Editorial: Trei, Doamne, si toti trei

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 23 Februarie 2009, ora 07:44
1511 citiri
Editorial: Trei, Doamne, si toti trei

In plina criza financiara, amenintat cu falimentul si retrogradarea, clubul Rapid nu duce lipsa de oferte. Trei oameni de afaceri puternici, Fathi Taher, Ionut Negoita si Jean Valvis, si-au manifestat dorinta de a cumpara echipa din Giulesti.

Si a fost primul, Fathi Taher

In urma cu aproape un an de zile, George Copos si omul de afaceri Fathi Taher anuntau cu mare fast semnarea unui acord prin care iordanianul urma sa preia Rapidul. Se vorbea la vremea respectiva de milioane de euro investitii, campionate si cupe castigate, participari in Liga Campionilor etc.

Dupa o adevarata telenovela, intinsa de-a lungul a trei anotimpuri, vara, toamna si iarna anului 2008, Taher anunta ca nu s-a inteles cu Copos. In tot acest timp, clubul a acumulat datorii imense, intre 8 si 13 milioane de euro.

"Situatia la Rapid nu s-a schimbat, este la fel. Din prima zi in care am discutat de contractul respectiv, el stia ca nu poate vinde 80 la suta din Rapid. Nici atunci, nici acum nu poate vinde nimic, pentru ca nu are documente, nu are legislatie, nu are nimic. Legea nu ii permite sa vanda Asociatia (AFC Rapid), la Pro Rapid am inteles ca e pus sechestru si nici nu stiu a cui e de fapt, jucatorii pleaca, stadionul e la minister , pai aia nu e a lui, aia nu e a lui, atunci eu ce sa cumpar?", spunea Taher in luna ianuarie.

A venit al doilea

Cum negocierile dintre iordanian si Copos stagnau, "pe fir" a intrat Ionut Negoita. Refuzat de dinamovisti cand a dorit sa cumpere actiuni la clubul din Stefan cel Mare, patronul de la Rin s-a reorientat rapid catre... Rapid. A negociat cu George Copos, a pus unele conditii, a acceptat altele si, multumit de pretul solicitat, a declarat trimfator:"M-am inteles cu George Copos! Cumpar echipa!". Asta se intampla cu o luna in urma. Pana acum, nimic.

"Domnul Copos m-a contactat in ultima perioada, iar vineri seara m-am intalnit cu dansul pentru a discuta despre preluarea Rapidului. De principiu, am ajuns la un acord sa preiau clubul , dar vreau sa vad ce se intampla. A ramas sa facem pasii corecti, am cerut un audit pentru a vedea situatia exacta a clubului . Dansul are un audit, dar sa vedem daca ma multumeste, daca nu vom cere un altul de la o alta firma. George Copos mai trebuie sa lamureasca si contractul pe care il are cu Fathi Taher.

Nu sunt probleme la partea financiara, ce mi s-a propus nu este exagerat si as fi de acord. Imi surade ideea de a investi la Rapid , restul ramane sa se decida in perioada urmatoare. Domnul Copos a facut primul pas pentru a-mi vinde Rapidul, initial a fost vorba despre mai multi actionari, dar pana la urma s-a ajuns la aceasta solutie", a fost declaratia victorioasa a lui Negoita.

Pe ultima suta de metri, revine in forta Valvis

Fost actionar al Rapidului si partener al lui George Copos, Jean Valvis a plecat din Giulesti convins ca nu isi poate impune planul de dezvoltare a echipei. Cum insa vestea ca actionarul majoritar se retrage din fotbal a tinut prima pagina a ziarelor multe luni de zile, Valvis a negociat si el cumpararea alb-visiniilor. Cu succes, dpa cum marturiseste chiar omul de afaceri elvetian.

"Va spun ca exista negocieri din partea mea pentru preluarea Rapidului. Sunt negocieri adevarate , nu doar vorbe. Nu stiu cat de reale sunt celelalte tratative cu alte persoane. Pot fi adevarate sau pot fi doar jocuri pentru a creste pretul. Toate scenariile sunt posibile. Important este ce program, ce forta are fiecare ofertant si de ce lichiditati dispune. Si datoriile Rapidului sunt de 17 milioane de euro, dupa un rezultat preliminar al auditului. Datorii la stat, la furnizori si salarii catre sportivi si personal administrativ, plus imprumuturile lui George Copos si ale lui Taher", declara Valvis in Prosport.

Marea problema - auditul

Toate cele trei negocieri pentru cumpararea clubului Rapid au mai multe puncte comune. Primul ar fi ca toate au esuat, cel putin pana acum. Al doilea este auditul solicitat de posibilii investitori. Atat Taher cat si Negoita sau Valvis i-au solicitat lui George Copos efectuarea unui audit. Actionarul majoritar a vrut si nu prea. A trimis doi angajati de la companiile sale sa realizeze dezideratul oamenilor interesati de echipa. Cum nici unul din cei trei nu a fost de acord cu aceasta solutie, negocierile sunt in impas.

In popor circula o zicala despre copilul cu multe moase. In aceeasi situatie este si clubul din Giulesti. Exista riscul ca, pana la definitivarea structurii de conducere, Rapidul sa intre in faliment. Sau sa retrogradeze. Sau ambele.

Marius Doroftei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vanzarea Rapidului, #Copos si Taher, #Ionut Negoita Rapid , #stiri Rapid