Fermierii romani si bulgari au aflat rapid ca fondurile UE pot fi fraudate

Duminica, 16 Noiembrie 2008, ora 16:30
1739 citiri
Fermierii romani si bulgari au aflat rapid ca fondurile UE pot fi fraudate

Bulgaria este membra UE doar de un an, dar deja langa casele taranesti saracacioase au aparut vile, iar printre carute, pe drumurile de tara se pot vedea SUV-uri noi-noute.

Printre localnicii care beau un paharel la barurile din sat, toate lumea stie care este afacerea cea mai profitabila in ultima vreme: finantarile SAPARD. Si in Bulgaria, si in Romania vecina, agricultorii au inteles rapid ceea ce in Franta, Italia sau Spania se stia inca de acum 30 de ani: ca toate subventiile generoase din afara, si acestea pot fi fraudate.

"M-am dus saptamana trecuta intr-un orasel agricol si localnicii m-au intrebat daca stiu cum se recunoaste pe acolo cineva care a primit o finantare SAPARD", a povestit parlamentarul bulgar Atanas Atanasov, critic vehement al coruptiei din tara sa.

"Mi-au spus sa ma uit dupa oamenii care conduc cele mai scumpe SUV-uri. Nu este o intamplare ca acesti oameni au dintr-odata atatia bani, si nu se intampla numai in acel oras. Se intampla peste tot", a spus el.

In ceea ce priveste Bulgaria, Uniunea Europeana a dorit sa atraga populatia tarii cu fonduri preaderare destinate modernizarii si sa o sustraga din sfera de influenta a Moscovei. Ceea ce a ignorat UE este ca Bulgaria datora mult mai mult Rusiei decat Europei, comenteaza Sunday Telegraph.

In anii '90, guvernele sale au fost infiltrate de fosti comunisti, fosti agenti secreti si sefi ai crimei organizate care se deplaseaza si astazi liber pe strazile Sofiei, cu garzi de corp, si care isi rezolva afacerile mai degraba cu arma decat la tribunal. Multi dintre ei vad in banii europeni o sansa, dar nu de a-si reconstrui tara, ci de a-si umple propriile buzunare.

Abia in iulie, Comisia Europeana a suspendat plata a aproape 800 de euro pentru Bulgaria din cauza gestionarii proaste a fondurilor europene, marcata de ineficienta si practici corupte pentru care cei vinovati nu sunt niciodata pedepsiti, de mult ori pentru ca au protectie politica.

Iar in putinele cazuri de arestari, analistii vad un calcul politic de sacrificare a unora, pentru ca restul sistemului sa poata continua sa functioneze ca de obicei.

Saptamana trecuta, de exemplu, Asen Drumev, fost director al Fondului de stat pentru agricultura a comparut in fata unui tribunal, acuzat de deturnare de fonduri SAPARD pe care le distribuia.

El neaga acuzatiile si afirma, ca si altii, ca este un sap ispasitor, pentru ca Sofia sa convinga Bruxelles-ul sa reia finantarile intrerupte. "Nu sunt vinovat, sunt mandru de activitatea departamentului meu", a protestat Drumev joi, parand amuzat, in timp ce era dus in fata instantei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Bulgaria, #fonduri SAPARD, #case, #masini lux , #stiri Rapid