Ramona Manescu: Am depus plangeri penale la Parchet si DNA impotriva fostei conduceri a CFR

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 14:49
5159 citiri
Ramona Manescu: Am depus plangeri penale la Parchet si DNA impotriva fostei conduceri a CFR

Ministerul Transporturilor a depus plangeri penale la Parchet si la Directia Nationala Anticoruptie impotriva fostei conduceri a CFR, in urma neregulilor constatate de Curtea de Conturi si de Corpul de Control al ministrului, a declarat sambata, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

"Au fost multe nereguli constatate atat de Corpul de Control al ministrului, cat si de catre Curtea de Conturi. Au fost descoperite contracte de comodat si de prestari servicii care au prejudiciat compania cu suma de 4 milioane de lei doar in perioada 2011-2012. Aceste pierderi au continuat si in 2013, astfel ca au ajuns la mai mult de 8 milioane, adica mai mult decat dublu. Aceasta doar din contracte de comodat si de prestari servicii incheiate nelegal", a spus Manescu.

Ea a precizat ca la aceste contracte se adauga si lipsa vagoanelor, constatata in rapoartele organelor de control.

"Curtea de Conturi si Corpul de Control fac aceste controale si se cere luarea anumitor masuri, dar daca Consiliul de Administratie si conducerea executiva nu iau masurile care se impun si care sunt specificate foarte clar pentru a redresa situatia, eu nu pot spune ca acel management este performant. Inseamna ca nu au fost in stare sa ia masurile pentru redresarea situatiei financiare si economice a companiei, deci trebuie schimbati", a continuat ministrul.

"Cei din conducerea CFR au actionat in favoarea concurentei"

Manescu a subliniat ca, in urma controalelor, s-a demonstrat ca cei din conducerea CFR au actionat in favoarea concurentei, in detrimentul CFR.

"Mi-as dori ca cei din Consiliul de Administratie si conducerea executiva sa lucreze impreuna, in favoarea companiei, pentru ca pana acum s-a dovedit ca conducerea acestei companii a lucrat mai putin in favoarea companiei, favorizand mai mult concurenta. Suntem obligati, in momentul in care efectuam un control si din control reiese ca au fost abuzuri, sa facem plangeri penale.

Am facut, sigur ca da, am facut plangeri penale acum doua saptamani cand am finalizat controalele, au fost depuse si la Parchet si la Directia Nationala Anticoruptie. Ei deja studiaza dosarele si este o procedura in care noi nu putem interfera in niciun caz, dar dosarele sunt in investigare la aceste doua structuri", a sustinut Ramona Manescu.

Intrebata daca metoda managementului privat este cea mai potrivita pentru conducerea companiilor de stat, ea a precizat ca pana acum nu s-a dovedit acest lucru.

"Pot spune ca principiul pentru care s-a introdus managementul privat este un principiul sanatos. Dorim ca oameni care au performat in privat, care au experienta in diferite domenii, sa sprijine companiile de stat. Nu stiu daca pana in momentul acesta a dovedit a fi sistemul potrivit, asta si pentru ca oamenii care au fost alesi, unii dintre ei, au provenit in mod constant din sistem, care au condus sistemul, si poate ca ar trebuit improspatat sistemul si ar fi trebuit adusi intr-adevar oameni din privat", a adaugat Manescu.

Adunarea Generala a Actionarilor Companiei Nationale Cai Ferate "CFR" a decis, vineri, revocarea din functie a membrilor Consiliului de Administratie, pe motiv ca acestia au exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, au fost constatate o serie de nereguli grave in actul de management al administratorilor, precum neindeplinirea obligatiei de supraveghere si control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie savarsite de executiv si constatate de organele de control, dar si incalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor si a altor prevederi legale.

Totodata, Adunarea Generala a Actionarilor a numit noi membri ai Consiliului de Administratie ai CNCF CFR. Acestia sunt: Ovidiu Petrisor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Putura, secretar de stat in Ministerul Justitiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors, Florin Luca, consultant financiar, si George Ciobanasu, auditor financiar.

Acestia au fost evaluati si validati de consortiul de consultanti alcatuit din PriceWaterhouseCoopers, George Butunoiu Group si David & Baias, precizeaza MT.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a fost ales joi presedinte al noului Consiliu de Administratie al companiei CFR Infrastructura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Manescu plangere penala CFR, #planegere penala conducere CFR , #Ministerul Transporturilor