Cand va intra Grecia in incapacitate de plata?

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 12:11
3024 citiri
Cand va intra Grecia in incapacitate de plata?
Foto: Reuters

Grecia ramane rapid fara bani si este obligata sa se imprumute, desi tocmai acest lucru a adus-o in starea actuala.

Desi are posibilitatea, inca, sa imprumute la o dobanda de 6 la suta, luand in considerare dinamica datoriilor din ultima perioada, este greu sa intrevedem alt viitor pentru tara elena decat intrarea in incapacitate de plata.

Eforturile pe care trebuie sa le depuna pentru a preveni explozia datoriilor sunt extrem de mari.

In urmatoarele cateva luni, Grecia va avea nevoie de 23 de miliarde de euro. In acest scop, printre altele, guvernul elen va vinde obligatiuni in Statele Unite, sperand sa castige intre 5 si 10 miliarde de dolari de la investitori, pentru a-si acoperi ratele de zece miliarde de dolari pe care trebuie sa le plateasca in luna mai.

Astfel, Grecia are toate sansele sa faca rost de banii de care are nevoie de pe pietele internationale, dand o scuza zonei euro sa nu intervina pentru salvarea sa, ceea ce si intentiona cancelarul german Angela Merkel. Liderii europeni au convenit sa nu ofere sprijin financiar Greciei decat daca nu reuseste sa faca rost de bani din alte surse. Insa, in acest proces, Grecia este fortata sa se ruineze, cred analistii de la The Wall Street Journal.

Drept membru al unei mari uniuni monetare, Grecia nu are avantajul de a-si devalua moneda, ci isi poate imbunatati competitivitatea doar prin mentinerea unei dezinflatii relative, comparativ cu media din zona euro, ceea ce inseamna, de fapt, deflatie.

Prin urmare, guvernul grec va trebui nu numai sa isi reduca imensul deficit bugetar, insa va trebui sa faca acest lucru in conditiile unei posibile deflatii, ceea ce va duce la o scadere a cresterii economice sub zero. Iar, acest lucru va pune in pericol programul de reducere a datoriilor, atat in mediul public, cat si pentru cel privat.

Astfel, este aproape imposibil ca tara elena sa-si poate echilibra rata datoriilor raportata la PIB, indiferent cat de mult ar incerca guvernul lui George Papandreaou, spun analistii de la Financial Times.

Scenarii pentru Grecia

Pentru a iesi din aceasta situatie, ar trebui sa se intample una dintre urmatoarele lucruri. Primul si cel mai optimist ar fi o scadere semnificativa a valorii euro raportata la dolarul american si o redresare economica puternica in zona euro. Acest lucru ar putea sustine rata de crestere a Greciei.

O a doua posibilitatea ar fi ca Grecia sa obtina acces la imprumuturi cu dobanda mica de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Pe de alta parte, ar trebui sa existe si o restructurare a datoriilor, pentru a preveni deflatia.

O a patra solutie ar putea fi ca Grecia sa paraseasca zona euro, ceea ce este putin probabil, iar al cincilea scenariu ar putea fi intrarea in incapacitate de plata.

Trecand prin aceste scenarii, ne dam seama ca prima este foarte putin probabila, iar cel de-al doilea a fost exclus de liderii europeni.

In cazul unei restructurari a datoriilor, bancile europene ar avea nevoie de sprijin financiar, iar, desi a patra varianta ar conveni cel mai mult germanilor, grecii nu vor face greseala sa iasa din zona euro.

Astfel, ramane doar ultima varianta, aceea de a ramane in interiorul zonei euro si a intra in incapacitate de plata.

Acest lucru ar arunca zona euro intr-o criza care ar putea pune capat uniunii monetare. Portugalia si Spania au probleme asemanatoare, dar la o scara si mai larga. Spania va fi nevoita sa treaca printr-o perioada de dezinflatie si deflatie, care va produce datorii imense in sectorul privat, prelungind pe termen nelimitat criza din aceasta tara. Portugalia, ca si Grecia, sufera din cauza problemelor legate de datorii atat de stat, cat si private.

Pentru moment, Grecia reuseste sa-si gestioneze foarte bine datoriile, permitandu-i sa supravietuisca. Pe de alta parte, inca nu au inceput sa se vada efectele negative ale dinamicii dintre datorii si deflatie, lucru care va deveni inevitabil odata cu inceperea procesului de reducere a datoriilor. Astfel, chiar daca economia Greciei ar creste cu 2 la suta, ceea ce este putin probabil, va fi foarte greu sa evite intrarea in incapacitate de plata, chiar daca acest lucru nu se va intampla in acest an.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#intrare incapacitate plata Grecia, #faliment Grecia, #criza Grecia , #stiri Rapid