Petrolul in 2008: S-a scumpit la 147,50 dolari si s-a ieftinit la 40 dolari

Sambata, 27 Decembrie 2008, ora 08:05
1488 citiri
Petrolul in 2008: S-a scumpit la 147,50 dolari si s-a ieftinit la 40 dolari

Piata petroliera a cunoscut in 2008 o drama in doua acte, marcata de stabilirea unui record istoric de 147,50 dolari/baril, urmata de o prabusire rapida in a doua jumatate a anului, la mai putin de 40 dolari/baril, ce ar putea atrage probleme grave de aprovizionare.

Pe 2 ianuarie, pretul barilului de petrol a depasit pragul psihologic de 100 dolari/baril. Au urmat sase luni in care pretul a depasit recordurile aproape in fiecare zi, culminind pe 11 iulie cu o valoare de 147,50 dolari/baril, scrie AFP.

Piata nu va uita prea repede anul 2008, "unul dintre cei mai dificili si volatili cunoscuti vreodata", subliniaza Peter Beutel, din cadrul cabinetului american Cameron Hanover.

Dupa acest apogeu, pretul s-a prabusit rapid, ajungand la inceputul lunii decembrie la o cotatie de 39,35 dolari/baril pe piata londoneza.

Producatorii de petrol au avut parte, astfel, de sase luni de extaz, urmate de alte sase luni de agonie.

In prima jumatate a anului, preturile au explodat din cauza tensiunilor geopolitice, ce s-au resimtit din Iran pana in Nigeria si Pakistan, a dezechilibrului dintre oferta limitata si cererea masiva din partea tarilor emergente, in principal din partea Chinei, a constientizarii faptului ca rezervele de petrol sunt limitate si din ce in ce mai greu de accesat, si, in cele din urma, a atractiei pe care au exercitat-o materiile prime asupra fondurilor de investitii.

Unii analisti considera ca cel din urma factor a fost dominant in evolutia pretului petrolului.

De fapt, fondurile de investitii au folosit petrolul ca plasament de aparare impotriva inflatiei. Metoda a dus la un cerc vicios: temandu-se de cresterea preturilor, investitorii au alimentat-o prin cumpararea masiva de petrol.

Dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, in septembrie, aceasta logica s-a inversat. Temandu-se in prezent de deflatie, investitorii renunta la petrol. Retragerea din piata petroliera este cauzata si de nevoia acuta de lichiditati.

Totodata, scumpirea petrolului a dus la scaderea consumului de carburanti in tarile industrializate. Americanii au preferat sa-si lase masinile cu consum mare in garaj. Rationalizarea consumului a facut ca cererea mondiala de petrol sa scada in 2008 pentru prima oara in ultimii 25 de ani, potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie.

Toate acestea au avut loc sub privirile neputincioase ale Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ce nu a reusit sa controleze nici scumpirea exagerata si nici prabusirea preturilor prin modificarea cotelor de productie.

Spre sfarsitul anului, ieftinirea dramatica a petrolului a determinat coborarea productiei, ce a facut ca marile tancuri petroliere sa ramana goale in unele porturi.

Unii analisti considera, insa, ca cea mai dificila perioada abia urmeaza. Analistii bancii americane Goldman Sachs, ce anuntau in prima parte a acestui an ca pretul petrolului va ajunge la 200 dolari/baril, mizeaza acum pe un pret mediu de 45 dolari/baril in 2009. Merrill Lynch nu exclude chiar o ieftinire sub 30 dolari/baril.

Frederic Lasserre anticipeaza, insa, o revenire a preturilor in 2009, pentru ca "cele mai mari eforturi pentru reducerea consumului au fost deja facute, in timp ce, de acum inainte, urmeaza sa aiba loc o reducere semnificativa a ofertei".

Analistii au estimat in unanimitate ca petrolul se va scumpi din nou in viitor, pentru ca, la nivelul actual, pretul de comercializare este inferior costurilor de productie, ceea ce ii descurajeaza pe producatori sa demareze noi investitii.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pret petrol, #evolutie petrol 2008, #record pret , #stiri Rapid