Orezul, atuul chinezilor impotriva cancerului

Joi, 14 Februarie 2008, ora 09:45
3197 citiri
Orezul, atuul chinezilor impotriva cancerului

Chinezii sustin ca orezul este un aliment cald pentru stomac, fiind indicat mai ales cand stomacul este iritat, deoarece este digerat si asimilat foarte rapid. Actiunea anticancerigena reprezinta un mare avantaj al orezului integral, comparativ cu cel alb, informeaza Jurnalul National. Fibrele sale alimentare accelereaza tranzitul intestinal, absorb substantele toxice si le elimina, reducand riscul de aparitie a cancerului de colon. Mai mult, orezul integral contine tricina, substanta cu efect anticancerigen dovedit.

Orezul brun sau integral se remarca prin continutul ridicat de vitamine din grupul B, care previn tulburarile nervoase si contribuie la transformarea glucozei in energie. Orezul integral este superior celui alb, deoarece contine mai mult potasiu, fosfor si magneziu. In 100 g orez integral se gasesc 99 mg potasiu, 43 mg magneziu, 120 mg fosfor, 0,14 mg vitamina B1, 1,3 mg vitamina B3, dar prin rafinare, o mare parte dintre vitamine si minerale sunt eliminate.

Un alt atu al orezului integral, fata de cel alb, sunt fibrele alimentare - 5 g fibre/100 g. Acest aliment este indicat persoanelor care sufera de hipercolesterolemie, deoarece contribuie la scaderea colesterolului. "In acelasi timp, in orez se gaseste orizanol, o substanta cu proprietati hipocolesterolemiante. Orizanolul reduce sinteza si absorbtia grasimilor. Orezul este unul dintre putinele alimente care nu contin sare in mod natural. Din acest motiv, trebuie inclus in regimul alimentar al hipertensivilor. Orezul presupune si un aport important de potasiu, care contribuie la normalizarea activitatii cardiace si mentinerea echilibrului apei in organism", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

100 g orez integral contin 32 g glucide cu absorbtie lenta, care favorizeaza eliberarea in organism a serotoninei, substanta care da senzatia de bine si mentine in stare de activitate si vigilenta cortexul. Datorita glucidelor, vitaminelor din grupul B si magneziului, nutritionistii incadreaza orezul integral in categoria alimentelor care reduc stresul. De asemenea, o portie de orez ne poate ajuta sa ne recapatam fortele imediat, pentru ca acest aliment se asimileaza foarte repede. Nutritionistii sustin ca putem manca din cand in cand o friptura slaba la gratar cu o garnitura de orez, dar, daca tinem la silueta noastra in nici un caz nu avem voie sa mancam paine cu orez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Orez, #vitamine, #glucide , #stiri Rapid