Criza din Grecia arata ca Europa nu mai iarta orice

Luni, 01 Martie 2010, ora 07:02
4223 citiri
Criza din Grecia arata ca Europa nu mai iarta orice
Foto: Reuters

Masurile de austeritate luate pentru reducerea cheltuielilor si atenuarea efectelor crizei declanseaza greve in Europa, de cele mai multe ori pentru ca sindicatele nu accepta ca beneficiile de care s-au bucurat atata timp dispar rapid intr-o lume globalizata.

Saptamana care se termina a fost marcata de actiuni de protest care au afectat orice domeniu al economiei europene, de la cel aerian (Lufthansa si British Airways) pana la cel energetic (grupul francez Total), dar cele mai serioase probleme sunt cele din Grecia.

Situatia Greciei si planurile anticriza ale guvernului de la Atena i-au determinat pe greci sa iasa in strada si sa paralizeze tara printr-o greva generala nationala ce pune la incercare scaunul premierului George Papandreou, informeaza CNN.

Protestul grecilor a fost, insa, o ironie pentru ca la el au participat pana si angajatii ministerului de Finante, tocmai cei de la care vine planul de restructurare. Acestia ar urma sa piarda beneficii importante, cum ar fi pensionarea la 54 de ani sau chiar mai devreme si pachetul salarial care include 14 salarii pentru 12 luni lucrate.

Protestatarii din Atena au aruncat cu cocktailuri Molotov in fortele de ordine

Isi santajeaza Grecia partenerii din UE folosindu-se de euro?

Guvernul condus de Papandreou incearca sa impuna astfel de politici si sa nu se lase invins de opozitie, dar atunci cand l-au ajutat sa ajunga la putere nimeni nu se gandea ca va face schimbari tocmai in acele aspecte considerate sacre si de care se spune ca ar depinde existenta de zi cu zi.

Nimeni nu contesta sacrificiile in timpul actualei crizei financiare, dar intrebarea este cat de mari ar trebui sa fie ele si cat de dureroase. Scopul grevelor nu este obtinerea unor salarii mai mari sau impiedicarea reducerilor, ci trasarea unei linii de demarcatie care sa stabileasca o limita a masurilor de austeritate.

Perioada de blandete a Europei a luat sfarsit

In timp ce drama din Grecia lasa rani adanci si are consecinte serioase asupra grecilor si a sistemului financiar, la Frankfurt, Paris sau Bruxelles sunt persoane care incearca sa dea o explicatie uitandu-se in trecut, la scurta istorie a monedei unice europene.

Soros: Euro in pericol, chiar daca Grecia va fi salvata

Germania neaga ca ar cere zonei euro bani pentru Grecia

Fostul comisar european Jacques Delors, unul dintre arhitectii uniunii monetare, vedea lansarea euro ca o cale spre o uniune politica mult mai profunda. Totusi, cei care au vrut sa grabeasca procesul de extindere a Uniunii Europene de la 12 la 27 de membri au trecut cu vederea sau au ignorat drepturile generoase pe care le ofereau, dar si nivelul ridicat de coruptie si evaziune fiscala care caracteriza acele state.

Prim-ministrul George Papandreou recunostea, in luna decembrie, in fata altor lideri ai Uniunii Europene, ca explicatia crizei financiare din Grecia este tocmai coruptia sistematica si a promis masuri dure de inlaturare a ei.

Moneda euro a creat, in sudul Europei, atat stabilitate, cat si bogatie, fara sa puna la indoiala credibilitatea sistemului politic sau financiar de aici. Cetatenii acestor state s-au bucurat, in deceniul trecut, de beneficiile pe care le-au primit si s-au gandit ca nu vor trebui niciodata sa plateasca pentru ca Europa a inchis ochii la probleme lor. Totusi, multimile adunate in marile orase sunt o dovada ca perioada in care Europa si-a aratat bunatatea a luat sfarsit.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Grecia proteste, #Grecia criza economica, #Grecia masuri criza, #Grecia euro , #stiri Rapid