Emil Moroianu (ICJ) la TV Ziare.com: Unicameralul poate duce la dictatura parlamentara

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 13:30
2821 citiri
Emil Moroianu (ICJ) la TV Ziare.com: Unicameralul poate duce la dictatura parlamentara

Sistemul unicameral poate duce la dictatura unei singure camere, desi are avantajul unui proces legislativ mai rapid, a declarat, pentru TV Ziare.com, Emil Moroianu, directorul Institutului de Cercetari Juridice "Andrei Radulescu" al Academiei Romane.

"Avantajele unui sistem unicameral ar fi celeritatea procesului legislativ si faptul ca se cheltuiesc mai putini bani. Dezavantajul inseamna ca o singura camera poate sa insemne o dictatura a parlamentului, pentru ca este impulsiva si produce legi pe care nimeni nu le mai poate controla decat pe calea exceptiei de neconstitutionalitate", a declarat Moroianu, pentru TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu profesorul Emil Moroianu.

Inainte de a se lua o decizie privind trecerea la un sistem unicameral, este necesara o dezbatere ampla, subliniaza profesorul universitar, care da exemplul Elvetiei, unde dezbaterea a durat timp de 15 ani si s-a luat decizia mentinerii unui sistem bicameral.

"Dezavantajul sistemului bicameral reprezinta costurile si faptul ca procesul este mai lent. Este insa mult mai sigur. Sistemul bicameral acorda o putere mai mare Parlamentului in fata Guvernului", adauga Moroianu.

Ideea de parlament unicameral nu trebuie exclusa din start, sustine profesorul, insa este necesara informarea populatiei cu privire la avantajele si dezavantajele fiecarui sistem, dupa care o dezbatere serioasa si apoi luarea unei decizii.

In Romania, "lumea a plecat la vot fara sa cunoasca in amanunte macar cat stie un student in anul I la Drept despre un sistem unicarmeral", spune profesorul.

"S-a mers pe un fel de sanctionare imaginativa a parlamentului, nu-mi dau seama care sunt cauzele, dar nu trebuie confundat Parlamentul ca institutie cu unii dintre membrii Parlamentului, care au avut o activiate mai putin vizibila in procesul legislativ", a declarat Moroianu.

Democratia este un lux

Sistemul bicameral asigura faptul ca traim intr-un stat democratic, dupa cum explica profesorul. Desi multi romani au votat pentru reducerea numarului de parlamentari, crezand ca astfel vor face economii, nimeni nu trebuie sa uite ca democratia costa.

Procesul legislativ nu trebuie grabit, adauga Moroianu: controlul efectuat de fiecare camera legislativa asupra celeilalte are mari avantaje pentru democratie, iar in cazul unui parlament unicameral acesta nu mai exista.

"Existenta unei singure camere poate sa duca la o dictatura a unei singure camere si o slabire a legislativului in raport cu Executivul, dar si la o legislatie care isi poate descoperi rapid punctele slabe. (...) Democratia este un lux. Democratia costa, insa este un cost necesar. Costul social al unui parlament unicameral ar fi, dupa parerea mea, mult mai mare", spune Moroianu.

Profesorul adauga ca pot fi luate masuri pentru eficientizarea activitatii Parlamentului, in formula in care functioneaza in prezent.

"Un factor de crestere a eficientei este ca Parlamentul sa nu fie grefat de o inflatie a Ordonantelor de Urgenta, deci actele de legiferare ale Guvernului. Pe de alta parte, spatiul dezbaterilor politice trebuie restrans si atentia concentrata asupra procesului legislativ, dar asta depinde de reprezentantii nostri in Parlament", a declarat Moroianu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Emil Moroianu Ziarecom, #Emil Moroianu unicameral, #Moroianu sistem unicameral, #unicameral dictatura parlamentara , #stiri Rapid