Cinci motive de bucurie pentru grasuti

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 08:46
3342 citiri
Cinci motive de bucurie pentru grasuti

Mai toti suntem grasuti. Americanii sunt grasi. Europenii sunt grasi. Iar populatia aflata pe alte continente vine rapid din urma.

Si, da, e adevarat, excesul de kilograme este rau, foarte rau. A lua prea mult in greutate iti creste riscul de cancer, boli ale inimii, si a inca nu mai putin de 17 alte boli.

Totusi, ca de obicei, adevarul e pe undeva pe la mijloc. In realitate, cateva kilograme in plus nu sunt totdeauna asa de rele precum crezi. Health.com pune sub semnul intrebarii cateva dintre miturile legate de sanatatea persoanelor considerate grasute.

Mit 1: Un indice de masa corporala mare inseamna ca trebuie sa slabesti

In realitate, indicele de masa corporala este doar primul pas in a incerca sa determini daca esti sau nu in forma. De fapt, este un simplu numar care se leaga de inaltimea si greutatea ta. Dar e departe de a-ti spune totul, de a fi singurul indicativ demn de luat in seama.

Indicele de masa corporala nu tine cont de structura oaselor si nu face diferenta intre greutatea castigata in sala de culturism sau cea pusa in urma meselor copioase de la McDonald's.

Asa ca, daca esti plin de muschi, sa zicem culturist, si-ti vei verifica indicele de masa corporala, s-ar putea sa fii incadrat la persoanele obeze. Gandeste-te ca Arnold Schwarzenegger avea un indice de 33, ceea ce il face sa se incadreze nu la supraponderali, ci chiar la obezi.

In realitate, nu e vorba de grasime, ci de muschi. Poate ca si tie ti-au ramas cativa din vremurile in care jucai fotbal in spatele blocului ori handbal, in liceu.

Mit2: Kilogramele in plus sunt intotdeauna o veste proasta

Pregateste-te pentru un paradox. Intr-adevar, kilogramele in exces sunt rele pentru sanatate (poate ca am mai mentionat asta). Vestea surprinzatoare e ca studiile arata ca persoane considerate obeze, cu indice de masa corporala care se incadreaza intre 25 si 30, au o rata de supravietuire mai mare in cazul atacurilor cardiace si a operatiilor de tot felul.

Si asta pentru ca oamenii tind sa slabeasca dupa operatii, iar cei care au cateva kilograme in plus nu vor resimti foarte mult aceasta pierdere.

Un alt studiu a aratat ca persoanele supraponderale sunt mai putin predispuse sa moara din cauza unor boli respiratorii, din cauza Alzheimer-ului, de boli ale ficatului sau din numeroase alte cauze, spre deosebire de persoanele cu un gabarit normal, de aceeasi varsta.

Mit 3: A slabi e intotdeauna bine, indiferent ce cale alegi

In realitate, dieta e cea mai utilizata cale, iar efectul yo-yo (cand corpul recupereaza la scurt timp kilogramele pierdute, ba si un supliment) e arhiprezent. Acesta isi pune amprenta asupra inimii, putand avea ca rezultat si pietrele la vezica biliara, dandu-ti peste cap si metabolismul.

E mai bine sa adopti un regim de alimentatie sanatos, combinat cu un program de exercitii fizice si sa pierzi treptat kilogramele - expertii recomanda nu mai mult de 450 de grame pe saptamana.

Si bolile legate de alimentatie, cum ar fi bulimia si anorexia, intalnite mai ales in cazul persoanelor slabe, pun foarte mari probleme sanatatii, putand pune chiar viata in pericol. Ambele pot duce la aritmii cardiace si alte probleme serioase, din cauza dezechilibrelor din organism.

Greu de crezut, dar in afara inimii, pana si dintii au de suferit atunci cand mancarea din stomac este data afara pe gura, din cauza acizilor din stomac.

Specialistii spun ca este mai sanatos sa fii cu 5 kilograme peste greutatea normala decat sa slabesti si sa te ingrasi in mod succesiv.

Mit 4: Mai bine slab

Cu siguranta persoanele suple, zvelte arata mai bine. Dar este posibil ca ele sa nu fie mai sanatoase decat cele plinute - mai ales daca intre buze strang o tigara.

Chiar si persoanele suple pot avea grasime nesanatoasa in organism. Acest tip de grasime, numita si grasime viscerala, localizata in cavitatea abdominala, captuseste organele vitale.

Si persoanele slabe, dar care au acest tip de grasime, sunt supuse riscului de a se imbolnavi de inima, de a face diabet de tip 2 si chiar de a se imbolnavi de cancer.

Doar pentru ca esti slab, nu inseamna ca esti ferit de boli, explica specialistii. Oricine, indiferent de numarul kilogramelor, este supus riscului de a suferi de boli de inima sau diabet din cauze genetice.

Este gresita ideea ca diabetul de tip 2 are drept cauza supraalimentatia si prea putin exercitiu fizic. In realitate, 20% dintre bolnavii de diabet sunt slabi, arata statisticile.

Iar cei care mai si fumeaza risca si mai mult. Exista persoane care fumeaza pentru a-si potoli apetitul pentru mancare - motiv pentru care si raman suple - dar tigarile pot avea drept urmare bolile de plamani, inclusiv cancerul, sau bolile de inima.

Un studiu din 2008 a aratat ca una din patru persoane in limitele normale de greutate are un nivel mare de trigliceride, presiune arteriala mare si un nivel mare al zaharului in sange.

Mit 5: Grasimea e grasime si e intotdeauna rea

Un studiu recent a aratat ca chiar daca doua persoane sunt la fel de grase, una poate fi mai sanatoasa decat cealalta.

Astfel, cei in cazul carora grasimea este localizata in zona mijlocului sunt mai expusi bolilor decat cei care au corpul in forma de para, iar grasimea este localizata la nivelul soldurilor, a coapselor sau a sezutului.

Grasimea de la mijloc si burta este in stransa legatura cu disfunctiile erectile, Alzheimer, diabet si alte boli la fel de periculoase.

Exista si persoane supraponderale care acumuleaza grasime in ficat, fapt ce le face mai sensibile la o serie intreaga de boli. Totusi, acest lucru nu este o regula. Drept urmare, kilogramele in plus, chiar daca sunt rele, in general, sunt mai periculoase pentru unele persoane.

Cat despre numarul kilogramelor in plus, acestea pot fi usor peste limita sau depasind cu mult standardele de sanatate. In cazul in care o persoana este usor supraponderala, dar totusi activa, ea va fi mai putin expusa riscului de a se imbolnavi de inima sau a avea probleme cu colesterolul.

Desi termenul "in forma" tinde sa fie subiectiv, el are de obicei legatura cu capacitatea inimii de a reveni la un ritm normal in urma efortului. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fii slab pentru a fi in forma. Dar e drept ca ajuta.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#mituri grasuti sanatate, #mituri persoane supraponderale, #sanatate persoane supraponderale , #stiri Rapid