Alina Gorghiu: Politica nu va mai fi un teren de joaca al barbatilor - Interviu

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 08:11
6185 citiri
Alina Gorghiu: Politica nu va mai fi un teren de joaca al barbatilor - Interviu
Sursa: alinagorghiu.ro

Alina Gorghiu este o tanara liberala cu mult umor, care sustine ca frumusetea nu este esentiala pentru o femeie in politica - chiar daca recunoaste ca iti poate aduce o ascensiune rapida.

Ar imparti sarmale, dar nu electoratului - chiar daca va candida in sectorul 5 pentru un loc de deputat - si asta pentru ca nu vreaa sa i se spuna ca este "deputatul sarma". Gorghiu este si unul dintre putinii politicieni care au impartit electoratului o brosura explicativa privind votul uninominal.

- Au tinerii sanse in politica romaneasca, astazi? Care este atitudinea politicienilor consacrati fata de tineri - ii incurajeaza, le sunt indiferenti, se tem de ei?

- Tinerii au sansele pe care si le iau. In PNL, din fericire, schimbul de generatii s-a produs deja, iar multi dintre liderii consacrati sunt tineri. Avantajul este ca vorbim cu totii aceeasi limba si putem sa miscam lucrurile cu o viteza mult mai mare. Acest lucru se observa si in cresterea electorala a partidului.

Paradoxal, dupa plecarea unui vector de imagine imbatranit, cum era Theodor Stolojan, partidul nu numai ca nu a avut un declin, dar a reusit sa obtina la alegerile locale cel mai mare scor din istoria sa postdecembrista.

Imi explic acest lucru si prin prisma faptului ca ne-am apropiat mai multi electori din randul publicului activ, din randul tinerilor, care nu se regaseau in personalitati de tipul lui Theodor Stolojan.

Revenind, cei mai tineri din cei tineri trebuie sa aiba rabdare si sa munceasca mult. Nu e normal sa ti se ofere lucruri pentru ca esti tanar, batran sau femeie. Eu cred ca munca si seriozitatea fac diferenta la vot, nu criteriile sa le zicem socio-demografice.

E important cum arata o femeie, pentru a avea succes in politica? Sunt misogini politicienii romani?

Politicienii romani nu sunt obisnuiti sa vada in jurul lor colegi de sex feminin. Si, la fel ca orice om, si politicienii barbati reactioneaza dupa un anumit sablon la ceva nou. Nu au suficienta incredere, se simt amenintati...

Este insa doar o chestiune de timp pana cand politica nu va mai fi un teren de joaca al barbatilor. Este, daca vreti, o tendinta normala intr-o tara civilizata, iar Romania este deja de doi ani membru in Uniunea Europeana, o garantie a egalitatii de sanse.

Din pacate, in aceasta faza a evolutiei sistemului nostru politic, avem de-a face cu o tabloidizare a politicii facute de femei si nu neaparat pe nedrept. Din pacate, nu exista foarte multe modele feminine in spatiul politic romanesc care sa inspire incredere.

Iar in randul tinerelor, foarte putine persoane au reusit sa se impuna prin realizari profesionale sau prin seriozitate si decenta. De aceea, criteriul fizic inca este dominant in politica editoriala a media.

Prima tendinta este sa te revolti si sa vii cu contraexemple, dar in cele din urma, am realizat ca e o treaba sezoniera prin care trebuie sa trecem. Nu cred ca e important cum arata o femeie in politica. Mai devreme sau mai tarziu, conteaza ceea ce faci si cum te comporti, iar frumusetea nu te mai poate salva, chiar daca in unele cazuri asigura o ascensiune mai rapida.

Cum reusiti sa impacati profesia pe care o aveti cu politica? Mai vreti sa deveniti procuror?

Avocatura si medierea ma ajuta sa inteleg mai bine psihologia oamenilor si sa le inteleg mai bine problemele. Am ajuns la concluzia, pe masura ce m-am maturizat, ca in plan profesional mi se potriveste mai bine profesia de avocat sau de mediator. Ai mult mai multa libertate ca avocat si poti sa-ti faci mai bine treaba.

