Presa internationala - Computerele fac saltul cuantic

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 10:03
3900 citiri
Presa internationala - Computerele fac saltul cuantic

Un nou cip fotonic operabil mai degraba cu lumina decat cu electricitate a fost construit de catre o echipa internationala de cercetare, pregatind lucrurile pentru producerea unor super-computere cuantice, foarte rapide si cu o capacitate de calcul mult peste cea actuala.

Viitoarele computere cuantice vor fi capabile, de exemplu, sa extraga informatiile importante din cele mai mari baze de date aproape instantaneu. Pe masura ce cantitatea de informatie stocata la nivel mondial creste exponential, acest tip de tehnologie va usura mult munca de cautare, informeaza Financial Times.

O prima aplicatie va consta in investigarea structurilor complexe de molecule, precum noi medicamente sau alte materiale ce nu pot fi simulate pe computere normale. Vor urma, desigur, multe aplicatii pentru diverse tipuri de clienti.

Jeremy O'Brien, director al Centre for Quantum Photonics din Marea Britanie, care coordoneaza proiectul, a declarat ca multi oameni din domeniu considera ca un computer cuantic functional va fi disponibil abia in 25 de ani.

"Totusi, putem spune cu incredere ca, folosind noua tehnica, un computer cuantic va putea fi realizat in 5 ani, computer care sa efectueze calcule ce sunt mult peste posibilitatile actualelor masini", a declarat acesta in cadrul British Science Festival, unde a prezentat proiectul.

Reusita stiintifica, prezentata in ziarul Science, inseamna ca informatiile pot fi procesate conform unor reguli contraintuitive din fizica cuantica, ce permit particulelor subatomice individuale sa se gaseasca in mia multe locuri, in acelasi timp.

Aceasta proprietate va permite computerelor cuantice sa proceseze informatia incantitati si la viteze cu mult peste super-computerele conventionale. Insa pana ca acest lucru sa fie realizat trebuie depasite obstacole tehnice formidabile.

Echipa de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie, universitatea Tohoku, din Japonia, Institutul Weizmann din Israel si universitatea Twente din Olanda, a facut public faptul ca au depasit o importanta bariera prin realizarea unui cip cuantic ce poate functiona la temperaturi si presiuni normale, mai degraba decat la conditiile extreme presupuse de abordarile anterioare.

Promisiunea enorma a computerului cuantic a condus guvernele si companiile din intreaga lume sa investeasca sute de milioane de dolari in acest camp de cercetare.

Marii investitori, inclusiv agentiile defensive si de informatii din Statele Unite, preocupate cu elemente ce tin de siguranta nationala, dar si guverne precum cele din Canada, Australia si Singapore, considera ca electronica cuantica este baza industriei IT din secolul XXI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#industrie IT, #computer cuantic, #descoperiri computer cuantic, #tehnologie cuantica , #stiri Rapid