Dolarul in picaj - e bine sau rau?

Sambata, 23 Mai 2009, ora 12:59
3011 citiri
Dolarul in picaj - e bine sau rau?
Foto: Clabedab

Dolarul american a pierdut teren in fata celorlalte monede principale, in ultimele luni, chiar daca bursa a mai crescut, iar investitorii estimeaza o redresare economica mai rapida.

Saptamana aceasta, euro a atins nivelul maxim, fata de dolar, din ultimele cinci luni, in timp ce lira sterlina a ajuns la nivelul cel mai ridicat din luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, in ultimul timp, dolarul s-a depreciat si fata de yen, relateaza CNN.

In ciuda problemelor cu care se confrunta economia americana, investitorii s-au indreptat spre dolar, pentru ca ofera o oarecare stabilitate. Indiferent cat de prost stateau lucrurile in SUA, in Europa pareau sa fie intr-o stare si mai rea.

In plus, exista si conceptia conform careia, avand in vedere ca SUA a fost prima tara care a intrat in criza, probabil va fi si prima care o sa se redreseze. Astfel, investitorii s-au repezit sa cumpere actiuni, iar dolarul nu mai este considerat moneda cea mai sigura pentru depozite.

"Dolarul este supus la presiune. Pe masura ce situatia economica pare sa se stabilizeze, cererea pentru dolar, ca moneda sigura, scade", a spus Brian Dolan, strategist valutar pentru FOREX.com.

Deprecierea dolarului poate avea consecinte negative, ducand la o crestere subita a preturilor, in special cel al petrolului. Daca pretul barilului de petrol se stabilizeaza in jurul valorii de 60 de dolari, nu va insemna, neaparat, sfarsitul sperantelor de redresare economica.

Dar, daca dolarul scade si mai mult, preturile la petrol se vor majora considerabil, avand un impact puternic asupra consumatorilor, cum s-a intamplat vara trecuta.

De asemenea, un dolar slab cotat ar creste preturile bunurilor importate si ar diminua puterea de cumparare.

Avantajele scaderii dolarului

Multe companii multinationale, cu sediul in Statele Unite, ar putea beneficia de pe urma deprecierii monedei americane, pentru ca acest lucru ar spori valoarea vanzarilor si profiturilor pe pietele internationale, dupa ce le transforma in dolari.

Desi acest lucru pare doar un truc de contabilitate, pentru companii, rezultatele mai mari, raportate in dolari, au o foarte mare importanta.

Deja se vad aceste efecte pozitive, unele companii, precum Procter & Gamble, Johnson & Johnson si Coca-Cola, crescand pe bursa.

Chiar daca multi cred ca ceea ce se intampla pe Wall Street nu afecteaza omul de rand, acest lucru nu este adevarat. O bursa in crestere duce la un nivel mai mare al increderii consumatorilor si al consumului in sine.

De asemenea, pe masura ce actiunile lor incep sa prinda curaj, companiile vor relua angajarile.

Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca o redresare economica ar aduce si o coborare dramatica a dolarului, provocand griji in privinta inflatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scadere valoare dolar, #avantaje dolar depreciat, #dezavantaje dolar depreciat , #stiri Rapid