In plus, pastrez permanent contactul cu reprezentanti ai profesiilor liberale din Romania si ajung sa cunosc partea practica a reformei din Justitie. De curand am fost desemnata reprezentant al PNL pentru dialogul cu aceasta categorie socio-profesionala, iar impreuna cu avocati si mediatori din tara incercam sa identificam hibele sistemului.

Credeti ca aveti vreo sansa sa castigati un loc in Parlament candidand la sectorul 5? De ce?

Am toate sansele sa castig alegerile in Colegiul meu, din sectorul 5. Dar nu am ales sa candidez intr-un Colegiu pentru Camera Deputatilor din sectorul 5 pornind de la "sansele" pe care le am ca sa castig, ci pentru ca fac politica in acest sector de 7 ani.

Ma bazez pe puterea mea de munca, pe programul meu electoral, pe faptul ca sunt un om pregatit profesional. De asemenea, cred foarte mult in puterea bunului simt si in dialogul cu oamenii pe care iti propui sa ii reprezinti. Stiu ca s-ar putea sa sune naiv, dar sunt sigura ca acest lucru va fi determinant in aceasta campanie si de aici inainte, odata cu introducerea votului uninominal.

Care este programul dvs politic? Ce credeti ca mai "prinde" acum la alegatorul roman? Ce este diferit in abordarea dvs fata de discursul personajelor politice consacrate?

Programul meu politic pune accent pe schimbarea vietii de zi cu zi a cetatenilor. Eu cred ca Parlamentarul trebuie sa isi foloseasca puterea cu care este investit de oameni pentru a interveni pe langa autoritati ca sa deblocheze mecanismele birocratice si pentru a pune presiune permanenta pe functionarii lenesi sa rezolve lucrurile pentru care sunt platiti de cetateni.

Nu cred in schimbari peste noapte sau in proiecte gigantice, dar cred ca se pot face mici revolutii, care sa aduca schimbari mari in viata de zi cu zi a cetateanului.

Diferenta este ca eu imi propun sa nu las lucurile sa lancezeasca. De exemplu, am fost primul candidat care a sesizat ca votul uninominal nu este cunoscut opiniei publice si primul care a initiat in vara, cand unii se duceau la mare sau la munte, prima campanie de informare pe acest subiect.

Pana unde ati merge cu actiunile electorale ca sa castigati voturi? De exemplu, ati imparti sarmale sau ati da cu mopul ca sa castigati voturi?

Ati spus cumva sarmale? Dumnezeule, as manca o cratita acum! Din alea in foi de vita! As imparti sarmale, dar numai in familie. Nu vreau sa mi se spuna ca sunt deputatul sarma. A mai fost un personaj care isi capatase renumele de cartof. Acum avem si un politician sarma.

As prefera sa-mi leg numele de o lege, nu de legume sau produse culinare. In orice caz nu ma veti vedea implicata in actiuni ridicole sau lipsite de bun simt. Va garantez. E o chestiune de dublu respect: atat fata de tine ca politician, cat si fata de oameni.

In ultima vreme, tot mai multi politicieni aleg sa-si transmita online mesajele electorale. Ce parere aveti despre castigarea voturilor online? Este o modalitate mai "ieftina"? Este mai dificil sau mai usor sa manipulezi online? Cum poti fi convingator online?

Este in primul rand un instrument obligatoriu din recuzita oricarui politician care realizeaza ca suntem in anul 2008. Pentru mine este un instrument de comunicare foarte placut, prin intermediul caruia mi-am largit perspectiva asupra a ceea ce isi doresc oamenii.

Si a fost si un bun mijloc de a-mi mai cenzura din elanul tineresc. Prin intermediul blogului, am cunoscut foarte multi oameni deosebiti, cu opinii si personalitate, si cred ca acesta este principalul castig.

Din pacate, in Romania sunt prea putini cei care au acces la informatiile transmise online, doar 8% dintre oamenii din sector se informeaza folosind Internetul. Or eu, ca si candidat pentru Camera Deputatilor, nu imi propun sa reprezint 8% din Colegiul meu, ci pe fiecare dintre cei care merg sa ma voteze si pentru care imi asum sa fac legi drepte.

Credeti ca, asa cum este acum, votul uninominal va schimba ceva la clasa politica sau in mentalitatea electoratului?

