi, precizand ca ministrul de resort, Ramona Manescu, abia s-a intors de la sedinta Consiliului European pe tema transporturilor.

Ponta: Aveti o parere prea buna despre mine daca considerati ca stiu pe dinafara contractul CFR Marfa

"Nu cunosc toate detaliile tehnice. Discutam si va anuntam pasii juridici. Ce va pot spune este ca GFR a indeplinit conditiile si nu avem inca de la Concurenta avizul pentru ca sa putem sa dam sau nu compania. In functie de procedurile juridice, vom vedea ce facem", a aratat Victor Ponta.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Manescu privatizare CFR Marfa, #Manescu vizita Luxemburg, #Manescu bani GFR CFR Marfa , #Ministerul Transporturilor