De ce promit liderii PSD multe milioane de euro pentru Rapid?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 18 Iulie 2017, ora 22:55
7874 citiri
De ce promit liderii PSD multe milioane de euro pentru Rapid?

In ultima perioada, mai multi oameni importanti de la varful PSD au ales sa iasa in fata cu o serie de declaratii-promisiuni referitoare la investitii fabuloase, de ordinul zecilor de milioane de euro, in clubul Rapid.

Cel mai insistent in promisiuni este primarul PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache. Chiar daca nu este un nume de prima mana in partidul de guvernamant, Tudorache are un avantaj pe care liderii cu expunere mai mare nu il au, acela de a controla unul dintre cele mai mari bugete locale din Romania, estimat chiar de edil la 350 de milioane de euro pe an.

Avand la dispozitie atat de multi bani publici, Tudorache nu s-a sfiit sa lase sa se inteleaga faptul ca este dispus sa pompeze in Rapid chiar 17-18 milioane de euro anual!

Tudorache este insa un pion in acest joc, pe lista fiind nume mai mari.

Bunaoara, chiar Gabriela Firea, primarul Bucurestiului, este interesata de Rapid. Insa pentru ca baga deja bani seriosi intr-un alt club, CSM Bucuresti, doamna Firea vrea sa se "lipeasca" pe un proiect-mamut, in care primarii de la Sectorul 1 si de la Sectorul 6 sa investeasca impreuna in formatia din Giulesti.

Din acest tablou nu putea lipsi Liviu Dragnea, supremul PSD, care a marcat momentul si a anuntat ca ii sprijina "moral" pe alesii locali care vor sa directioneze banii publici la fotbal.

Ultimul, dar nu cel din urma, este Florentin Pandele, nimeni altul decat primarul PSD din Voluntari si sotul Gabrielei Firea. Acesta vrea de la Rapid numai brandul, pe care sa-l lipeasca peste echipa pe care si-a facut-o in orasul ilfovean si care, datorita finantarii generoase de la bugetul local, a ajuns sa joace in Liga 1.

Dupa aceasta lunga expunere, e momentul sa vedem de ce vrea PSD, prin liderii sai, sa preia Rapidul, ca pana la urma despre asta este vorba.

Eu sunt tentat sa spun ca este vorba despre o actiune coordonata de imagine si nimic mai mult. In momentul de fata, giulestenii sunt in faliment si nimeni nu poate investi un euro pana cand societatea nu este lichidata, fiind nevoie de infiintarea alteia pentru preluarea activitatii.

Asadar, acum toate promisiunile cu bugete cum n-a vazut fotbalul romanesc in toata istoria sa nu sunt diferite de programul de guvernare al lui Liviu Dragnea, cel care promitea lapte si miere pentru a sfarsi oferind circ, fara macar o felie de paine.

Vorbim despre un exercitiu de imagine in care oameni aflati in cautarea imaginii paraziteaza un brand cunoscut sperand sa puncteze putin intr-o categorie de electorat care le este relativ inaccesibila.

Nu ma indoiesc insa ca, daca se va ivi posibilitatea, cel putin unul dintre primarii PSD se va implica, pe banii locuitorilor care l-au ales, intr-un proiect legat de clubul Rapid. Iar aici avem o noua problema de discutat.

O ordonanta a defunctului Guvern Grindeanu le permite primarilor sa utilizeze pana la 5% din bugetul pe care il administreaza pentru sport, ceea ce inseamna practic deschiderea unei usi pentru risipa banului public si am sa explic imediat de ce.

Un primar responsabil ar profita de aceasta ordonanta pentru a lucra la baza, pentru a oferi facilitati privatilor. Spre exemplu, 5% din uriasul buget de la Sectorul 1 ar reprezenta o fundatie foarte buna pentru proiecte de infrastructura. O sala polivalenta in care sa joace in conditii decente echipe sportive private, un patinoar, terenuri de tenis si asa mai departe, toate detinute de primarie si care ar putea fi folosite pe termen lung si foarte lung.

Asta este insa planul responsabil, pe care niciun primar nu il abordeaza.

Iresponsabilitatea este cea care domina actiunile edililor locali in privinta investitiilor in sport. Marea lor majoritate isi fac echipe-jucarii, fie ca vorbim despre fotbal sau alte sporturi (nu ati uitat sper de primarul din Baia Mare, care a bagat banii comunitatii intr-o formatie feminina de handbal), cu care obtin performante episodice si pe care le desfiinteaza la primul capriciu.

Este iresponsabilitate pentru ca localitatea care finanteaza sportul nu castiga nimic pe termen lung. Care este beneficiul voluntareanului de rand din faptul ca o echipa de Liga 1 platita din banii lui evolueaza etapa de etapa avand inscriptionat pe tricouri "Primaria Voluntari"? Va avea copilul lui o sala sau un teren de calitate pentru a se initia in sport?

Cazul liderilor PSD care incearca sa se lipeasca de Rapid mi se pare ca arata cat inteleg acesti oameni din responsabilitatea alesului, omul care teoretic este pus de o comunitate intr-o pozitie de conducere pentru a le administra banii in beneficiul lor. Acesti oameni ne arata as spune ca inca o data faptul ca nu au nicio apasare in a irosi fonduri publice pentru un iluzoriu beneficiu personal.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#primari PSD bani Rapid, #Firea bani Rapid, #Pandele cumpara Rapid , #stiri Rapid