Batranii simt mai repede efectele consumului de alcool

Duminica, 08 Martie 2009, ora 15:50
2272 citiri
Batranii simt mai repede efectele consumului de alcool
Foto: Arhiva

Efectele consumului de alcool, chiar in cantitati moderate, se instaleaza mai rapid la persoanele varstnice, afectandu-le performantele intelectuale, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Florida.

Cercetatorii au incercat sa inteleaga efectele pe care le are pe termen lung consumul moderat de alcool la persoanele varstnice.

In studiu au fost cuprinse 68 de persoane nefumatoare, care consuma cel putin o data pe luna alcool, care au fost impartite in doua grupuri, unul cu varsta intre 50 si 74 de ani si unul de control, cu varsta intre 25 si 35 de ani. La randul lor, fiecare grup a fost impartit in persoane care au trebuit sa bea alcool si persoane care au primit o bautura racoritoare, despre care li s-a spus ca ar fi alcoolica.

Atunci cand o persoana consuma alcool, concentratia acestuia in sange atinge un maxim, dupa care se disipa. In prima faza a procesului metabolic, alcoolul are un efect stimulant, iar in cea de a doua, un efect depresiv sau sedativ. In timpul fiecarei faze, la 25 si respeciv 75 de minute dupa consumul de alcool, paticipantilor la test li s-a cerut sa rezolve simple teste de atentie si coordonare, fiind cronometrati si evaluati asupra greselilor pe care le fac. De asemenea, li s-a cerut sa-si autoevalueze felul cum au fost influentati de consumul de alcool.

Testele au indicat faptul ca persoanele varstnice au avut cele mai proaste rezultate, chiar daca nivelul alcoolemiei a fost similar cu cel al persoanelor mai tinere. In timpul perioadei de "stimulare", persoanele in varsta care au consumat alcool au fost mai "lente", in medie cu 5 secunde, decat cele care nu au baut. In acelasi timp, alcoolul se pare ca i-a stimulat pe subiectii mai tineri.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca, daca se afla la volan, acele 5 secunde pot face diferenta intre moarte si viata.

Mai mult de jumatate dintre persoanele de peste 55 de ani consuma alcool intr-o masura obisnuita, fara a depasi limitele, potrivit datelor unui raport din 2008 al autoritatii americane ce coordoneaza serviciile in domeniul abuzului de substante si al sanatatii mintale.

Totusi, putine studii au evaluat efectele pe termen scurt al consumului obisnuit de alcool la persoanele in varsta, cei mai multi cercetatori concentradu-se asupra consumului ocazional si masiv de alcool, in principal de catre persoanele tinere. Pe de alta parte, rezultatele acestor studii nu se pot aplica si in cazul persoanelor varstnice din cauza declinului functiilor cognitive precum si a modului diferit in care acestea metabolizeaza alcoolul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#consum alcool, #batrani, #studiu , #stiri Rapid