Cu siguranta da. Votul uninominal da startul unei noi generatii de oameni politici. Cel mai bun lucru este ca politicienii nu se vor mai putea baza pe castigarea increderii sefului de partid pentru a accede in Parlament si vor trebui sa dea piept cu lumea reala, cu oamenii din cartiere sau de la sate, cu problemele reale.

Este pentru prima data cand romanii au sansa sa isi aleaga parlamentarii direct, fara liste. Este un argument suficient de puternic pentru a-i determina sa vina la vot pentru ca, de data asta, chiar merita. Poate ca sunt cuvinte mari, dar cred cu tarie in sansa pe care o aduce votul uninominal din aceasta toamna.

Sunt tot mai multe voci care spun ca uninominalul va fi blocat si ca alegerile vor fi amanate pentru anul viitor. Credeti ca este posibil acest lucru?

Vreau sa cred ca o plangere a PRM sustinut puternic din umbra de PD-L nu va reusi sa rastoarne niste reguli juridice foarte clare. Vreau sa cred ca politicul nu poate destabiliza intr-o asemenea masura Justitia, incat HG-ul de delimitare a colegiilor sa fie anulat. Sa stiti ca daca cred in ceva foarte puternic este in schimbarea sistemului electoral si in punerea accentului pe om si nu pe o lista de partid.

Am sustinut ideea de uninominal asa, "cu manutele astea doua", cum am putut, mai o brosura de promovare a votului uninominal, mai o dezbatere pe subiectul asta, mai o informare a cetateanului din Colegiul meu. Va promit ca nu stau cu mainile la spate nici acum, la contestatia PRM. Si pariez ca uninominalul va iesi victorios in noiembrie.

Ati inceput, subtil, campania electorala cu trei luni mai devreme, impartind brosuri si tricouri si prin mesajele transmise pe blogul dvs. De ce sigla PNL a lipsit de pe brosura "Faceti cunostinta cu votul uninominal"?

Am demarat o campanie de informare cetateneasca despre ce inseamna votul uninominal si de ce merita sa votezi incepand cu sfarsitul acestui an. Nu caut sa imi pacalesc electoratul. Nu vreau sa intru in campania electorala vorbindu-le unor oameni care nu stiu ca au posibilitatea sa aleaga un om in locul unei liste de partid. E adevarat ca aceasta campanie de informare poate sa imi aduca si voturi, dar ele vin ca urmare a unui demers civic.

Sunteti un politician cu simtul umorului. Ajuta umorul in politica? Unde este limita intre spiritual si ridicol in politica?

E bine ca uneori sa mai iei politica in balon. Putin umor, multa autoironie ajuta oricand si oriunde, nu numai in politica... Oamenii care se iau prea in serios sfarsesc prin a deveni ridicoli. Trebuie sa ne cunoastem foarte bine masura. As spune ca diferenta o face bunul simt.

Si fiindca a venit vorba de umor, de ce ati mers la scoala de vara a TNL cu o bidinea si cu aracet? Credeti ca faptul ca seful partidului, domnul Calin Popescu Tariceanu, s-a lovit cu bidineaua pe care ati adus-o are vreo semnificatie aparte?

Nu s-a "lovit" cu bidineaua, a fost doar o metafora de presa. In realitate, chiar a aratat ca stie sa o foloseasca la lipit afise, la fel ca multi dintre liderii partidului. Nu trebuie sa ne fie rusine sa lipim si afise, asa cum nu ar trebui sa ne fie rusine cand mergem sa vorbim pe strada cu oamenii.

Ideea actiunii a fost ca politicienii nu trebuie sa uite niciodata de unde au plecat. Iar afisele se lipesc pe strada. Nu strica sa mai iei o gura de aer proaspat. Era un mesaj pentru toti politicienii consacrati. Domnul Tariceanu are simtul umorului si a apreciat gestul. Sunt lucruri absolut normale pe care unii politicieni uita sa le mai faca, din pacate, atunci cand se vad in fotoliile de parlamentar.

Interviu realizat de Anca Bundaru

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Noi informații despre fugarul Ionel Arsene: ”Procedura pentru extrădare se apropie de final”
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat luni, 15 aprilie, că procedura în cazul fugarului Ionel Arsene se apropie de final. ”Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de întoarcerea...
#Alina Gorghiu, #interviu, #politica, #uninominal, #tineri, #sarmale , #stiri Rapid