Multinationalele pleaca din Romania din cauza rambursarilor de TVA

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 15:09
2782 citiri
Multinationalele pleaca din Romania din cauza rambursarilor de TVA

Unele multinationale care au parasit Romania au ales solutia relocarii in Bulgaria si Ungaria, deoarece rambursarea taxei pe valoarea adaugata se face mult mai rapid, sustine Daniel Anghel, partener al PricewaterhouseCoopers.

"Multe firme multinationale prezente in Romania s-au relocat in Bulgaria si Ungaria pentru ca rambursarile de TVA merg foarte rapid. Firmele relocate in Bulgaria importa materie prima si apoi o exporta in Romania", a precizat Daniel Anghel.

Acesta a mentionat ca sunt cazuri cand se cere "un camion de documente" si ca in vest exista un control electronic din baza de date, iar controalele incrucisate facute cu furnizorii in baza de date europeana pot bloca cu un an rambursarea TVA.

"Se poate face ca in Germania sau in Franta, unde TVA-ul a fost marit cu 3% ca sa scada impozitele pe forta de munca", a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamneilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Cristian Parvan a mai precizat ca in acest fel nu cresc preturile, populatia isi pastreaza puterea de cumparare, firmele pot avea de unde sa isi pastreze profitul si, in acelasi timp, se vor reduce importurile si va fi stimulata productia interna.

La randul sau, seful directiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor din ANAF, Robert Hofnar, a declarat ca agentia are un proiect de ordin pentru modificarea actualei proceduri de rambursare a TVA care introduce un regim special pentru exportatori.

In 19 martie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat un proiect de act normativ ce prevede reintroducerea unui regim special de rambursare a TVA pentru exportatori, similar celui din 2007, si diminuarea plafonului de exporturi de la 1 milion euro pana la 1 milion lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#PWC, #relocari multinationale, #rambursari TVA , #stiri Rapid