Ramona Manescu despre transferul actiunilor Portului Constanta: il vom ataca la Curtea Constitutionala

Sambata, 03 Mai 2014, ora 22:41
4742 citiri
Ramona Manescu despre transferul actiunilor Portului Constanta: il vom ataca la Curtea Constitutionala

Fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu afirma ca o eventuala hotarare de guvern privind transferul a inca 13% din actiunile Portului Constanta la Consiliul Local va fi atacata de PNL la Curtea Constitutionala, sustinand ca CL nu are puterea financiara de a sustine investitiile in port.

Fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca din 2008, de cand Consiliul Local detine 20 la suta din actiunile la port, nu a participat cu niciun leu la cheltuieli.

"In prezent Consilul Local are 20 la suta din actiuni. Din nefericire, din 2008 pana astazi Consiliul Local nu a participat la cheltuielile Portului Constanta, asa cum ar fi fost firesc. In contract scrie foarte clar, ca si in lege de altfel, ca actionarul participa la cheltuieli si profit, deci ar fi trebuit sa participe la cheltuieli. Daca se mareste cota de participare la aceste actiuni a Consilului Local, se listeaza si pe Bursa, deci mediul privat va avea acces la un pachet considerabil de actiuni, 33 la suta cum este preconizat, asta inseamna ca Ministerul Transporturilor va ramane cu 33 la suta din actiuni.

In momentul acesta sunt in derulare proiecte de 250 de milioane de euro in port. In tot acest timp investitiile din port au fost sustinute in principal din bani de la buget, adica de la Ministerul Transporturilor. Adica daca noi schimbam cota de participare si ministerul nu mai are 60 la suta, sigur ca nici nu va mai contribui de la buget cu banii necesari pentru dezvoltarea portului. Va trebui in schimb sa participe Consiliul Local", a afirmat Ramona Manescu.

Ea a sustinut ca acest lucru nu poate fi realizat fara marirea taxelor si impozitelor locale deoarece Consiliul Local nu are in prezent puterea financiara pentru a sustine investitiile in port.

"Sunt doua posibilitati: ori participa la cheltuieli pentru a sustine investitiile din Portul Constanta, desi nu vad cum ar putea in momentul de fata ca investitii de 250 de milioane de euro sa fie sustinute de Primaria Constanta, ar putea fie sa mareasca taxele si impozitele constantenilor pentru a-si indeplini obligatiile de actionar, fie sa puna portul pe butuci si cei 30.000 de angajati ai portului sa isi piarda pe rand locurile de munca. E o perspectiva sinistra si intr-un caz si in celalalt", a declarat fostul ministru al Transporturilor.

Ramona Manescu a mai sustinut ca o eventuala hotarare de guvern privind trecerea a inca 13 la suta din actiunile Portului Constanta la Consiliul Local va fi atacata de PNL la Curtea Constitutionala.

"Repartizarea actiunilor a fost facuta prin Legea 216 din 2008. Ar trebui sa fie o lege in Parlament care sa hotarasca acest lucru. Se poate prin hotarare de guvern, dar va fi contestata la Curtea Constitutionala de catre PNL pentru ca incalca legea. Printr-o lege au fost date actiunile, tot printr-o lege si o dezbatere in Parlamentul Romaniei ar trebui sa se hotarasca lucrul acesta", a mai mentionat Ramona Manescu.

Ea a mai spus ca o astfel de decizie ar trebui discutata in CSAT deoarece Portul Constanta reprezinta un obiectiv strategic de interes national.

Premierul Victor Ponta declara, joi, la Constanta, ca portul se va dezvolta mai bine dupa ce o parte din actiuni vor fi listate la bursa si autoritatile locale vor mai primi actiuni pe langa cele detinute deja.

"Cu portul facem ce am vorbit. Se supara, nu stiu cine se supara, dar eu cred ca este mai bine sa avem mai mult capital privat si mai multi investitori, iar toti banii ii lasam pentru investitii, nu-i luam la buget", afirma Ponta.

El a completat precizand ca scoaterea pe bursa a 15 la suta din actiunile portului inseamna transparenta si ca aceasta procedura va fi similara cu cea realizata in cazurile Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

"E vorba de privatizare de 15% din ce are Guvernul Romaniei in acest moment, sa le scoatem pe bursa in asa fel incat sa avem la Portul Constanta o treime capital privat, ceea ce, cred eu, e foarte bine, pentru ca asta inseamna listarea pe bursa, inseamna capital privat, inseamna investitii, inseamna transparenta, lucrul cel mai important transparenta. Cum am facut cu Transgazul, Transelectrica si Romgaz si s-a dovedit un model de succes", afirma Ponta.

El mentiona ca au inceput deja procedurile pentru aceasta operatiune si a dat asigurari ca Guvernul nu va lua banii pentru cele 15% din actiuni, urmand sa ii lase in companie pentru investitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ramona Manescu actiuni Port Constanta, #atac transfer actiuni Port Constanta, #actiuni Port Constanta Curtea Constitutionala , #PNL